Ce medicamente se folosesc in terapiile cu aerosoli?

/ / Modificat: 2017-08-29
Ce medicamente se folosesc in terapiile cu aerosoli?

Terapiile cu aerosoli pe baza de medicamente se efectueaza cu ajutorul unor aparate speciale care transforma lichidul ce contine substanta activa in picaturi fine, pentru a putea fi inhalate de copiii aflati sub tratament. Aceste medicamente au efecte antiinflamatorii, fluidifiante sau bronhodilatatoare.

Tipuri de aerosoli

Aerosolii medicamentosi sunt varianta chimica a aerosolilor salini naturali. In functie de substanta folosita, ei se impart in:

Aerosoli cu efect antiinflamator, cunoscute si sub numele generic de corticosteroizi - acestia reduc inflamatia de la nivelul peretilor cailor respiratorii. Cele mai cunoscute medicamente utilizate in acest sens sunt Dexametazona si Flixotide, utilizat in tratarea astmului alergic;

Aerosoli cu actiune bronhodilatatoare - ajuta la marirea calibrului tuburilor bronhiale, ingustate din cauza unor afectiuni precum astmul sau bronsita astmatiforma. Un astfel de preparat este Ventolinul, care contine salbutamol;

Aerosoli cu efect fluidifiant - au rolul de a "subtia" secretiile nazale sau bronsice, facilitand eliminarea lor. Din aceasta categoria fac parte medicamente precum Fluimucil sau ACC.

Cand se impune terapia cu aerosoli medicamentosi?

Utilizarea aerosolilor medicamentosi este recomandata pacientilor care sufera de probleme respiratorii din sfera ORL sau pulmonara, in special atunci cand medicamentele trebuie administrate in doze mari de substante inhalatoare. Utilitatea lor a fost dovedita in tratarea crizelor de astm la sugari si copii mici. Folositi corect, aerosolii medicamentosi sunt deosebit de eficienti in combaterea simptomelor astmului de natura alergica sau a rinitei alergice.

Iata principalele afectiuni care pot fi ameliorate prin terapia cu aerosoli medicamentosi:

boli pulmonare (traheite, bronsite, bronsiolite acute, bronsiectazii, astm bronsic, pneumonie);

afectiuni ORL (sinuzite, laringite, rinofaringite, amigdalite).

Tratamentul cu aerosoli nu trebuie facut niciodata "dupa ureche", din cauza riscului de a dezvolta reactii adverse. Consulta intotdeauna medicul specialist, inainte sa ii faci aerosoli copilului.

Avantajele tratamentului cu aerosoli

Aerosolii medicamentosi sunt substante lichide care pot fi combinate cu solutii saline (ser fizilogic), pentru a fi ulterior pulverizate in forme suficient de mici, care sa ajunga chiar si in cele mai indepartatate zone ale plamanilor. Ei reprezinta tratamentul de electie atunci cand afectiunea respiratorie se complica.

Aerosolii se sedimenteaza lent, se resorb rapid prin bronhii si au capacitatea de a trece prin lichid fara a se dizolva. Cu alte cuvinte, ei actioneaza direct acolo unde este nevoie, fara a se raspandi in alte zone din organism. Acest lucru face din aerosoli un tratament mai benefic si mai util decat alte forme de terapie pentru afectiunile respiratorii.

Posibile reactii adverse la aerosolii medicamentosi

Efectele secundare ale aerosolilor nu difera de cele ale medicamentelor clasice. Citeste cu atentie prospectul pentru a afla care sunt contraindicatiile si posibilele consecinte ale utilizarii unui aerosol medicamentos la bebelusi si copii mici. In unele cazuri, micutii pacienti pot dezvolta crize de adaptare, manifestate prin dureri de urechi sau nas infundat. Aceste reactii adverse sunt lipsite insa de un pericol real.

Corticosteroizii sau aerosolii cu efect antiinflamator pot fi utilizati doar pe perioade scurte de timp. Multi pediatri si medici de familie sunt impotriva administratii lor pe termen lung. Dexametazona, de exemplu, este excelent in caz de urgenta, insa poate avea efecte secundare importante, de la leucocitoza reactiva, stari de hiperglicemie, insuficienta cortico-suprarenala si deformari ale mucoasei bucale si faringiene.

Corticosteroizii mai pot produce obezitate, diabet si dereglari hormonale, crescad riscul de hipertensiune la varsta adulta. Un copil care urmeaza un tratament cu Dexametazona sau Flixotide se poate ingrasa cu cateva kilograme, chiar si dupa o cura de 10 zile.

In cazul bebelusilor mai mici de 1 an, terapia cu aerosoli trebuie strict supravegheata de catre medic. Bronhodilatatoarele de tipul salbutamolului - substanta activa din Ventolin, pot fi nocive sugarului mai mic de 6 luni.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Aerosoli Tratament aerosoli copii Medicamente antivirale

Articole recomandate

Citeste si despre