Cauta

Am un baietel de 8 luni si de o saptamana nu are pofta de mancare. De 3 luni ii dau lapte de vaca. Oare sa aiba viermisori?

madalina002 a intrebat pe 14.03.2013

In scaun nu am gasit viemisori, nu e anemic, nu ii miroase gurita, doar nu vrea sa manance trebuie sa ii dau fortat mancare. I-am dat vitamina C insa fara efect, laptele, insa nu il refuza. Ce as putea sa ii dau preventiv pentru viermisori? Pot sa ii dau Wormex?

2 raspunsuri

Dr. Alina Condoiu, pediatrie, raspunde:

Referitor la pofta de mancare, pe masura ce copilul creste va avea un aport alimentar in raport cu ritmul lui de crestere care este mai putin alert decat in prima jumatate a primului an.

Un sugar la varsta de 8 luni ar trebui sa aiba in jur de 8000 - 8500g si sa manance 5 mese/zi - 2 mese de lapte (de preferat. formula de lapte praf, deoarece laptele de vaca, fie el chiar si pasteurizat, prezinta risc de dezvoltarea a alergiei la proteinele din laptele de vaca) si 3 mese de alimente (supa legume+carne, iaurt+fainos, branza de vaci + piure fructe).

Mai multe despre diversificare puteti citi aici: http://alinacondoiu.wordpress.com/alimentatie/alimentatia-sugarului-diversificarea-alimentatiei/.

Este important ca un copil sa aiba un program stabilit pentru masa, sa nu primeasca gustari intre mese, iar cand se introduce un aliment nou, acesta sa se introduca treptat in plina stare de sanatate a copilului. Este normal ca un sugar sa fie reticent la unele alimente noi pe care le primeste in perioada de diversificare, insa acesta nu trebuie fortat, ci va fi incercat in momente diferite cu acel aliment pana ce sugarul il accepta (abia dupa 10 incercari putem spune sa sugarul respinge categoric un anume aliment).

Astfel va recomand sa variati mancarica pe care i-o dati, ca creati un moment interactiv din momentul mesei.

Referitor la viermisori, acestia sunt prevalenti la copiii peste varsta de 1 an, cand acestia incep sa mearga, pun mana pe jos si apoi o baga in gura. Pana la varsta de un an este mai rar ca un sugar sa faca viermisori.

Cat despre medicament nu-i puteti da preventiv chiar daca este pe baza de plante. Acest aspect nu inseamna ca medicamentul este inofensiv si nu se trateaza doar o suspiciune.
Daca sugarul creste bine in greutate nu este cazul sa va alarmati. Spre si dupa varsta de 1 an copiii nu mai au acel apetit din prima parte a vietii.

madalina002
a raspuns acum 7 ani

As putea sa ii dau Wormex?

Vezi intrebari din:
/*MASTER*/