Cum iti protejezi copilul de virusuri cand esti bolnava. Sfaturi utile

/ / Modificat: 2019-01-22
Cum iti protejezi copilul de virusuri cand esti bolnava. Sfaturi utile

Orice mama stie ca atunci cand ai gripa sau ai racit, cea mai mare problema nu e cat de rau te simti, ci cum sa faci sa nu se molipseasca si copilul. Vestea proasta este ca nu avem vreo reteta magica, vestea buna este ca exista totusi solutii pe care le poti incerca.

Orice pediatru iti va spune ca majoritatea virusurilor se transmit de la mama la copil si ca pur si simplu nu ai ce face. Crudul adevar e ca probabil i l-ai transmis dinainte de a avea tu vreun simptom. Dar ce e de facut odata ce boala incepe sa-si faca de cap?

Un lucru e sigur: nu poti lua o pauza de la a-ti ingriji copilul. Asa ca ai de urmat cateva reguli simple:

Spala-te des pe maini!

Evita sa stranuti sau sa tusesti langa copil! (E mai usor de spus decat de facut)

Dezinfecteaza suprafetele cu care bebelusul vine in contact.

Daca alaptezi, fa-o in continuare! Laptele matern contine anticorpi care vor reduce riscul ca si micutul tau sa se imbolnaveasca. Racelile serioase si infectiile ORL sunt cu 63% mai rare la copiii hraniti exclusiv la san in primele sase luni de viata, potrivit studiilor. De asemenea, copiii alaptati sunt mai putin vulnerabili la infectiile tractului respirator si cele ale stomacului.

Daca mergi la medic pentru propria raceala, gaseste o solutie sa nu iei copilul cu tine. Nu vrei sa il expui la virusurile care se gasesc in sala de asteptare a unui cabinet medical.

Daca, totusi, copilul tau a luat un virus, ar trebui sa isi revina dupa cel mult o saptamana si cu ajutorul tratamentelor specific, recomandate de pediatru.

Daca bebelusul tau este mai mic de 2 luni si face febra, du-l urgent la medic. La aceasta varsta corpul lui nu poate lupta fara ajutor impotriva infectiilor bacteriene.

Nu te grabi sa ceri medicului antibiotice cand bebelusul raceste. Acestea oricum functioneaza doar in cazul infectiilor de origine bacteriana si, daca le folosesti cand nu este neaparat nevoie, copilul va deveni rezistent la ele si nu isi vor mai face efectul atunci cand chiar se va impune un tratament cu antibiotice.

In primul an de viata, este normal ca bebelusii sa raceasca mai des. Statistic vorbind, ar putea raci de 8-10 ori pana la varsta de un an pentru ca sistemul lor imunitar inca nu este atat de puternic. Asa ca, oricat ar vrea mami sa ii fereasca, ei sunt vulnerabili.

Profita de zilele cu soare si scoate bebelusul la plimbare. Putina expunere la soare echivaleaza cu o doza de vitamina D, care nu ajuta doar la absorbirea calciului in oase, ci si la intarirea sistemului imunitar.

Daca ati trecut deja la alimentatie diversificata, poti sa ii dai cartofi dulci. Carotenoidele, antioxidantii si vitamina A care se regasesc in ei ii vor face mai putin vulnerabili la racelile care va dau amandurora atat de multe batai de cap. Alte alimente care ajuta sistemul imunitar sunt fructele, in special cele de padure si legumele, indiferent sub ce forma i le servesti.

Tot la capitolul alimentatie, iaurtul este foarte eficient pentru intarirea sistemului imunitar. Bacteriile bune pe care le contine vor ajuta organismul micutului sa lupte cu cele rele. Asta pe langa minunile pe care le face pentru aparatul digestiv.

Daca inca nu ati trecut in faza de alimentatie diversificata, ai grija sa mananci peste de cateva ori pe saptamana, pe langa fructe si legume. Grasimea de peste contine acizi grasi care sunt fantastici pentru imunitate si pe care ii vei transmite si micutului prin lapte.

Renunta la sapunurile, gelurile si servetelele antibacteriene, in ciuda obsesiei societatii pentru asemenea produse. Acestea functioneaza impotriva noastra pentru ca organismul nu mai invata sa lupte impotriva microbilor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Preventie gripa Raceala Raceala bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre