Tableta si televizorul, “vinovate” pentru aparitia autismului?

/ / Modificat: 2018-11-26
Tableta si televizorul, “vinovate” pentru aparitia autismului?

In toata lumea, autismul inregistreaza o crestere alarmanta, indiferent de mediu, specialistii estimand ca unul din 51 de copii are o tulburare de spectru autist. Iar din ce in ce mai des, parintii se intreaba daca nu cumva obiceiul de a-si abandona copiii in fata tabletei sau a televizorului duce la astfel de tulburari. Lamuriri ne-a oferit Daniela Gavankar, psiholog si presedinte al Asociatiei AITA.

Realitatea este ca sunt numeroase familii unde copiii stau in fata televiroului ore in sir, nu mai mananca decat cu televizorul pornit, parintii nu pleaca nicaieri cu copiii decat cu tableta in geanta etc.

Autismul NU poate fi provocat de suprastimularea cu TV ori alte gadgeturi.

Tulburarea este prezenta de la nastere, dar desigur este agravata de absenta experientelor directe de invatare si a interactiunii umane, si este agravata sever de suprastimularea primita de copil de la tv.

Copilul nestimulat si care nu are parte de experiente directe de invatare, dezvolta tulburari de limbaj, fara ca nici macar la 3 ani sa nu fie capabil sa vorbeasca in propozitii, sa exprime preferinta, placerea, neplacerea.

Efectele expunerii indelungate la tv

Intarzierea in dezvoltarea limbajului duce la intarzieri cognitive, si intarzieri in dezvoltarea abilitatilor sociale, care nu se dezvolta decat in relatii umane directe, afectuoase si pline de provocari pentru copil.

Copilul trebuie sa fie invatat sa invete, sa creeze, sa exploreze, sa-si foloseasca agerimea spiritului.

Inteligenta nu este o valoare simpla si uniforma pe care unii au mostenit-o si altii nu. Este o aptitudine complexa care se dezvolta daca este stimulata.

Jocul este modalitatea prin care copilul invata si face dovada sanatatii mentale si fizice, fiind pentru el la fel de important ca hrana si siguranta.

Atunci cand copilul este abandonat in fata TV, toate functiile sale psihice, nu doar ca nu sunt folosite si nu se dezvolta, ci intra in regres.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Autism

Articole recomandate

Citeste si despre