5 temeri frecvente ale parintilor

/ / Modificat: 2011-11-04
5 temeri frecvente ale parintilor

parinti_copii_1Teama sau frica este o stare care  prezenta mereu printre parinti. Temerile apar in momentul in care au de-a face cu lucruri pe care nu le pot controla.

Nu o sa vezi parinti facandu-si griji cu privire la tipul de scutece sau la mancarea bebelusului. Cele mai frecvente temeri apar cu privire la ce o sa ajunga copilul cand va fi mare, la accidente sau calamitati naturale, rapiri si alte chestiuni importante.

Teama ca nu pot asigura copilului un nivel optim de educatie

Aceasta este teama de top la parinti. Vremurile grele pe care le traim din punct de vedere financiar cresc nivelul de anxietate si de nesiguranta. Ei nu stiu daca au resursele necesare pentru a oferi tot ce vor copilului.

Specialistii sustin ca pentru a-si atinge potentialul un copil nu are nevoie de 5 jucarii din aceeasi gama, de cele mai noi aparate electronice sau de meniuri create numai din fructe de mare si exotice. Uneori copilul isi poate atinge potentialul cu mai putin de atat.

Parintii au o impresie gresita cum ca daca nu cumpara tot ce vrea copilul acesta va ajunge un frustrat sau un inapoiat mental ori educational. Dar lucrurile stau invers in opinia specialistilor. Cu cat copiii sunt mai coplesiti si cocolositi cu atat sunt privati de sansa de a deveni responsabili, independenti si de a-si dezvolta aptitudini esentiale cu care sa reuseasca in viata.

Teama ca cineva va rani sau va rapi copilul (ca cineva i-ar putea face rau)

art_Copil_straini_comportament_educatieSocietatea in care traim este ca o jungla care joaca dupa reguli salbatice. Nu este de mirare ca parintii isi fac griji si sunt oripilati la ideea de a lasa copilul singur pe strada sau printre straini. Instinctul principal al unui parinte este acela de a proteja copilul. Multe dintre grijile cu privire la rapirea sau accidentarea copiilor sunt alimentate si de canalele media sau de intamplarile cunoscutilor.

Psihologii te sfatuiesc sa nu exagerezi cu protectia aplicata copilului. Urmeaza instinctul natural de protectie si foloseste mijloace comune. Mentine o relatie apropiata cu copilul si tine toate canalele de comunicare deschise. In acest fel copilul se va simti in siguranta in a-ti povesti tot ce i se intampla si vei putea sa il protejezi.

Ceea ce mai trebuie sa stii e ca cei mai multi copii sub 8 ani sunt agresati de membri ai familiei, de prieteni sau de persoane apropiate. Protejezi copilul cel mai bine daca vorbesti cu el despre pericolele care il pasc la tot pasul si despre metodele in care se poate proteja impotriva abuzurilor.

Teama de accidente sau alte rani (cu bicicleta, rolele, in parcul de distractii etc.)

art_siguranta_bicicletaMulti parinti se ingrijoreaza frecvent cu privire la posibilitatea ca micutul lor va suferi un accident de masina sau va fi lovit de una.

Poti face foarte multe pentru a-ti proteja copilul si pentru a scadea riscul ca acesta sa pateasca vreodata asa ceva. Pentru asta exista centura de siguranta, scaunul de masina pentru copii mici, castile de protectie pentru biciclisti, genunchiere si cotiere pentru role etc. Atata timp cat ai grija ca toate regulile sa fie respectate atunci cand copilul se urca in masina sau se aventureaza in vreo activitate riscanta poti sa stai linistita.

Este important sa vorbesti cu prichindelul despre riscurile la care se expune cand nu foloseste aceste masuri de protectie.

Teama ca va fi un inadaptat social (ca nu va reusi sa isi faca prieteni, ca va lovi copii si ca va intra in incurcaturi etc.)

Copiii mici sunt agresivi in mod natural. Au un grad de violenta pe care il manifesta atunci cand nu stiu sa isi exprime trairile altfel. Ajung sa loveasca alti copii la gradinita sau scoala, sa faca accese de furie sau sa arunce cu ce apuca prin maini. Ceilalti copii nu vor sa aiba un prieten bataus si exista riscul sa fie izolat sau nebagat in seama.

Gradul de agresivitate al copilului trebuie foarte bine analizat si observat de parinti. Violenta poate sta la baza problemelor cu stima de sine, depresiei, performantelor scolare scazute sau chiar suicidului.

Specialistii sfatuiesc parintii sa nu foloseasca niciodata violenta pe post de metoda punitiva cu copilul. De asemenea, sa incerce sa ofere un exemplu si sa evite episoadele violente in sanul familiei sau in preajma copilului.

Discutia cu copilul, invatarea recunoasterii emotiilor si sentimentelor, precum si incurajarea lui in a exprima sentimentele negative care il incearca pot ajuta in diminuarea gradului de agresivitate.

Teama de obezitate sau anorexie

art_1_obezitateObezitatea si anorexia sunt la 2 poluri opuse ca afectiuni alimentare. Si ambele sunt un pericol extrem de mare pentru copii in epoca moderna. Fie ca se promoveaza in exces alimentatia de tip fast-food, fie ca sunt scoase la inaintare siluetele model ale manechinelor silfide de pe podiumurile de moda, riscul ramane acelasi - ca micutul tau sa nu sufere la maturitate de vreo tulburare alimentara grava.

Nu trebuie sa te ingrijorezi prea tare. Daca ai grija ca micutul tau sa manance echilibrat si sanatos si ii oferi o educatie in acest sens inca de mic, pericolul este foarte mic.

Discuta cu el si despre pericolele la care este supus cand mananca alimente nesanatoase sau despre strategiile de marketing si de stilizare pe care le folosesc cei care promoveaza manechinele de pe copertile revistelor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Temeri parinti Accidente copii Pericole copii Anorexie copii Agresivitate copii Ingrijire copii Crestere copii Emotii parinti Obezitate copii Tulburari alimentare copii

Articole recomandate

Citeste si despre