Discutia despre suicid cu copilul, cum si la ce varsta?

/ / Modificat: 2011-06-16
Discutia despre suicid cu copilul, cum si la ce varsta?

art_Copil_parinte_moarte_comunicareSuicidul este un subiect extrem de delicat atunci cand vine vorba de abordarea lui in discutia cu copilul. Multi parinti il ocolesc delicat de frica sa nu cumva sa dea idei acestuia. Insa lucrurile nu stau asa! Poti pregati terenul pentru discutia despre sinucidere inca de la varste fragede (4-8 ani) si o poti accentua la adolescenta!

Este important ca atunci cand creste sa inteleaga despre ce e vorba si cum trebuie sa faca fata in mod adecvat acestui fenomen. Suicidul este o problema destul de greu de inteles de adulti. Acest lucru face si mai dificila explicarea fenomenului copiilor.


Iata cateva trucuri si directii de discutie cu copilul:

Vorbeste cu el pe un ton calm si cat mai clar!

Incearca sa ai o atitudine relaxata cand abordezi subiectul. Copilul te priveste cu atentie si daca observa ca esti jenata sau ca ai un disconfort cand incerci sa vorbesti cu el, va intra in aceeasi stare.

familie_comunicare_copilDaca esti calma si relaxata, atunci si el va fi la fel!

Defineste ce este suicidul pe intelesul copilului! Suicidul se defineste prin actiunile pe care le intreprinde o persoana pentru a-si lua viata. Cu alte cuvinte, atunci cand un om se ucide singur se numeste ca s-a sinucis.

Psihologii sustin ca o buna definitie pentru a explica copilului aceasta problema macabra este urmatoarea: suicidul apare atunci cand o persoana nu mai doreste ca propriul corp sa functioneze si decide sa il faca sa se opreasca. Ei sunt foarte tristi, suparati sau furiosi si apeleaza la aceasta metoda. Ei uita ca pot primi ajutor si ca pot depasi orice problema.

Intotdeauna exista o solutie pentru rezolvarea problemelor, iar suicidul nu este una dintre ele. Daca acesta este prea mic, atunci este cazul sa ai si o discutie despre moarte. Copiii sunt capabili sa inteleaga ce este moartea de la varste fragede.

art_semne_depresie_copilInvata-l ce este depresia si cum o recunoaste!

Depresia este principala cauza a suicidului in lume. Este important sa il inveti pe copil sa faca diferenta intre tristete si depresie. Toata lumea este trista din cand in cand, inclusiv el. Insa acest lucru nu inseamna ca sufera de depresie. Explica-i ce este depresia din punct de vedere clinic si cum se manifesta ea!

Persoanele care aleg sa se sinucida au impresia ca celorlalti le va fi mai bine fara ele. Este necesar sa ii explici ca atunci cand o persoana moare prin suicid mintea ei a fost bolnava si ca nu a fost capabil sa gandeasca clar si sa ia decizii bune. Poti spune ca persoanele care fac acest act sunt bolnave. Accentueaza faptul ca suicidul nu este o solutie la niciun tip de probleme!


Trebuie sa pui accentul pe ideea ca sinuciderea nu este o alegere adecvata si ca ai mereu alte solutii la-ndemana!

Vorbeste cu el despre diverse sentimente care il pot incerca si da-i exemple de solutii, invatandu-l astfel cum sa le faca fata in mod adecvat. Copilul trebuie asigurat ca tu nu te vei sinucide indiferent de cat de trista sau suparata vei fi vreodata. Si ca daca te simti astfel vei cere ajutor si vei depasi aceasta problema.

Impartaseste propriile convingeri copilului!

Poti sa ii impartasesti propria conceptie despre viata, despre valoarea ei si despre cum merita traita. Spune-i cata bucurie poate fi in viata si ca orice problema intalnita in cale poate fi depasita.

Raspunde-i sincer la intrebari!

Copilul iti va adresa o multime de intrebari legate de acest subiect. Raspunde-i cat mai sincer si daca nu stii unele raspunsuri nu te rusina sa recunosti asta. Asigura-l ca te vei informa in legatura cu ele si ca vei reveni asupra subiectului!

emotie_copilCum vorbesti cu copiii de 4-8 ani?

Nu poti sa le vorbesti copiilor de aceasta varsta direct despre suicid, dar poti pregati terenul pentru discutia despre el de mai tarziu, astfel:

  • vorbeste cu el despre sentimentele lui in diverse situatii;
  • daca micutul nu se simte confortabil sa isi exprime verbal trairile, incurajeaza-l sa o faca in alte moduri - prin scris, desenat, muzica etc;
  • explica-i ca este normal sa te simti trist din cand in cand, dar ca nu trebuie sa faci rau nimanui sau sa iti faci tie rau cand se intampla asta;
  • tine copilul in siguranta in casa;
  • asigura-te ca nu are in preajma instrumente sau lucruri cu care si-ar putea face rau.

art_mama_-_adolescentCum vorbesti cu adolescentii? (14-18 ani)

  • incepand cu aceasta varsta poti sa introduci in discutiile cu el subiectul depresiei;
  • ii poti explica si el poate intelege diferenta dintre depresie si tristete;
  • trebuie sa abordezi si subiectul stresului, care este foarte prezent in aceasta perioada si care poate conduce la depresie;
  • invata sa urmaresti semnele care indica ca este stresat si ajuta-l sa gaseasca metode de relaxare care sa il destinda;
  • explica-i ca alcoolul si drogurile nu sunt o solutie pentru a se calma in situatii de stres si accentueaza nocivitatea lor;
  • vorbeste tot timpul despre sentimentele care il incearca, fie ca sunt pozitive sau negative;
  • comunicarea este una dintre metodele de preventie a suicidului la copii;
  • nu il pedepsi cand gresesti, ci ajuta-l sa invete din greseli si sa nu le mai repete a 2-a oara.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Discutie moarte copii Comunicare copii Depresie copii Relatie parinti copii Suferinta tristete copii Emotii copii Relatie mama adolescenti Stres copii

Articole recomandate

Citeste si despre