La ce trebui sa fie atenti parintii cand folosesc un nebulizator pentru copii

/ / Modificat: 2023-02-02
La ce trebui sa fie atenti parintii cand folosesc un nebulizator pentru copii

Administrarea de tratamente prin intermediul nebulizatorului este facila si eficienta. Totusi, desi probabil nu este casa in care sa nu coexiste copii mici si aparate de aerosoli, medicul pediatru Mihai Craiu are un anunt important pentru parinti.

Ca alternativa la administrarea orala, injectabila sau prin perfuzie a medicamentelor, nebulizatoarele sunt, probabil, preferatele parintilor. Cei mici accepta, in general, cu usurinta acest tip de terapie si toata lumea din casa este linistita.

Medicatia inhalatorie este extrem de eficace. „Medicatia inhalatorie realizeaza prin dozele utilizate si concentratiile folosite, concentratii extrem de mari si neuniforme. Sunt copii care primesc exact aceeasi doza, iar unul e ca si cum ar fi primit apa, iar altul are tremor, agitatie, fata complet rosie, tipa, il doare capul, il doare burta”, a spus dr. Craiu, intr-un podcast „Crestem Mari”.

Pediatrul atrage, insa, atentia asupra unui aspect ce poate face diferenta in tratamentul copiilor: dispozitivele de nebulizat au performante extrem de diferite.

„Marimea particulei de ceata care iese din apa aia hotaraste locul unde aterizeaza acea particula. Picaturile mari de ceata, numite droplets, cad aproape si nu ajung adanc in plamani. Deci, daca vizam o boala pulmonara, trebuie sa avem particule inhalabile, cu dimensiuni intre 1 si 5 microni. Cea mai mare, umezeala, se depune in gura sau in gat”, puncteaza dr. Mihai Craiu.

Un alt aspect foarte important, pe langa nivelul de performanta al aparatului, este verificarea tolerantei copilului la medicamentele administrate prin inhalatie.

„Nu militez impotriva nebulizarii, dar trebuie sa vezi daca acel copil o suporta (in spital, n.r.). Exista un set intreg de instrumente clinice de a cuantifica raspunsul corpului copilului, scoruri care ne spun daca este sigur ca acel copil sa continue medicatia acasa. Tratamentul trebuie personalizat”, a subliniat medicul.

FOTO: Pixabay

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nebulizator Tratament aerosoli copii

Articole recomandate

Citeste si despre