Inscrieri gradinita sau cresa in 2024. Cand vor putea fi depuse cererile

/ / Modificat: 2024-02-06
Inscrieri gradinita sau cresa in 2024. Cand vor putea fi depuse cererile

Ministerul Educatiei a pus in dezbatere publica calendarul si proiectul de metodologie privind inscrierea copiilor la cresa si gradinita pentru anul scolar 2024-2025.

Conform documentului, etapa de reinscrieri pentru copiii care au mai fost la gradinita are loc intre 10 si 14 iunie 2024. Cei care isi inscriu copilul pentru prima oara la cresa sau la gradinita, indiferent in ce grupa, o pot face intre 17 iunie si 5 iulie 2024.

Inscrieri gradinita sau cresa in 2024. Datele din calendar si detalii pentru parinti

Calendarul inscrierii copiilor anteprescolari si prescolari in anul scolar 2024 – 2025 in unitati de invatamant preuniversitar cu personalitate juridica cu grupe de nivel prescolar si/sau anteprescolar si in servicii de educatie timpurie complementare:

Etapa de reinscrieri: 10-14 iunie 2024

Etape de reinscrieri va avea loc in perioada 10-14 iunie 2024. Conform documentului:

  • Sunt reinscrisi copiii care au frecventat unitatea de invatamant in anul scolar curent si care urmeaza sa o frecventeze si in anul scolar urmator, ca urmare a exprimarii acestei optiuni de catre parintii/reprezentantii legali ai acestora, printr-o cerere scrisa.
  • Pentru unitatile de invatamant care au si grupe de nivel anteprescolar, in baza continuitatii, copiii de 3 ani din grupa mare de la cresa pot fi reinscrisi in grupa mica de la gradinita, in limita locurilor disponibile pentru acest nivel de varsta si in ordinea descrescatoare a varstei, daca parintii solicita acest lucru.
  • In situatia in care, prin aplicarea criteriului varstei, numarul cererilor depaseste numarul locurilor disponibile, departajarea se face prin aplicarea criteriilor generale, respectiv specifice de departajare, mentionate la art. 6 din Metodologia-cadru de inscriere a copiilor in unitati de invatamant preuniversitar cu personalitate juridica cu grupe de nivel prescolar si/sau anteprescolar si in servicii de educatie timpurie complementare.

Afisarea rezultatului si a numarului de locuri libere dupa finalizarea etapei de reinscrieri: 14 iunie 2024, incepand cu ora 14:00

Etapa I din cadrul procesului de inscrieri: 17 iunie - 15 iulie 2024

Copiii sunt inscrisi in aceasta etapa, pe baza dosarelor depuse la unitatile de invatamant de catre parintii/reprezentantii legali ai acestora si a celor trei optiuni exprimate, in limita locurilor din planul de scolarizare aprobat, dupa incheierea etapei de reinscrieri.

Prima etapa din cadrul procesului de inscrieri se va desfasura astfel:

  • 17 – 18 iunie 2024 (colectare cereri)
  • 19 – 21 iunie 2024 (procesare cereri Faza I – prima optiune)
  • 25 – 28 iunie 2024 (procesare cereri Faza a II-a– a doua optiune)
  • 1 – 3 iulie 2024 (procesare cereri Faza a IIIa – a treia optiune)

Afisarea rezultatului si a numarului de locuri libere ramase dupa prima etapa de inscrieri: 5 iulie, ora 14:00

Etapa a II-a din cadrul procesului de inscrieri: 8 - 15 iulie 2024

In aceasta etapa se realizeaza inscrierea copiilor, pe locurile libere ramase in urma derularii primei etape, pe baza dosarelor depuse la unitatile de invatamant de catre parintii/reprezentantii legali ai acestora si a celor trei optiuni exprimate in noile cereri de inscriere depuse.

Etapa a II-a din cadrul procesului de inscrieri se va desfasura astfel:

  • 8 – 10 iulie 2024 (colectare cereri)
  • 11 – 15 iulie 2024 (procesare cereri Faza I – prima optiune)
  • 16 – 18 iulie 2024 (procesare cereri Faza a II-a – a doua optiune)
  • 19 – 23 iulie 2024 (procesare cereri Faza a IIIa – a treia optiune)

Afisarea rezultatului si a numarului de locuri libere ramase dupa a doua etapa de inscrieri: 25 iulie, ora 14

Etapa de ajustari: 19-29 august 2024

In aceasta etapa se realizeaza inscrierea copiilor care nu au fost inscrisi in primele doua etape din lipsa de locuri sau din diferite alte motive sau care nu au participat la primele doua etape, pe locurile ramase libere in urma derularii celei de-a doua etape a inscrierilor, pe baza unei proceduri specifice elaborate de ISJ/ISMB si pe baza dosarelor depuse de parinti la inspectoratul scolar.

La aceasta etapa au acces urmatoarele categorii de copii:

  • copiii care au ramas nerepartizati dupa derularea celor doua etape anterioare, cu prioritate cei de 4 ani si de 5 ani;
  • copiii care au solicitat inscrierea in clasa pregatitoare din invatamantul primar si nu au fost admisi ca urmare a avizului negativ al CJRAE/CMBRAE;
  • copiii de peste 2 ani care solicita inscrierea in invatamantul prescolar, cu respectarea prevederilor art.23 alin.(1), lit.b) din Legeainvatamantuluipreuniversitarnr.198/2023, cu modificarile si completarile ulterioare.

Afisarea rezultatului si a numarului de locuri libere dupa etapa de ajustari: 30 august 2024

Introducerea in SIIIR (Sistemul Informatic Integrat al Invatamantului din Romania) a tuturor copiilor inscrisi in anul scolar 2024 – 2025, in unitatile de invatamant preuniversitar cu personalitate juridica cu grupe de nivel prescolar si/sau anteprescolar, repartizarea pe formatiuni de studiu: 9 septembrie, ora 16:00.

  • Surse: edu.ro
  • Foto: Unsplash

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Inscrierea la gradinita Cresa copii

Articole recomandate

Citeste si despre