Dieta vegana

/ / Modificat: 2011-07-27
Dieta vegana

art_dieta_mamicaDieta vegana este un tip de vegetarianism care exclude orice aliment sau produs cu provenienta animala. Unii adepti ai veganismului duc dieta la extrem refuzand chiar si mierea (care provine de la albine) si exclud si produsele cosmetice, de imbracaminte sau ingrijire care au fost testate pe animale sau care contin urme animaliere.

Pentru veganisti, acest regim nu este o simpla dieta alimentara, ci un stil de viata!

 

Ce beneficii are regimul vegan in sanatate?

Dupa cum spuneam, veganismul este mai mult decat un stil alimentar ales din motive medicale. Este o filosofie de viata care incorporeaza ratiuni etice sau morale. Insa in prima instanta, oamenii aleg sa devina veganisti din motive de sanatate.

Beneficiile pe care o dieta vegana le are asupra organismului sunt:

  • scaderea riscului de infarct miocardic sau atacului de cord (si a al altor boli de inima);
  • combaterea diverselor tipuri de cancer - de colon, prostata etc.
  • scaderea colesterolului negativ din sange;
  • combaterea hipertensiunii.



art_cerealeCe mananca veganistii?

Adeptii regimului vegan au la-ndemana o paleta larga de alimente. O dieta vegana include categorii de alimente ca:

  • cereale (grane);
  • legume (leguminoase);
  • fructe.



Spre deosebire de dieta vegetariana, care permite uneori folosirea oualor, lactatelor si chiar a pestelui in alimentatie, veganismul respinge orice fel de produs cu provenienta animaliera, inclusiv mierea.

Asigura dieta vegana nevoile nutritionale necesare?

Desi a fost aspru analizata si criticata pentru faptul ca nu ar asigura nevoile nutritionale adecvate pentru functionarea normala a organismului, specialistii sustin contrariul. Ei spun ca dieta vegana este un regim sanatos care poate asigura o nutritie corecta, atata timp cat sunt consumate si combinate corect.

In cazul in care intr-o dieta vegana nu se respecta regulile de alimentatie atunci pot aparea deficiente de iod, calciu, vitamina B12 si vitamina D. In cazul in care nevoile nutritionale nu sunt acoperite in totalitate medicii recomanda aportul de suplimente nutritive.

Alimentatia sanatoasa a oricarui individ trebuie sa includa: grasimi, proteine si carbohidrati. Dieta vegana poate asigura toate cele 3 componente plus vitamine si minerale esentiale.

art_carbohidrati_cereale_dietaSurse alimentare vegane bogate in carbohidrati sunt: cerealele integrale si produsele din aceeasi gama, pastele, lintea, leguminoasele, cartofii, fructele uscate.

Alimentele cu proteine recomandate in dieta vegana includ: cereale integrale si produse din aceeasi gama, alune si nuci, seminte, legume, produse din soia.

Grasimile pot fi asigurate in acest regim de: nuci si alune, seminte, margarina vegana, avocado.

Pe langa aceste elemente nutritive, consumul de produse pe baza de plante asigura o multime de vitamine si minerale esentiale ppentru sanatate. Chiar si calciul (regasit in proportii mari in lactate) poate fi extras din nuci, seminte, leguminoase, patrunjel, cereale sau lapte de soia fortificat.

Cel mai important este ca alimentatia sa fie echilibrata, iar categoriile de alimente sa se combine intre ele. Este important sa consumi zilnic alimente care contin atat proteine, cat si carbohidrati si grasimi, pentru a asigura aportul nutritional adecvat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dieta vegana Dieta vegetariana Alimentatie sanatoasa Alimentatie Carbohidrati Proteine Cereale integrale Stil vegan

Articole recomandate

Citeste si despre