Manuela Harabor despre fiul ei de 33 de ani, care sufera de autism: „Aduce la suprafata tot ce este mai bun in mine”

/ / Modificat: 2023-10-06
Manuela Harabor despre fiul ei de 33 de ani, care sufera de autism: „Aduce la suprafata tot ce este mai bun in mine”

Andrei, fiul actritei Manuela Harabor si al lui Dan Chisu, a implinit 33 de ani, in prima zi a lunii octombrie. Tanarul a venit pe lume cand actrita avea doar 22 de ani, iar trei ani mai tarziu, a fost diagnosticat cu autism. Din acel moment, Manuela i s-a dedicat trup si suflet si a facut tot posibilul ca fiul ei sa aiba o viata cat mai normala.

In ziua in care Andrei a implinit 33 de ani, actrita a postat un mesaj emotionant pe retelele de socializare:

„Sunt mama lui Andrei. Nimic altceva din ce am facut in toata viata mea nu ma descrie atat de complet. Mama lui Andrei. De 33 de ani, Andrei ma modeleaza in fiecare zi si aduce la suprafata tot ce este mai bun in mine, acele calitati cu care ne-a inzestrat pe toti bunul Dumnezeu dintru inceput, si pe care le-am ratacit cumva, din nebagare de seama, de-a lungul anilor.

Pot spune cu mana pe inima ca Andrei a fost si este sansa mea de nemurire, scara pe care Dumnezeu mi-a faurit-o sa urc spre Cer. De multe ori am alunecat si am pasit alaturi, dar Andrei a fost mana nevazuta care m-a salvat de fiecare data. Prin tot ce este si prin tot ce face, prin imensa lui capacitate de a iubi, prin bucuria cu care isi incepe fiecare noua zi, prin usurinta cu care isi cere iertare atunci cand stie ca a facut ceva gresit sau ca m-a suparat in vreun fel. Andrei m-a invatat sa am rabdare, sa fiu generoasa, sa iert si sa iubesc cu adevarat.

La inceputul celor 33 de ani ca mama nu pot decat sa ii multumesc bunului Dumnezeu pentru imensul dar pe care mi L-a dat, sa il rog sa ma ierte pentru tot ce as fi putut face si nu am facut si sa ne ingaduie impreuna, mama si fiu, ani indelungati in sanatate si putere.

La multi ani binecuvantati, Andreiul meu nascut sub Acoperamantul Maicii Domnului!”, a scris actrita.

Cum a aflat Manuela Harabor ca fiul ei sufera de autism

Manuela Harabor a vorbit de fiecare data deschis despre diagnosticul fiului si despre provocarile cu care s-a confruntat de-a lungul anilor, mai ales in anii `90, cand in Romania nu se stia mare lucru despre autism.

Intr-un interviu recent, actrita a povestit ca Andrei, fiul ei, a avut o evolutie normala in primele 10 luni de viata. Apoi, a inceput o regresie.

„In primul an de viata a avut o evolutie absolut normala. S-a intamplat ceva in luna a 10-a. Se pare ca a fost totusi o stare febrila care a cauzat starea lui de sanatate si undeva pe la 11 luni a inceput o regresie. De unde gangurea foarte des, avea un comportament absolut normal, incet, incet s-au diminuat toate lucrurile astea. Toate acestea se petreceau in 1990 cand nu se stia mare lucru despre autism”, a declarat Manuela Harabor pentru Ego Life.

Actrita spune ca medicilor le-a luat ceva timp pana sa afle cu ce anume se confrunta Andrei. A fost diagnosticat la 3 ani si jumatate, iar primele sesiuni de terapie au inceput cand baiatul avea 5 ani. Terapia l-a ajutat foarte mult, astfel ca in 5 saptamani a inceput sa vorbeasca complet. In doi ani a reusit sa acumuleze si mai multe informatii.

Manuela Harabor si-a tratat fiul in America, iar cand a revenit in tara, in 2001, a vrut sa implementeze anumite lucruri in beneficiul altor parinti si in Romania. S-a lovit, insa, de multa indiferenta si a avut un moment in care s-a lasat pagubasa.

Manuela Harabor: „Nu am cunoscut iubirea pana in momentul in care am inteles ca Andrei e altfel decat ceilalti copii”

Manuela Harabor marturisea, in urma cu cativa ani, ca fiecare clipa a existentei fiului ei este o lectie de viata pentru ea. Actrita spunea ca nu a cunoscut iubirea pana in momentul in care a inteles ca Andrei este diferit de ceilalti copii.

„Andrei m-a transformat in femeia care sunt acum. Am invatat enorm de la el. Nu am cunoscut iubirea pana in momentul venirii lui pe lume. Sau, mai exact, pana in momentul in care am inteles ca Andrei e altfel decat ceilalti copii. Credeam ca stiu sa iubesc si mai ales ca stiu sa daruiesc iubire. Dar Dumnezeu mi-a cunoscut masura si neputinta si mi-a dat o scara pe care sa urc. Nimic din ce am reusit sa-l invat nu se compara cu ceea ce ma invata Andrei in fiecare zi. Sa iubesc neconditionat. Nepatimas. In Duh. Sa iert din tot sufletul pana la uitarea a ceea ce m-a suparat sau ranit.

Andrei e o lectie de viata in fiecare clipa a existentei lui, o lectie pe care de foarte multe ori refuz sa o invat, cautandu-mi mereu tot felul de scuze. Dar vine el, cu albastrul privirii lui in care se oglindeste tot cerul, cu zambetul lui mare cat soarele la rasarit si imi pune o oglinda in dreptul sufletului. Si ma opreste din alunecarea spre intuneric. Si atunci o iau de la capat, ca un copil care invata sa mearga si sa vorbeasca pentru intaia oara. El e invatatorul, iar eu, elevul”, a declarat actrita.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Autism copii Autism

Articole recomandate

Citeste si despre