Poezii de iarna

Poezii de iarna au scris toti marii poeti romani, iar "paleta" de selectie este deosebit de bogata.

"A-nceput de ieri sa cada, cate-un fulg, acum a stat" este, probabil, primul vers despre iarna pe care il invata toti copiii. Pe langa "Iarna pe ulita" de George Cosbuc, Copilul.ro iti ofera o selectie ampla de poezii despre iarna pe care i le poti citi copilului si in serile lungi si reci, dar si cu mult inainte de venirea anotimpului cu ninsori de poveste.

Cele mai frumoase poezii de iarna

Iarna este fara indoiala un anotimp de poveste, iar pentru copii el inseamna in principal Mos Craciun si renii sai, cadourile pecare le vor primi, sarbatori, vacanta, sanius. Iarna este anotimpul in care probabil petrecem mai mult timp in familie, iar serile lungi si reci care ne tin mai mult in case pot capata un farmec aparte atunci cand citesti sau reciti poezii de iarna.

Copiii pot fi de-a dreptul captivati de versurile despre ninsori ca-n povesti si dansul fulgilor de nea, despre gerul cu colti ascutiti, despre magia saniutei, traditii, bulgari si oameni de zapada. Puteti citi, invata si recita impreuna, poate pe roluri, ca intr-un mic spectacol, "Craciunul copiilor" de Octavian Goga sau "Baba iarna intra-n sat" de Otilia Cazimir, poezii de iarna de Mihai Eminescu, versuri despre iarna de Vasile Alecsandri si multe, multe altele.

Importanta poeziei pentru dezvoltarea copiilor

Copilul invata, de obicei, poezii pentru serbarile de la gradinita sau de la scoala ori pentru intalnirea cu Mos Craciun cel darnic. Poezia are insa un rol mult mai important pentru cei mici. Cititul si invatatul de poezii ii ajuta pe copii sa isi dezvolte puterea de concentrare, sa-si antreneze simturile, memoria, sa-si dezvolte auzul fonematic si limbajul.

Muzicalitatea poeziilor ii ajuta pe copii sa invete sa isi coordoneze miscarile respiratorii, ale limbii si ale gurii si, alaturi de ritmul versurilor, influenteaza pozitiv sentimentele si starea de spirit, spun psihologii.

Rimele ii ajuta pe copii sa retina mai usor, sa faca asocieri si sa proceseze informatiile pe care le primesc si, in tot acest timp, de fapt copilul invata cum sa invete. Atunci cand deprinde arta recitatului cu intonatie, copilul invata, de fapt, sa isi exprime emotiile. Iar timpul petrecut impreuna cu mama sau cu tata atunci cand invata o poezie noua este, fara indoiala, timp de calitate, care contribuie la consolidarea legaturilor emotionale in familie.

Toate poeziile

A imbracat noua cojoace! Am invatat sa patinez Antologia iernii Apus de iarna Armasarul de zapada Baba iarna intra-n sat Baietelul de zapada Basm de iarna Boboteaza Bradul Bradut dragut Bradutii Bradutul Bulgare de nea Cainele alb Ce frumoasa e zapada! Cerne iarna, gospodina Cine-i bucuros de iarna? Cine-i oare? Colindatorii Copiii iernii Copilul si fulgul Crivatul si Mama-Iarna Crizantema, draga floare Darul iernii Deseneaza un bradut Doamna iarna Doua vrabiute, iarna! Du-te iarna! Eu sunt omul de zapada Fiicele Anului - Ianuarie Friguroasa iarna Fulg de nea Fulg de nea Fulg de nea Fulg de nea Fulgletull de zapada Fulgul Fulgul de lumina Fulgul de nea Fulgul de nea Fulgul de zapada Fulgul de zapada Fulgul stingher Ger si Vifor - Copiii iernii Gerul Grijulia Iarna Hai afara, saniuta! Iarna Iarna Iarna Iarna Iarna Iarna a sosit Iarna a sosit din zori Iarna a venit in zori Iarna a venit la noi Iarna - Ca o zana din poveste Iarna, cu papuci de gheata Iarna frumoasa Iarna (Iata c-a venit la noi) Iarna in padure Iarna, maestru cofetar Iarna-n haturi Iarna pe ulita Iarna pe ulita - fragment Iarna printre animale Iarna vesela In cojocel In iarna Intalnirea dintre ani Jingle bells Jocul fulgilor de nea L-am intrebat pe bunicul La sanius Lumea-i alba ca o frisca! Lupul alb Maiestria iernii Miezul iernii Na, impotmoleste-te! Necazul omului de zapada Ninge Ninge! Ninge, bate vantul Ninge, de Otilia Cazimir Ninge, ninge Ninge pe Moldova, ninge Noapte Noapte de iarna Noapte de iarna Om de nea Omul de zapada Omul de zapada Omul de zapada Omul de zapada Omul de zapada Omul de zapada din ograda Omul de zapada gras Omul de zapada mititel Omul de zapada si iepurasul Omuletul de zapada Omuletul de zapada... Nicusor! Pasarica in timpul iernii Pitigoiul si cioara in iarna Plange cerul cu stelute Prima bruma Prin gradina cerului Raceala lui Gerila - Poveste in rime Razvratirea vantului Sania Saniuta Saniuta mea Saniuta mea Sa nu pleci iarna, degraba! Semnalul meu Soapta vantului Solii iernii Solul iernii Tablou de iarna Tara Tezaur de iarna Totu-i alb afara! Totu-i alb afara! Tristetea unei vrabiute Tristetea unui om de zapada - Poveste in rime Uff, Februarie a racit! Un brad adus din iarna rece Unde-i fulgul? Unde-i iarna? Urare Urme Vai!! Ce mai strengari! Vine iarna Vine iarna Vine iarna Vine iarna Vine, vine iarasi iarna Vis de iarna Vis de primavara Vis dulce de iarna Visul iernii Zapada Zumzet prin zapada

Articole recomandate