Invata copilul sa isi exprime emotiile si sentimentele!

/ / Modificat: 2011-03-10
Invata copilul sa isi exprime emotiile si sentimentele!

Pana la varsta prescolara majoritatea copiilor reusesc sa identifice emotiile si trairile puternice si sa le exprime. Il poti auzi pe prichindelul tau spunandu-ti ca este suparat, furios etc. De departe cel mai bun mod de dezvolta vocabularul emotional al copilului se face prin etichetarea emotiilor pe care nu le cunoaste. A vorbi cu copilul despre varietatea emotiilor existente nu face decat sa il invete despre propria persoana, adica sa se cunoasca mai bine.

Rolul exprimarii emotiilor la copii

Dezvoltarea unui vocabular emotional la copii este esentiala, pentru ca inseamna ca acesta invata nu numai sa verbalizeze, dar sa si inteleaga cum te simti intr-o anumita stare pe care o exprima altcineva de langa el.

De asemenea, cunoasterea emotiilor il ajuta sa empatizeze cu trairile celor de langa el. Acest lucru il ajuta sa isi dezvolte abilitati sociale.

Totusi, aceasta exprimare a emotiilor nu vine in mod firesc. Copiii trebuie invatati sa le verbalizeze, dar sa si asocieze termenii cu felul in care se resimt ele. Totusi, emotiile depasesc cu mult granitele supararii, furiei, veseliei sau bucuriei. Exista o complexitate de stari pe care le poate experimenta copilul. El trebuie invatat cat mai multi termeni pentru o gama mai larga de emotii pe care le simte. Daca il ajuti sa asocieze starile lui cu termeni, el va intelege ca exista un sir complex de stari si va fi capabil sa reactioneze si sa le controleze intr-un mod adecvat.

Cum inveti copilul sa spuna ceea ce simte?

Exprima-ti emotiile zilnic, chiar si in cele mai banale situatii!

Poti invata copilul sa isi dezvolte vocabularul emotional prin simpla actiune de a-ti exprima chiar tu emotiile si starile pe care le traiesti zilnic folosind o gama larga de termeni si expresii pentru ele. De exemplu, in loc sa insirui o serie de injurii pentru ca nu merge un CD in combina, ii poti spune ca te simti frustrata si enervata pentru faptul ca nu merge si ca el nu va putea auzi muzicuta preferata. Repeta-i constant astfel de trairi pana el va intelege cum functioneaza starea cu exprimarea ei!

Aplica metoda jocului oglinzii!

Stai fata in fata cu micutul ca si cand el ar fi oglinda ta si invers. Apoi incepe sa mimezi diverse tipuri de fete (vesele, triste, furioase etc.) si pune-l sa recunoasca starea care se asociaza cu ele. Dupa ce nimereste, pune-l si pe el sa imite mimica respectiva. Pe masura ca capata experienta cu jocul, il poti pune pe micut in fata unei oglinzi adevarate. El va vedea si va intelege – cu ajutorul tau - cum arata fata lui atunci cand este enervat, suparat, surprins, emotionat etc.

Jucati-va "vanatoarea de emotii"!

Ofera-i copilului o pereche de foarfece, un teanc de reviste si o lupa. Pune-l sa foloseasca lupa pentru a gasi chipuri ale unor persoane care exprima anumite emotii pe care i le indici. Atunci cand le gaseste, pune-l sa le decupeze si sa iti spuna o intamplare in care el s-a simtit astfel.

Invata-l zgomotele pe care emotiile le fac!

Lucreaza impreuna cu micutul tau la identificarea sunetelor pe care le scoatem la fiecare emotie in parte si invata-l sa le recunoasca. Sigur ca el poate stii deja ca rasul inseamna bucurie, veselie si ca "buhuhu" inseamna temere, sperietura sau tristete, dar incearca sa variezi emotiile pentru gelozie, vinovatie, stangacie, uimire etc., pentru a-i dezvolta si mai mult vocabularul in acest sens.

Citeste-i povesti!

Rolul educativ al povestilor este nelimitat. Ele ajuta copiii sa invete o multime de lucruri. Iti ofera oportunitatea sa il incanti cu povestea in sine, dar sa si accentuezi ceea ce te intereseaza din ea. In acest caz: starile pe care le simt personajele si felul in care le exprima. Foloseste-te de tonalitatea vocii tale, de mimica, de poze si nu uita sa il mai intrebi din cand in cand ce emotii traieste un personaj de care i-ai explicat deja.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Emotii copii Comunicare copii Dezvoltare limbaj Vorbire copii varsta Dezvoltare copii Empatie compasiune copii

Articole recomandate

Citeste si despre