Cum sa faci fata stresului si anxietatii din timpul sarcinii?

/ / Modificat: 2016-02-25
Cum sa faci fata stresului si anxietatii din timpul sarcinii?

Odata cu bucuriile si emotiile unice pe care le resimti cand afli ca astepti un copil, vin in mod inevitabil si grijile si anxietatea provocate de faptul ca viata ta se va schimba radical odata cu venirea pe lume a copilului.

In acelasi timp, hormonii specifici sarcinii sunt si ei o cauza a schimbarilor de dispozitie resimtite de femeile gravide.

Anxietatea prenatala, un subiect tabu printre viitoarele mamici

Femeile gravide discuta rar despre despre starea generala de anxietate pe care o resimt in timpul sarcinii.

Oamenii din jur nu inteleg adesea de ce o femeie care asteapta un copil trece prin perioade de depresie, cand au parte de o bucurie atat de mare, asa ca viitoarele mamici nu obisnuiesc sa vorbeasca deschis despre gandurile negre pe care le au in aceste noua luni.

Multe femei insarcinate cred chiar ca este ceva in neregula cu ele si au senzatia ca ar trebui sa fie mai vesele si mai fericite.

Cand vine vorba despre o sarcina, toata lumea vorbeste numai despre bucuria imensa de a avea un copil, asa ca femeile gravide ascund faptul ca, pe langa bucurie, se simt si extrem de stresate si chiar deprimate.

Medicii spun insa ca majoritatea femeilor insarcinate se confrunta cu anxietate prenatala si se simt stresate, acaparate de griji si nelinisti.

Este absolut firesc sa fii ingrijorata in legatura cu derularea sarcinii si cu toate schimbarile care vor avea lor cand bebelusul se va naste. Incordarea, emotivitatea si stresul sunt normale intr-o anumita masura in timpul sarcinii, spun psihologii.

Daca insa apar atacuri de panica, transpiratie in exces, lipsa puterii de concentrare sau tremuraturi, este cazul sa discuti cu medicul care iti urmareste sarcina, care ti-ar putea recomanda un psiho-terapeut.

Cum sa alungi gandurile negre din timpul sarcinii

In timpul sarcinii este extrem de important sa eviti, pe cat posibil, situatiile stresante si sa incerci sa te concentrezi pe lucrurile cu adevarat importante pentru tine in aceasta perioda.

Nu te mai consuma din cauza lucrurilor mici, ci incearca sa vezi imaginea de ansamblu si sa te gandesti in primul rand la binele familiei tale.

Partenerul joaca un rol esential! Discuta si impartaseste cu el orice ingrijorare ai. Uneori, in mintea noastra, anumite probleme par mai grave, dar odata ce discuti despre ele si auzi de la altcineva o alta perspectiva, ele se risipesc.

Nu te sfii sa-i vorbesti despre temerile pe care le ai vis-a-vis de sarcina. Unele femei gravide sunt macinate de intrebari legate de propria capacitate de a fi mame bune si se intreaba daca vor reusi sa faca fata acestei responsabilitati. Daca te macina astfel de ganduri, discuta-le cu partenerul tau fara ezitari.

Nu trebuie sa te feresti sa discuti despre lucrurile acestea nici cu alti membri ai familiei tale, cu mama sau sora ta, sau cu prietene apropiate.

Metode simple de a reduce stresul in timpul sarcinii:

  • Spune "nu" atunci cand nu vrei sa faci anumite lucruri. Nu te mai gandi la cum ii afecteaza sau cum ii deranjeaza pe altii un refuz, in aceasta perioada ai voie sa fii putin egoista;
  • Renunta la ideea ca ar trebui sa fii o "super-femeie". Nu incerca sa rezolvi cat mai multe, sa iei proiecte noi la job doar pentru a demonstra ca poti sau sa faci toate pregatirile pentru nastere singura. Accepta ajutorul cand ti se ofera;
  • Redu din treburile casnice. Unele lucruri pot fi facute mai tarziu sau chiar deloc, asa ca foloseste timpul pe care l-ai fi consumat cu ele pentru a te relaxa;
  • Fa miscare: mergi la inot, fa o plimabare in parc, cateva minute de gimnastica usoara sau de yoga te vor ajuta sa te simti mai bine;
  • Ai grija sa ai o dieta variata si echilibrata, nu iti refuza unele placeri culinare, insa nici nu exagera cu ele, mai ales daca nu fac parte din categoria alimentelor sanatoase;
  • Mergi la culcare mai devreme pentru a avea parte de mai multa energie pe parcursul zilei urmatoare;
  • Evita articolele legate de pericolele din timpul sarcinii sau stiri alarmante. Medicul tau ti-a comunicat deja toti factorii de care trebuie sa tii cont;
  • Discuta cu alte viitoare mamici - daca mai ai o colega la birou care este insarcinata, nu ezita sa vorbesti cu ea despre ingrijorarile tale. Si forumurile iti pot fi de ajutor.

Stresul si anxietatea pot afecta copilul?

Starea permanenta de ingrijorare si panica se poate rasfrange asupra derularii sarcinii. Un nivel crescut de stres poate fi responsabil de nasterea prematura a bebelusului cu toate riscurile asociate ei, precum probleme de dezvoltare a a unor organe sau chiar a sistemului nervos.

Exista si studii care spun ca un nivel crescut de stres al mamei ar putea duce la dezvoltarea unor afectiuni din spectrul autismului la fat, insa nu toti medicii adera la aceasta ipoteza.

Totusi, specialistii cad de acord intr-o privinta, aceea ca trebuie sa te relaxezi, sa incerci sa mentii un tonus bun si o atitudine pozitiva, fapt care iti va influenta sanatatea si tie, dar si bebelusului tau.

Tu te-ai confruntat cu stres si stari de anxietate in perioada sarcinii? Cum le-ai facut fata? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Stres sarcina Anxietate Emotii sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre