Se schimba regulile de inscriere la gradinita si scoala! Impartirea in clase se va face in mod aleatoriu, cu participarea parintilor ca observatori

/ / Modificat: 2024-02-01
Se schimba regulile de inscriere la gradinita si scoala! Impartirea in clase se va face in mod aleatoriu, cu participarea parintilor ca observatori

Scolile, gradinitele si cresele nu vor mai avea voie sa distribuie in mod arbitrar elevii in clase si nici parintii nu vor mai putea sa aleaga clasa in care merge copilul lor!

Ministerul Educatiei a stabilit o serie de reguli privind distribuirea aleatorie care sa respecte principiul nediscriminarii, asigurarii echitatii si egalitatii de sanse, al transparentei, al incluziunii, al centrarii si al interesului superior al copilului/elevului.

Proiectul privind repartizarea copiilor de cresa si gradinita si elevilor de scoala si liceu, aflati intr-o clasa de inceput de nivel, adica grupa mica, clasa pregatitoare, clasa a V-a, clasa a IX a din acelasi domeniu, prevede ca acestia vor fi repartizati aleatoriu sau in ordine alfabetica. Decizia va fi luata la nivelul consiliului de administratie al fiecarei scoli iar parintii trebuie sa poata participa, in calitate de observatori, la repartizarea pe grupe/clase a acestora. Fiecare cresa, gradinita, scoala sau liceu isi elaboreaza propria procedura privind repartizarea elevilor inscrisi in grupele/clasele de inceput de nivel: grupa mica, clasa pregatitoare, clasa a V-a, clasa a IX-a, si o afiseaza pe pagina de internet proprie sau la avizierul unitatii de invatamant, potrivit proiectului pus in dezbatere publica de Ministerul Educatiei.

Procedura se aplica in unitatile de invatamant in care se constituie cel putin doua formatiuni de studiu la grupele/clasele de inceput de nivel: grupa mica, clasa pregatitoare, clasa a V-a, clasa a IX-a din acelasi domeniu/cu aceeasi specializare. In fiecare unitate de invatamant se va forma o comisie pentru repartizarea aleatorie, iar parintii vor putea sa asiste la repartizarea pe grupe/ clase a copiilor. Consiliul de administratie al unitatii de invatamant poate opta pentru una din doua variante de distribuire aleatorie: in ordine alfabetica sau prin tragere prin sorti.

Procedura pentru inscrierea la crese sau gradinite se va face pornind de la doua liste, 1 si 2, pe care sunt trecute numele copiilor inscrisi. Pe lista 1 sunt trecuti copii care au implinit 3 luni (pentru cresa) sau 3 ani (pentru gradinita) pana la data de 31 august a anului scolar in curs, iar pe lista 2 cei care ating aceste praguri de varsta pana pe 31 decembrie.

„Numele primului copil se extrage din lista 1 pentru grupa mica A, numele celui de-al doilea copil din lista 1 pentru grupa mica B, pana la repartizarea pe grupe a copiilor de pe lista 1. In aceeasi maniera se repartizeaza copiii de pe lista 2. Extragerea se face alternativ, fete, baieti, si anteprescolari/prescolari a caror limba materna difera de limba de predare pana la finalizarea constituirii formatiunilor de studiu.”

Se-schimba-regulile-de-inscriere-la-gradinita-si-scoala-Impartirea-in-clase-se-va-face-in-mod-aleatoriu-cu-participarea-parintilor-ca-observatori

La aceeasi procedura se va recurge si pentru repartizarea in clasele pregatitoare.

La nivel gimnazial, componenta claselor a V-a ramane neschimbata fata de clasa a IV-a.

In cazul constituirii claselor a IX-a la liceele care au mai multe clase cu acelasi profil, se fac doua liste, una de fete si una de baieti, insa criteriul esential de repartizare este cel al mediilor de admitere. Primul elev de pe prima lista va fi distribuit in clasa a IX-a A, al doilea elev in clasa a IX-a B etc, dupa care se reia distributia pana la epuizarea listei.

  • Surse: edupedu.ro, edu.ro, ziarulamprenta.ro
  • Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Reguli Inscrierea la gradinita Inscriere clasa 0

Articole recomandate

Citeste si despre