Ai o prietena insarcinata? Fii atenta, sarcina ar putea fi contagioasa!

/ / Modificat: 2018-02-20
Ai o prietena insarcinata? Fii atenta, sarcina ar putea fi contagioasa!

Te-a anuntat o prietena ca este insarcinata? Aceasta veste s-ar putea sa te influenteze mai mult decat crezi, pentru ca sarcina poate sa fie contagioasa. Astfel, este posibil sa te determine si pe tine sa faci acest pas.

Faptul ca o prietena urmeaza sa nasca te poate influenta, astfel incat este posibil sa te determine si pe tine sa ramai insarcinata. Cel putin asa sustine un studiu publicat in anul 2014 in "American Sociological Association", citat de theatlantic.com.

Pentru acest studiu, cercetatorii au analizat datele de la 1720 de femei, femei pe care le-au urmarit pe parcursul a 15 ani, intre varsta de 15 si 30 de ani. In grupul urmarit de catre cercetatori, varsta medie la care femeile au devenit mame a fost 27 de ani.

Studiul a observat ca tinerele sunt mai predispuse sa ramana gravide daca in grupul lor de prietene exista una sau mai multe femeie care au ramas insarcinate. Dorinta de a ramane insarcinata se dezvolta din momentul in care tanara afla de sarcina prietenei ei, atinge apogeul la un interval de aproximativ doi ani, dupa care incepe sa scada, chiar sa dispara dupa cum a reiesit din cercetare.

Teorii sugerate de studiu: de ce sarcina ar putea fi contagioasa

Cercetarea din anul 2014 vine si cu cateva explicatii, ca sa intelegem mai bine de ce o femeie poate fi influentata de aflarea vestii ca o prietena de-a ei devine mama, astfel incat sa isi doreasca si ea sa aiba un copil. Astfel, poate fi vorba despre influenta sociala, ceea ce inseamna ca o femeie nu vrea sa simta ca a ramas in urma fata de prietenele ei care invata ce este experienta maternitatii si se bucura de noua experienta de viata alaturi de un copil.

Un alt argument poate fi acela ca femeile considera ca este mai usor pentru ele sa aiba un grup de prietene mamici, prietene cu care pot impartasi diverse experiente despre sarcina, dar si depre cresterea copilului. Astfel, va avea cu cine sa imparta experiente legate de sarcina, sa faca schimb de informatii despre perioada de dupa nastere, despre cum sa faca fata trecerii de la viata in doi la viata in trei, alaturi de un copil. Este mai usor pentru o proasptata mamica sa stie ca poate sa impartaseasca din experienta ei cu o persoana care o intelege, cu o prietena apropiata care este, la randul ei, mama.

"Studiul nostru arata ca actiunile prietenilor au o influenta semnificativa si puternica asupra momentului in care o femeie are primul copil", a declarat co-autorul studiului, Nicoletta Balbo, cercetator la Universitatea Bocconi din Milano, Italia. "Si este interesant de remarcat faptul ca prietenii din liceu ar putea juca un rol relevant in deciziile noastre legate de acest aspect, dupa terminarea liceului", a mai declarat aceasta, citata de webmd.com.

Si un studiu efectuat in Germania in anul 2011 a ajuns la concluzia ca femeile pot fi influentate de sarcinile prietenelor. Astfel, ele au mai multe sanse sa devina mame in urmatorii trei ani de cand o prietena de-a lor a adus pe lume un copil.

Sursa: mother.ly

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Femeie insarcinata Curiozitati sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre