Copiii si internetul - reguli de aur de la psiholog

/ / Modificat: 2019-10-17
Copiii si internetul - reguli de aur de la psiholog

In zilele noastre, consideram ca cea mai rapida cale de a transmite ori de a primi informatii este prin intermediul folosirii unei retele electrice conectate la un telefon  sau orice alt aparat care are conexiune la internet.

Suntem in era tehnologiei si consideram ca nu putem face fata provocarilor zilnice daca nu suntem "conectati. Insa aceasta conectare cu retelele de internet, comunicarea cu ceilalti prin intermediul acestora, duce la deconectarea de ceea ce se intampla in realitate, de la ,,a trai clipa’, de a te bucura de emotii si sentimente, care nu pot fi transise prin on-line, decat prin simboluri

Tot astfel legam noi prietenii, ne jucam diverse jocuri video, in retea, cu persoane necunoscute, din fotoliul de acasa, ori purtam conversatii cu acestea, fara a sti cu precizie cine sunt acestea.

Pentru siguranta copiilor si a intregii  familii, atunci cand permitem copiilor sa comunice online este nevoie sa tina cont de urmatoarele reguli, pe care i le puteti transmite ori i le puteti afisa pe un perete, ori alt support, care sa fie vizibil:

  • Salutam, chiar daca nu ne intalnim fata in fata, 
  • Raspundem e-mail-urilor sau mesajelor cat mai rapid, daca sunt de la persoane cunoscute. Daca nu le cunoastem, cerem ajutorul unui adult. Este mult mai bine sa apelezi la acesta inainte de a rasunde si nu dupa aceea, cand poate ai oferit informatii unui strain,  despre viata ta si a familiei tale,  
  • Daca primiti mesaje haioase ori ironice de la un coleg/prieten, despre un altul, nu transmiteti mesajul altor cunosuti. Puneti-va in locul celui batjocorit.
  • Nu scrieti intreg mesajul cu majuscule. Acest fapt are ca interpretare ca tipati la persoana caria ii transmiteti informatiile.
  • Puteti refuza „prietenia“ cuiva pe Facebook, Instagram  ori bloca accesul acestia in retelele voastre personale, in grupurile de whatsup,instagram, etc. 
  • Nu exagerati cu trimiterea mesajelor catre diverse persoane ori prieteni, daca acestia nu va raspund imediat. Poate au de rezolvat alte probleme (teme, cursuri, treburi pesonale) si nu au cum sa va raspunda prompt.
  • Nu folositi mai mult comunicarea online, decat intalnirea fata in fata cu colegi ori prieteni.
  • Nu este nevoie sa va imprieteneti cu toti prietenii prietenilor vostri de pe facebook, instagram,  daca nu ii cunoasteti.
  • Nu exista o competitie  cu tema ,,Cine are mai multi prieteni pe facebook*. Mai bine mai putini, dar apropiati, cinstiti si corecti, decat multi, necunoscuti in mare parte si ,,carcotasi’
  • Este nepoliticos sa trimiti cerere de prietenie persoanelor care sunt prietene cu  cunoscutii vostri, daca voi nu stiti cine sunt, ori nu i-ati vazut niciodata
  • Nu postati excesiv pe retele de socializare, dand detalii despre tot ceea ce faceti zilnic, ora de ora, minut cu minut. Astfel renuntati la propria intimitate, iar pentru ceilalti sunteti o carte deschisa.
  • Postati informatii despre diverse locuri pe care le-ati vizitat, spunandu-va impresiile, despre lucruri interesante pe care le-ati citit ori auzit si se poate sa ii intereseze si pe ceilalti, sa-si imbogateasca cultura generala,  scrieti despre concursuri la care urmeaza sa participati ori ati participat, trazindu-le interesul de a se implica sau de a te sustine. In general, postarile au rolul de a informa si nu de a te expune tuturor. Lasa-i pe ceilalti sa te descopere si in realitate.
  • Nu uita ca prescurtarile sunt admise doar pe unele retele de socialize, ca de exemplu messenger, iar pe celelalte trebuie s a respecti comunicarea clara, scrisa corect.
  • Nu iti da intalnire cu persoane cunoscute pe diversele de socializare. Daca, insa, te-a impresionat foarte mult acea persoana, prin faptele ori proiectele sale, si doresti sa o cunosti, mergi insotit de un adult.
  • Daca se intampla sa fii bombardat de mesaje de la necunoscuti, care te santajeaza cu diverse fotografii ori lucruri,  pe care spun ca le stiu despre tine, ori iti cer bani sau alte bunuri, ia legatura imediat cu un adult, de preferabil parintii.
  • Mediul on-line este un mediu  care te poate ajuta, dar te poate si distruge, daca nu stii sa il controlezi.
  • Ori de cate ori ti-e teama de ceva care a fost trimis/ scris/primit detine pe una din retelele de socializare, chiar daca ai si tu o parte de vina, marturiseste cu sinceritate unui adult, care cu siguranta te va ajuta si iti va aprecia sinceritatea.
  •  Mediul online este un mediu care te ajuta sa te informezi, dar in acelasi timp, poti fi si dezinformat ori ,,pacalit ’’ de persoane rau intentionate.

Controleaza activitatea copilului tau in mediul nline, ca sa nu il cintroleze aceste pe el! 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii Internet

Articole recomandate

Citeste si despre