Stresul in sarcina, riscuri si solutii

/ / Modificat: 2014-03-24
Stresul in sarcina, riscuri si solutii

Stresul este inevitabil in viata noastra, insa depinde foarte mult de fiecare persoana in parte cat de mult ii permite isi faca de cap in organism. Orice gravida, oricat de normala si sanatoasa ar fi sarcina ei, are parte de stres in cele 9 luni. Este important sa stii ca acesta poate avea efecte secundare periculoase asupra fatului, de aceea este esential sa il reduci cat poti de mult prin cateva masuri sigure in aceasta perioada!

Cum afecteaza stresul sarcina?

Nivelurile crescute de stres din organism pot pune mari porbleme unei sarcini. Femeile stresate si cu putin suport social pe perioada sarcinii prezinta riscul de a-si mari activitatea sistemului imun, ceea ce poate duce la un raspuns inflamator, acesta la randul lui poate duce la o nastere prematura sau preeclampsie.

In preeclampsie, simptome precum cresterea tensiunii arteriale, greutatea excesiva si migrenele pot duce la afectarea rinichilor mamei, dar si a ficatului si creierului. Daca este lasata netratata, preeclampsia poate duce la convulsii sau chiar coma in sarcina. Preeclampsia necontrolata ameninta atat viata mamei, cat si a copilului.

Travaliul prematur in sine nu este asa de rau cum pare, daca acesta nu conduce la efecte de lunga durata asupra copilului. Copiii nascuti prematur pot avea probleme de sanatate asociate cu nedezvoltarea completa a plamanilor sau a altor organe, inclusiv a sistemului nervos. In anumite cazuri, travaliul prematur este tratat cu medicamente si sarcina poate ajunge la termen. De asemenea, o greutate mica la nastere ridica o multime de riscuri asupra sanatatii bebelusului.

Expunerea la situatii traumatizante, atat emotional cat si fizic, in timpul sarcinii are efecte imediate in organism – creste rata batailor inimii, presiunea sangelui si produce anxietate cronica. Niciunele dintre aceste efecte nu sunt benefice in dezvoltarea intrauterina a fatului.

Starea ta emotionala din cele 9 luni de sarcina afecteaza fatul in aceeasi masura in care ceea ce mananci are repercusiuni asupra lui.

O parte dintre specialistii sustin ca nivelul de stres poate hotari chiar sexul copilului. Se pare ca un nivel scazut de stres da nastere unui baietel, in timp ce gravidele stresate vor avea bucuria nasterii unei fetite.

Alte cercetari au relevat faptul ca stresul din sarcina poate avea efecte pe termen lung asupra copiilor, un risc important fiind autismul. Impactul stresului asupra fatului poate avea influente si in viitorul comportament emotional al bebelusului.

Care sunt simptomele stresului in sarcina?

  • Insomnie;

  • oboseala;

  • concentrare scazuta;

  • anxietate;

  • inapetenta;

  • hipertensiune arteriala;

  • dureri de cap etc.

Cum sa reduci stresul in timpul sarcinii?

Pentru a preveni pericolele stresului din timpul sarcinii, trebuie sa acorzi mai multa atentie semnalelor corpului tau. Acesta te va atentiona cand este cazul sa iei masuri pentru a-l ajuta sa se relaxeze.

  • odihneste-te ori de cate ori te simti usor obosita; fa pauze dese in activitatile zilnice;

  • fa sport sau miscare fizica moderata in timpul sarcinii; acesta ajuta la combaterea complicatiilor in timpul sarcinii si la eliberarea hormonilor de stres din organism;

  • evita sa te pui in situatii care cresc nivelul de stres si nu intra in contact cu persoane care te irita (la serviciu, acasa sau in alte locatii; de exemplu, daca shopping-ul in aglomeratie simti ca pune presiune psihologica asupra ta, mai bine renunta la el si alege zile si ore in care sa nu fie atat de multa lume in jur);

  • asigura-te ca dormi suficient (lipsa somnului creste considerabil nivelul de stres).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Stres sarcina Relaxare sarcina Tratamente spa sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre