Noi conditii de acordare a alocatiilor pentru copii

/ / Modificat: 2006-01-04
Noi conditii de acordare a alocatiilor pentru copii

8 milioane de lei pentru mamele care isi ingrijesc copiii de pana la 2 ani


8 milioane de lei pentru mamele care isi ingrijesc copiii de pana la 2 ani

De la 1 ianuarie, alocatiile pentru cresterea copilului sunt acordate intr-un sistem nou. Este vorba despre cei aproape 8 milioane de lei destinati mamelor care se afla in concediu pentru copiii mici in varsta de pana la 2 ani.

Daca pana acum statul platea angajatorilor suma respectiva, iar parintele venea la servici si isi lua banii, acum alocatiile pentru cresterea copilului vor fi platite de catre Directiile de Munca prin posta. Lucrurile nu sunt insa atat de simple intrucat pana la bani prin posta, mamele trebuie sa treaca de etapa "dosar la primarie".

Potrivit ordonantei de urgenta din 3 noiembrie 2005, de la 1 ianuarie, banii pentru alocatiile de crestere a copilului nu mai vin de la asigurarile de pensii, ci de la bugetul de stat.



In expunerea de motive a ordonantei se spune ca fondul de pensii nu mai poate fi grevat de cheltuieli care nu au legatura cu riscurile sociale asigurate si pentru care nu s-a cotizat in mod expres.

Ministrul muncii, Gheorghe Barbu spune ca ar fi vorba despre o simplificare a platilor.

Banii vin insa de la Directiile de Munca, iar pentru a intra in evidente, mamele trebuie sa depuna un dosar complet la primarii. Dosarul trebuie sa cuprinda dovada de la angajator ca parintele respectiv se afla in concediu pentru cresterea copilului, precum si o intreaga serie de documente cum ca solicitantul a avut venituri supuse impozitarii cu 12 luni inainte de nasterea copilului.

Ministrul muncii sustine ca primariile cunosc normele de aplicare ale ordonantei si ca sunt pregatite ca la inceputul lunii ianuarie sa primeasca, prin functionari specializati, dosarele cu pricina. Potrivit verificarilor noastre, ele nu au fost publicate inca in Monitorul Oficial.

Primarul Clujului si seful de partid al ministrului muncii, Emil Boc admite ca este posibil ca normele de aplicare sa fi intarziat. Cu toate acestea, Emil Boc sustine normele de aplicare contin un formular cerere care ar fi ajuns la toate directiile de munca si de acolo la primarii.

Daca la primaria Cluj, lucrurile s-au aranjat din mers chiar si fara ca normele de aplicare sa fi intrat legal in vigoare, la primaria Iasi, condusa de primarul PSD, Gheorghe Nichita, autoritatile se plang ca angajatii lor vor avea de lucru suplimentar.

De ce aceasta veriga suplimentara - primaria - intre directiile de munca si parinti? Presedintele partidului de guvernamant, Emil Boc spune ca primariile sunt singurele care pot verifica usor datele din dosarele de alocatie depuse de parinti.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre