Un numar de 10 clinici vor derula in acest an Programul gratuit de fertilizare in vitro si embriotransfer al Ministerului Sanatatii

/ / Modificat: 2015-06-03 17:23:20

Astazi, Comisia de specialisti desemnata prin Ordin de ministru a incheiat procesul de selectie al unitatilor sanitare care au indeplinit criteriile de eligibilitate stabilite prin Ordinul 386/2015 privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate publica pentru anii 2015 si 2016.

Un numar de 10 clinici vor derula in acest an Programul gratuit de fertilizare in vitro si embriotransfer al Ministerului Sanatatii.Astazi, Comisia de specialisti desemnata prin Ordin de ministru a incheiat procesul de selectie al unitatilor sanitare care au indeplinit criteriile de eligibilitate stabilite prin Ordinul 386/2015 privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate publica pentru anii 2015 si 2016.

fertilizarea_in_vitro_FIV

Reamintim ca, in acest an, ministrul Sanatatii, Nicolae BANICIOIU a aprobat reluarea Programului de fertilizare in vitro si embriotransfer, dupa ce in anul 2013 conducerea de la acea data a decis sistarea acestuia.

"In urmatoarele saptamani directiile de sanatate publica vor incheia contractele cu unitatile sanitare selectate pentru demararea procedurilor de fertilizare. Estimam ca, in partea a doua a lunii iunie, cuplurile infertile care indeplinesc criteriile de eligibilitate pentru includerea in program vor putea depune dosarele de includere in program", a declarat Nicolae BANICIOIU, ministrul Sanatatii.

Anul acesta programul va beneficia de un buget in suma de 1 857 000 lei. Estimam ca un numar de 300 cupluri vor putea beneficia in 2015 de program. In functie de adresabilitatea din program, dar si de fondurile alocate Sanatatii, suma poate fi majorata in urma rectificarilor bugetare.Se va deconta o singura procedura FIV, in suma de aproximativ 6 188 lei.

Lista unitatilor selectate in program

1.    Clinica Promed System SRL (Spitalul Wellborn) Targoviste

2.    SC Life Line- Medical Center SRL Bucuresti

3.    SC MEDLIFE SA Bucuresti

4.    Clinica Medicala Gynera SRL Bucuresti

5.    SC BIOGENESIS IVF SRL Bucuresti

6.    SC Clinica Polisano SRL Sibiu

7.    Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sarbu” Bucuresti

8.    SC BABE SRL Sangeorgiu de Mures

9.    SC Gynatal SRL Timisoara

10. SC LID MEDICAL CENTER SRL Bucuresti

Reamintim ca, in acest an, ministrul Sanatatii, Nicolae BANICIOIU a aprobat reluarea Programului de fertilizare in vitro si embriotransfer, dupa ce in anul 2013 conducerea de la acea data a decis sistarea acestuia.

"In urmatoarele saptamani directiile de sanatate publica vor incheia contractele cu unitatile sanitare selectate pentru demararea procedurilor de fertilizare. Estimam ca, in partea a doua a lunii iunie, cuplurile infertile care indeplinesc criteriile de eligibilitate pentru includerea in program vor putea depune dosarele de includere in program", a declarat Nicolae BANICIOIU, ministrul Sanatatii.

Anul acesta programul va beneficia de un buget in suma de 1 857 000 lei. Estimam ca un numar de 300 cupluri vor putea beneficia in 2015 de program. In functie de adresabilitatea din program, dar si de fondurile alocate Sanatatii, suma poate fi majorata in urma rectificarilor bugetare.

Se va deconta o singura procedura FIV, in suma de aproximativ 6 188 lei.

Clinica Gynera - inclusa de Ministerul Sanatatii in programul national FIV/ET

In continuarea actiunilor constante de sustinere si sprijin a cuplurilor diagnosticate cu infertilitate, precum campania EmbryOne demarata anul trecut, Clinica Gynera va incepe derularea programului de FIV si embriotransfer (ET) finantat de Ministerul Sanatatii.

Data estimativa pentru inceperea depunerilor de dosare este 15 iunie si conform Ordinului ministrului sanatatii nr. 386/2015.

Criterii si proceduri ce trebuie respectate pentru a accesa subprogramul FIV/ET

 • cupluri infertile care au indicatie pentru efectuarea procedurii FIV/ET;
 • membrii cuplului au calitatea de asigurat in sistemul national de asigurari de sanatate;
 • cuplu autolog (se exclude donarea de ovocite, de sperma sau mama surogat);
 • varsta femeii cuprinsa intre 24 si 40 de ani;
 • indexul de masa corporala al femeii cu valori cuprinse intre 20 si 25;
 • rezerva ovariana in limite normale probata prin valoarea AMH > 1,1 ng/ml;

Indicatii pentru efectuarea procedurii FIV/ET

 • absenta sau obstructia trompelor uterine bilateral;
 • patologie masculina severa - sub 5 milioane de spermatozoizi cu mobilitate progresiva sau sub 4% spermatozoizi cu morfologie normala;
 • infertilitate de alta etiologie, daca tratamentele conventionale nu au dat rezultat (esecul obtinerii sarcinii dupa minim 3 cicluri de stimulare ovariana cu inseminare intrauterina);
 • endometrioza in stadii avansate III-IV;

Care sunt activitatile finantate prin programul FIV/ET?

 • prelevarea ovocitelor prin punctie foliculara, sub anestezie locala sau sedare;
 • procesarea spermei;
 • inseminarea ovocitelor pentru fertilizare spontana (FIV);
 • cultivarea embrionilor 72 de ore;
 • transferul embrionar;
 • monitorizarea evolutiei cazului pana la 6 saptamani de la realizarea FIV;

Bugetul programului FIV/ET

Numai un numar limitat de pacienti vor putea beneficia de finantare, asa incat Clinica Gynera incurajeaza pe toti cei interesati sa nu intarzie cu depunerea dosarelor, pentru a avea sanse cat mai mari de a fi inclusi in program in acest an.

Dupa epuizarea bugetului alocat de Ministerul Sanatatii pentru Clinica Gynera, pacientii vor fi inclusi pe o lista de asteptare. In functie de posibilitatea de realocare a unor sume, pacientii aflati pe lista de asteptare vor putea beneficia de procedura la sfarsitul acestui an sau in anul urmator.

Contravaloarea costului procedurii FIV/ET in cadrul programului se deconteaza la un tarif de 6188 lei/procedura FIV/ET in conditiile efectuarii integrale a activitatilor prevazute la lit. a) – f).

Contravaloarea altor servicii medicale decat cele prevazute la lit. a) - f) se suporta de catre beneficiari la tarifele stabilite si afisate de Clinica Gynera pe www.gynera.ro, pentru care se elibereaza documentul fiscal.


Lista personalului medical din Clinica Gynera implicat in programul FIV/ET

Medici ginecologi cu specializare in infertilitate si reproducere asistata: Dr. Ionela Anghelescu, Dr. Ioan Boleac, Dr. Dorina Codreanu, Dr. Laura Dracea

Embriologi cu certificare europeana ESHRE: Embr. Dr. Anca Coricovac, Embr. Iulia Raica, Embr. Dr. Luminita Mirzan

Asistenti medicali: As. Madalina Popescu, As. Adriana Palade, As. Carmen Anton, As. Mihaela Serban.

Nominalizarea Clinicii Gynera in topul celor 10 centre medicale incluse in Programul National de Fertilizare (FIV) si embriotransfer (ET) este o consecinta fireasca a reusitelor clinicii, a expertizei medicilor si a dotarilor la standarde internationale.

Citeste si despre