De ce ne place ciocolata

/ / Modificat: 2007-10-15
De ce ne place ciocolata





 

O echipa de cercetatori elvetieni si britanici, au descoperit motivul pentru care oamenilor le place sa manance ciocolata. Se pare ca responsabila de aceasta placere este o bacterie care se regaseste in sistemul digestiv.

Personanele care au nevoie de "doza zilnica" de ciocolata, indica semnele prezentei unei colonii de bacterii in intestine, fata de persoanele care sunt imune la tentatiile oferite de ciocolata.

Cercetatorii sunt de parere ca noile descoperiri vor putea duce la tratarea unor tipuri de obezitate, prin modificarea compozitiei milioanelor de bacterii din stomac si intestine.

Prin aceasta metoda, oamenii vor putea fi clasificati pe baza tipului de metabolism, ceea ce va ajuta la implementarea dietelor personalizate in functie de nevoile individului.

Studiul a fost realizat pe un lot de 22 de persoane, din care 11 s-au declarat a fi iubitori de ciocolata, iar restul au declarat o indiferenta in ceea ce priveste ciocolata.

Fiecare participant la studiu, fie a urmat o dieta cu ciocolata, fie a urmat o dieta placebo, pe o perioada de 5 zile, timp in care le-au fost prelevate si apoi analizate probe de sange si urina.

Rezultatele au relevat prezenta unei diferente semnificative, intre cele doua grupuri, in ceea ce priveste anumite substante. Metabolismul iubitorilor de ciocolata a fost marcat de niveluri scazute de colesterol LDL (colesterolul "rau").

Nivelul de glicerina amino-acida a fost mult mai ridicat la iubitorii de ciocolata, in timp ce nivelul de taurina (un ingredient activ al bauturilor energizante), a fost mai ridicat la persoanele care nu au consumat ciocolata. Acest profil s-a mentinut chiar si atunci cand iubitorii de ciocolata nu au consumat produsul.

Se stie ca diferite tipuri de substante specifice, intre care au fost semnalate diferente la cele doua grupuri, ca au legatura cu o diferite tipuri de bacterii.

Acest studiu, arata ca preferintele pentru anumite tipuri de mancare, inclusiv ciocolata, pot fi programate sau imprimate in sistemul metabolic, in asa masura incat corpul devine atras de o anumita dieta.

Gabriela Hotareanu

Redactor Copilul.ro

15 Octombrie 2007

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre