Cauta

Baiatul meu are 3 ani, este inteligent si vorbaret, dar nu asculta de nimeni tipa si e nervos. Ce e de facut?

nicoleta a intrebat pe 27.11.2010

La 3 ani este normal sa simti ca scapi controlul asupra comportamentului copilului tau, ca tot ce spui nu e luat in seama si nu ii este teama de pedepse?

3 raspunsuri

ilascu_gratiela
a raspuns acum 9 ani

Perioada 2 - 5 ani este perioada "crizei de opozitie" "ba nu", "nu vreau","asa vreau eu", normala si necesara; doar frecventa si intensitatea fenomenelor poate sa ridice semne de intrebare. Din cate am inteles aveti un mic incapatanat, greu de stapanit, exagerat de intolerant, desi un copil cu dezvoltare intelectuala normala. Va sfatuiesc sa va axati pe comportamentele neadecvate cu ignorarea lor si cu recompensarea atitudinilor dorite. Ar fi utile cateva sedinte de consiliere la medicul specialist care sa va ajute sa gasiti solutii la problema.

baby71
a raspuns acum 9 ani

Si eu sunt in exact aceeasi situatie. Unii spun ca l-am rasfatat prea mult si ca atunci cand a inceput sa mearga si sa descopere lumea, l-am lasat sa faca ce vrea, nu i-am spus "nu e voie acolo" - iar acum are impresia ca sunt rea cand nu-l las sa umble la telefon sau sa scrie pe pereti, sau sa arunce diverse obiecte la gunoi sau in vasul de toaleta. Chiar mi-a zis ca o sa-si cumpere alta mamica. Iar eu sunt intr-o continua alerta, uneori tipa, urla pana se inneaca si ii vine sa vomite - apoi se calmeaza si isi cere scuze.
Cred ca tot noi, parintii am gresit undeva.
Dar chiar si asa - sunt minunati cand sunt bine dispusi si iubareti, nu?

Anca
a raspuns acum 9 ani

Si eu sunt in aceeasi oala cu voi. Baiatul meu are 1 an si 10 luni si e foarte incapatanat. Ii spun de zeci de ori pe zi ca nu e voie, ii explic frumos, pana nu mai am rabdare si strig la el sau il cert. Sunt disperata uneori si plang de nervi, ca nu ma asculta si ma doare sufletul sa-l pedepsesc, ca e foarte istet si intelege, doar ca nu vrea sa faca cum zic eu. Pana la urma merg pe ideea ca copiii mici trebuie pedepsiti.

Vezi intrebari din:
Modifică Setările