Exista legatura intre dimensiunea burtii femeii insarcinate si cea a copilului?

/ / Modificat: 2023-09-03
Exista legatura intre dimensiunea burtii femeii insarcinate si cea a copilului?

Cand vezi o femeie insarcinata cu o burta uriasa, te gandesti adesea "ce copil mare va avea inauntru" sau “sigur are gemeni”, dar adevarul este ca marimea burtii nu are o legatura directa cu marimea copilului.

Acelasi lucru este valabil si pentru gravidele care au burtile mici. Femeile cu burti mici se ingrijoreaza adesea in legatura cu cresterea bebelusului in uter, dar nu toate burtile sunt la fel.

Forma si marimea burticii depind de multi factori, pe langa marimea bebelusului, cum ar fi pozitia acestuia in uter. Daca bebelusul este intins transversal, burtica va fi mai lata, in timp ce daca bebelusul este cu capul in jos, burtica va fi mai mica.

Dimensiunea burtii depinde, de asemenea, de cantitatea de lichid amniotic si de marimea placentei, indiferent de greutatea bebelusului.

Caracteristicile fizice ale mamei joaca, de asemenea, un rol important. Daca aceasta este inalta, chiar daca are aceeasi dimensiune a burtii ca o femeie cu 20 cm mai mica, va parea vizual ca cea inalta are o burta mica si cea scunda una imensa. Este o chestiune de proportii.

De asemenea, are de-a face si cu tonusul muschilor abdominali ai femeii. Cand muschii sunt mai slabi, burta iese mai mult in evidenta, iar cand sunt mai dezvoltati, burta pare mai plata. In cazurile de obezitate, burta poate chiar sa treaca neobservata.

De asemenea, joaca un rol important pozitia uterului, care la unele femei este pozitionat in spate, ceea ce face ca abdomenul sa fie mai putin vizibil, si coloana vertebrala, care, daca este deviata, va face ca burta sa fie mai mult sau mai putin proeminenta.

Daca femeia este la prima sarcina, burta va dura mai mult timp sa se vada decat in cazul sarcinilor ulterioare, deoarece muschiul uterin nu s-a distins inca.

Dupa cum vedeti, marimea burtii nu este direct legata de marimea bebelusului. Ecografiile prin masurarea parametrilor de crestere (perimetrul abdominal, circumferinta capului si lungimea femurului) sunt cele care vor determina daca dimensiunea bebelusului este adecvata pentru stadiul sau de gestatie.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Burta sarcina Copil

Articole recomandate

Citeste si despre