45 de sectii de neonatologie au primit echipamente medicale moderne

/ / Modificat: 2023-05-03
45 de sectii de neonatologie au primit echipamente medicale moderne

Valoarea acestor echipamente - de 1 milion de euro, prin programul “Impreuna din prima zi”, pentru reducerea mortalitatii infantile


• Organizatia Salvati Copiii si Fundatia OMV Petrom au dotat cu echipamente medicale 45 de unitati medicale, incluzand sectii de neonatologie, terapie intensiva neonatala, si obstetrica-ginecologie, din 28 de judete ale tarii.   

• Fundatia OMV Petrom s-a alaturat efortului Salvati Copiii de a reduce mortalitatea infantila, prin alocarea unui milion de euro prin programul “Impreuna din prima zi”


Prin programul “Impreuna din prima zi”, Organizatia Salvati Copiii Romania si Fundatia OMV Petrom au investit 1 milion de euro in dotarea a 45 de maternitati si sectii de nou-nascuti din 28 de judete, cu peste 170 de echipamente medicale. Astfel, peste 20.000 de nou-nascuti vor beneficia de cele mai bune ingrijiri medicale, in cadrul misiunii comune de a sustine reducerea mortalitatii infantile si de a oferi o sansa egala la viata pentru toti copiii.


Cele 45 de sectii de neonatologie au primit echipamente de neonatologie printre care: ecografe care vor ajuta la identificarea rapida a diferitelor malformatii si interventia timpurie pentru a preveni complicatiile; sisteme avansate de ventilatie; dispozitive de monitorizare care ajuta la diagnosticul unei game largi de boli frecvent intalnite la prematuri; incubatoare cu control termic precis care asigura temperatura ideala pentru dezvoltarea bebelusilor prematuri; blendere de oxigen; stimulator resuscitare nou-nascut; pulsoximetre si videolaringoscop. 


Parteneriatul dintre Fundatia OMV Petrom si Organizatia Salvati Copiii face parte din programul strategic de sanatate timpurie "Impreuna din prima zi" si continua demersurile organizatiei de sustinere a ingrijirii copiilor prin imbunatatirea accesului la servicii medicale de calitate pentru mame si nou-nascuti in comunitatile dezavantajate, cu scopul de a reduce mortalitatea infantila in Romania.

Programul "Impreuna din prima zi" a fost implementat in perioada aprilie 2022 - aprilie 2023.

Nasterea in Romania ramane discriminatorie, atata vreme cat un prematur nascut intr-o maternitate dotata cu aparatura medicala moderna supravietuieste si ajunge astfel la prima aniversare, in vreme ce un prematur care are ghinionul de a veni pe lume intr-o maternitate fara aparatura medicala sau cu aparatura medicala neperformanta si invechita are o sansa la viata mult diminuata. De aceea, din anul 2010 si pana in prezent, Organizatia Salvati Copiii a dotat 107 unitati medicale (sectii de neonatologie, terapie intensiva neonatala, sectii de pediatrie si Obstetrica-Ginecologie) din toate judetele tarii, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro.

„Programul de dotare a maternitatilor si sectiilor de terapie intensiva neonatala este unul prioritar pentru Salvati Copiii, iar rezultatele lui se convertesc direct in vieti salvate. Nimic nu e mai dramatic decat pierderea unui prematur, din cauza ca maternitatea unde a venit pe lume nu are aparatura medicala de ultima generatie, care sa-l ajute sa devina puternic, pana cand va reusi sa respire singur si sa mearga acasa. Avem in medici cei mai buni parteneri si astfel reusim sa sprijinim concret sistemul medical cu ceea ce este necesar” a adaugat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Organizatia Salvati Copiii. 


„Mortalitatea infantila este un indicator cheie pentru sanatatea unei natiuni. Desi in continua scadere, Romania este inca in topul tarilor europene in ceea ce priveste rata mortalitatii infantile. Ne dorim ca programul “Impreuna din prima zi” sa aiba un impact semnificativ asupra imbunatatirii acestei rate in anii urmatori. Fundatia OMV Petrom isi va mentine angajamentul fata de imbunatatirea calitatii vietii copiilor si va continua si in acest an parteneriatul cu Salvati Copiii pentru dotarea cu echipamente de ultima generatie a altor 16 sectii de neonatologie” a declarat Ana Maria Mihaescu, Presedinta Fundatiei OMV Petrom.

Echipa Salvati Copiii Romania, sustinuta de specialisti locali (medici de familie, asistenti sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o retea de incluziune sociala si combatere a saraciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educationale) la nivel local, astfel ajutand la cresterea accesului la servicii sustenabile si de calitate pentru mame, gravide, gravide minore si copii pana in 5 ani.Pana in prezent, Salvati Copiii Romania a lucrat in 20 de judete, in 61 de comunitati rurale defavorizate, cu 90.000 de mame, gravide si copii pana in 5 ani.


Despre ProgramPentru detalii suplimentare despre programul "Impreuna din prima zi" si activitatea Fundatiei OMV Petrom in sustinerea sanatatii timpurii, va invitam sa accesati linkul: https://fundatiaomvpetrom.ro/proiect/impreuna-din-prima-zi-1.


Date statistice: Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2021, Romania se afla pe locul 2 in UE la capitolul mortalitate infantila, arata o statistica Eurostat. Potrivit datelor finale ale INS, in anul 2021, rata mortalitatii infantile a aratat discrepantele majore dintre judetele tarii.

Atsfel, primele trei pozitii in top sunt ocupate de Tulcea (o rata a mortalitatii infantile de 11,1 la mia de copii nascuti vii), Salaj (8,9 la mie) si Neamt (8,2 la mie), in vreme ce in Bucuresti, unde sunt cele mai multe maternitati de gradul 3, rata mortalitatii infantile a fost de 2,3 la mia de copii nascuti vii. Astfel, in 2021 Bulgaria a avut o rata a mortalitatii infantile de 5,6 la mia de copii nascuti vii, urmata de Romania, cu o rata de 5,2 la mie si Slovacia, unde rata mortalitatii infantile a fost de 4,9 la mia de copii nascuti vii. La polul opus, cea mai mica rata a mortalitatii infantile este inregistrata in Suedia, Finlanda si Slovenia cu 1,8 la mia de copii nascuti vii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Salvati copiii Neonatolog

Articole recomandate

Citeste si despre