Avortul

/ / Modificat: 2011-10-25
Avortul

Avortul este intreruperea prematura a sarcinii.Cand sarcina este intrerupta de o cauza naturala este vorba de avort spontan sau de pierderea sarcinii.

Cand sunt luate intentionat masuri de intrerupere a sarcinii, medicamentoase sau chirurgicale este vorba de avort terapeutic sau avort produs/indus.


Cel mai frecvent pentru a intrerupe o sarcina se recurge la avortul chirurgical. Totusi si avortul medicamentos este destul de raspandit mai ales dupa aprobarea folosirii RU-486 (Mifepristona) in 2000. Indiferent de metoda folosita, chirurgicala sau medicamentoasa, dupa avort se impun controale regulate la specialist si planning familial. Controlul include un examen fizic si pelvin pentru a vedea daca vindecarea este corespunzatoare.

Motivele pentru care femeile aleg avortul

Cele mai frecvente motive sunt:

  • contraceptie nereusita – mai mult de jumatate din femeile care au facut avort foloseau o metoda contraceptiva in perioada in care au ramas gravide;
  • imposibilitatea de a intretine un copil;
  • intreruperea unei sarcini nedorite;
  • prevenirea nasterii unui copil malformat sau cu boli grave – aceste probleme fetale sunt de multe ori diagnosticate doar in al doilea trimestru de sarcina in cadrul unor investigatii de rutina;
  • sarcina in urma unui viol sau incest – in aceasta situatie sunt aproximativ 13.000 de femei in fiecare an;
  • afectiune fizica sau psihica care pune in pericol viata gravidei in cazul in care sarcina se mentine.

    Avortul ilegal

    Avortul este legal, cu unele restrictii pana in saptamana 24 de sarcina. Numeroase state cer femeii sa se gandeasca 24 de ore  dupa ce a fost informata in legatura cu implicatiile unui avort.

    Avortul ilegal este avortul realizat de personal fara pregatire medicala corespunzatoare si prezinta un risc mult mai mare de complicatii decat cel realizat de personal calificat.

    Sarcina la adolescente

    Aproximativ 30% dintre adolescentele gravide aleg avortul. La aproximativ 60% dintre femeile sub 18 ani care au avut un avort, cel putin unul dintre parinti stie de acest avort si sustine alegerea fiicei.

    Cele mai frecvente motive pentru care adolescentele aleg avortul sunt:

  • nu sunt suficient de mature pentru a avea un copil;
  • nu sunt capabile financiar sa creasca un copil;
  • preocuparea ca un copil le va schimba viata si le va compromite viitorul (si pe cel al copilului) – multe dintre tinerele mame nu mai reusesc sa obtina un nivel de educatie si un loc de munca necesare pentru a evita cresterea copilului in saracie.
  • Avortul medicamentos

    Avortul medicamentos adica folosirea medicatiei pentru intreruperea unei sarcini, este 98% eficient daca se realizeaza in primele 9 saptamani de sarcina. Pe masura ce sarcina se apropie de sfarsitul primului trimestru, medicatia nu mai este suficienta pentru a induce avortul. In acest caz este necesar si un avort chirurgical pentru a obtine un avort complet (indepartarea tuturor urmelor de tesut fetal din uter).

    Planul terapeutic intr-un avort medicamentos cuprinde un prim consult medical si administrare de medicatie, urmat dupa 3-4 zile de al doilea consult si medicatie (conform unui alt plan terapeutic, a doua administrare de medicatie este permisa si la domiciliu).

    Sangerarea vaginala dureaza in medie 14 zile. Dupa aproximativ 2 saptamani de la al doilea consult medical este obligatoriu un control pentru a vedea daca evolutia este corespunzatoare.
    Urmarirea medicala inainte si dupa avort include examene fizice si teste de laborator, informarea pacientei despre posibilele urmari ale avortului, instructiuni de autoingrijire, informarea despre posibile acuze pentru care trebuie sa se prezinte la specialist si planning-ul familial.

    Medicamentele folosite in prezent pentru inducerea avortului sunt:

  • Misoprostol – acest hormon induce travaliul prin dilatarea colului cervical si prin producerea de contractii uterine. Misoprostolul  poate fi administrat singur, dar este mult mai eficient daca este asociat cu Mifepristona sau Methotrexat, pentru avorturile din primul trimestru
  • Mifepristona si Misoprostol - Mifepristona cunoscuta si ca Mifeprex sau RU-486, blocheaza folosirea progesteronului, acesta opreste cresterea placentei, dilata colul cervical si pregateste uterul pentru travaliu. Misoprostolul declanseaza contractiile si curata uterul de tesutul fetal. Acest tratament are o eficacitate intre 95-98% pentru sarcinile de pana la 9 saptamani
  • Methotrexat si Misoprostol – Methotrexatul opreste cresterea placentei, fiind mai putin eficient decat Mifepristona; Misoprostolul declanseaza contractiile si curata uterul de tesutul fetal. Acest tratament are o eficacitate intre 95-99%  pentru sarcinile de pana la 7 saptamani.

    Avortul chirurgical

    Avortul chirurgical intrerupe sarcina prin indepartarea chirurgicala a continutului uterului. In functie de varsta sarcinii in saptamani, se folosesc proceduri diferite pentru avortul chirurgical.

    Urmarirea medicala inainte si dupa avortul chirurgical include examene fizice si teste de laborator, informarea pacientei despre posibilele urmari ale avortului, instructiuni de autoingrijire, informarea despre posibile acuze pentru care trebuie sa se prezinte la specialist si planning-ul familial.

    Tehnicile chirurgicale folosite pentru sarcini in primul trimestru (saptamana 3-12) sunt:

  • aspiratia manuala sau aspiratia mecanica realizeaza aspiratia printr-un tub a intregului tesut fetal din uter
  • dilatarea colului uterin si chiuretarea uterului, o tehnica mai chirurgicala decat anterioara, foloseste pentru a curati uterul cu un instrument ascutit. Aceasta metoda este de obicei rezervata cazurilor in care prin aspiratie nu s-a obtinut curatirea completa a uterului.

  • Tehnica chirurgicala folosita pentru sarcini in al doilea trimestru este dilatarea colului uterin si evacuarea uterului care de fapt este o combinatie intre  aspiratie, dilatare si chiuretare, folosind instrumente chirurgicale precum forcepsul pentru indepartarea tesutului fetal si a placentei din uter. Aceasta metoda este mai frecvent folosita pentru sarcinile din trimestrul doi decat inducerea unui avort (medicamentos) deoarece prezinta un risc mai scazut de complicatii.

    Metoda nechirurgicala posibila in sarcini aflate in trimestrul al doilea este inducerea avortului folosind medicatie care produce contractii uterine urmate de expulzia fatului din uter. Din cauza riscului crescut de complicatii aceasta metoda este rar folosita.

    Sursa: Sfatulmedicului.ro

    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Avort provocat Sarcina avort

    Articole recomandate

    Citeste si despre