Intensificarea mirosului in timpul sarcinii. Ce trebuie sa stii

/ / Modificat: 2022-08-30
Intensificarea mirosului in timpul sarcinii. Ce trebuie sa stii

Schimbarile hormonale din timpul sarcinii pot provoca modificari ale unora dintre simturi. In ceea ce priveste simtul olfactiv, in timpul sarcinii, este posibil ca femeile sa dezvolte o sensibilitate excesiva la mirosuri (hiperosmie). Nu trebuie sa fii surprinsa daca nu poti tolera mirosul propriului parfum sau al mancarii preferate, ori alte mirosuri pe care inainte le adorai. Acest simptom este adesea insotit de greata si varsaturi.

Tulburari ale mirosului in timpul sarcinii

Pentru a atenua aceasta senzatie, evita aromele puternice si mediile inchise, cautand spatii deschise si linistite in care sa stai. De exemplu, daca iesi la restaurant, alege sa stai afara, in aer liber, si nu in interior, unde mirosurile sunt foarte intense.

Desi multe femei se confrunta cu hiperosmie, altele ajung sa nu mai simta mirosurile din cauza congestiei mucoasei nazale.

Toate aceste tulburari apar, de obicei, in primul trimestru de sarcina, disparand treptat incepand cu cel de-al doilea semestru. Uneori, insa, simptomele persista pe toata durata sarcinii. Nu iti face griji, dupa nastere, simtul olfactiv va reveni la normal. 

Sarcina intensifica unele mirosuri neplacute

Expertii sunt de acord ca simtul mirosului se schimba in timpul sarcinii. Oamenii de stiinta de la Centrul Monell, o institutie americana specializata in cercetarea simturilor gustului si mirosului, au realizat un studiu amplu privind capacitatea olfactiva din timpul sarcinii.

Femeile insarcinate sunt adesea mai sensibile la mirosurile neplacute.

Potrivit studiului desfasurat pe un esantion de peste 13.500 de femei insarcinate, s-a concluzionat ca nu exista diferente semnificative in ceea ce priveste perceptia mirosurilor intre femeile insarcinate si cele  care nu asteapta un copil, dar in cazul femeile insarcinate sunt mai sensibile la anumite mirosuri, de obicei la cele mai putin placute.

Alte cercetari efectuate de specialisti de la Universitatea Umeå (Suedia) arata ca 67,5% dintre femeile insarcinate sufera modificari in aprecierea mirosurilor si a gustului in timpul sarcinii, in special in primul trimestru.

De ce sunt declansate mirosurile in timpul sarcinii?

Expertii sugereaza ca reactia olfactiva speciala la anumite arome ar putea fi un sistem de autoprotectie al mamei impotriva substantelor toxice care sunt daunatoare si care afecteaza buna evolutie a bebelusului sau. De exemplu, mirosul de tutun sau cel de cafea este mai neplacut in timpul sarcinii.

Potrivit studiului de la Monell Center, femeile insarcinate au raportat ca mirosurile emanate de tutun, alcool si cafea sunt mai neplacute in timpul sarcinii.

Femeile insarcinate sunt, de asemenea, mai sensibile la anumite componente chimice (galaxolide sau eugenol) utilizate in detergenti si alte produse de curatenie si nu numai.

Hormonii si simtul mirosului in timpul sarcinii

O alta cauza a sensibilitatii olfactive crescute din timpul sarcinii o reprezinta nivelul ridicat de progesteron si estrogen. Acesti hormoni afecteaza simturile gustului si mirosului si sunt, de asemenea, cele care provoaca greturile matinale.

Unele studii sugereaza ca varsaturile gestationale pot fi, de asemenea, o reactie imediata la perceptia neplacuta a anumitor mirosuri.

FOTO: pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre