Aromaterapia in sarcina. Beneficii si riscuri

/ / Modificat: 2014-01-23
Aromaterapia in sarcina. Beneficii si riscuri

Aromaterapia sau utilizarea uleiurilor esentiale extrase din plante si alte surse naturale este folosita pentru tratarea diverselor afectiuni, pentru relaxare si bunadispozitie. Acestea pot fi folosite cu succes si in sarcina, insa numai daca respecti cateva reguli esentiale. Daca nu este utilizata corespunzator aromaterapia poate fi periculoasa pentru fat, avortul spontan sau declansarea prematura a travaliului fiind doar 2 dintre ele.

Sedintele de aromaterapie pot fi de 2 feluri:

  • una in care un specialist in aromaterape iti pregateste diverse mixuri de uleiuri pe baza unei consultatii;

  • alta in care o maseuza ofera masaj cu produse pe baza de uleiuri esentiale.


Aceasta poate fi folosita cu succes in sarcina, atat pentru relaxare, dar si pentru mentinerea unei pieli frumoase si sanatoase pe toata perioada sarcinii. De asemenea, unele dintre uleiuri au rolul de a preveni sau de a ameliora considerabil vergeturile si alte afectiuni comune ale pielii in sarcina.

Care sunt riscurile?

Oricat de mult te-ar tenta sa incerci aromaterapia, in oricare forma a ei, este esential sa nu apelezi la ea in primele 2 saptamani de sarcina. In aceasta perioada fatul este cel mai vulnerabil, si, desi nu exista dovezi ca aceasta ar putea cauza avortul sau pierderea sarcinii, este mai bine sa nu iti asumi riscuri inutile.

De asemenea, daca ai parte de sangerari vaginale in prima parte a sarcinii este mai bine sa eviti aromaterapia in aceasta etapa.

Uleiuri esentiale folosite in aromaterapie, recomandate in sarcina

Daca vrei sa incerci aromaterapia la domiciliu poti obtine cu usurinta uleiuri esentiale de la orice plafar pe care le poti pune in diverse camere ale casei sau poti face chiar tu un amestec personalizat.

Niciodata nu subestima puterea uleiurilor esentiale. Chiar daca in aceasta forma (a vaporilor eliminati prin ardere in vase speciale de aromaterapie) ele nu sunt aplicate direct pe piele, sunt respirate si patrund in organism, implicit in sange. Asadar, chiar daca practic nu te ating in niciun fel, efectele lor se rasfrang asupra ta in aceeasi masura in care ar face-o o aplicare directa.

Unul dintre cele mai sigure uleiuri esentiale ins arcina este cel de mandarin (citrus reticulata). Alte uleiuri sigure:

  • struguri (pentru toate tipurile de piele);

  • migdale (pentru piele uscata cu prurit);

  • avocado (cu vitamina A, B si D – pentru piele uscata si unele zone grase, este bine sa fie diluat cu un alt ulei, pentru ca poate fi foarte tare si piscator);

  • germeni de grau (un ulei gros - care trebuie diluat cu un ulei mai subtiure, ca de exemplu cel de seminte de struguri – bogat in vitamina E, bun pentru piele uscata);

  • primula (evening rose) este un ulei bogat in acizi gama linoleici, si este excelent pentru pielea uscata si cu aspect imbatranit; si acesta este destul de gros si necesita diluare inainte de folosire;

  • uleiul de masline – este un pic similar cu cel de migdale, dar are un miros puternic.

Uleiuri esentiale de evitat in sarcina

In timpul sarcinii este bine sa eviti uleiurile si plantele care au efect emenagog (de declansare a menstruatiei):

  • maghiran;

  • iasomie;

  • busuioc;

  • rozmarin;

  • salvia;

  • cimbru;

  • ienupar;

Iasomia si salvia sunt destul de periculoase in sarcina si au efectul de a induce travaliul.

Atunci cand mergi la salon, specifica inainte ca esti insarcinata. Majoritatea saloanelor au personal calificat care este la curent cu astfel de reguli. De asemenea, vorbeste inainte cu medicul despre posibilitarea de a face masaj sau orice fel de alta forma de aromaterapie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Sanatate sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre