Ghid pentru hranirea corecta a bebelusului. 5 sfaturi pretioase de care sa tii cont

/ / Modificat: 2016-07-21
Ghid pentru hranirea corecta a bebelusului. 5 sfaturi pretioase de care sa tii cont

Ghid pentru hranirea corecta a bebelusului. 5 sfaturi pretioase de care sa tii cont

E simplu sa-ti feresti bebelusul de multe probleme de sanatate. Trebuie doar sa respecti cateva reguli, ce-i drept, mai stricte, ce tin de igiena si de modul in care il hranesti. Iti dam cateva sfaturi care te vor ajuta sa rezolvi unele dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta parintii de copii mici.

Cat timp poti pastra laptele preparat

Sfatul medicilor este sa arunci laptele ramas in biberon, chiar daca bebelusul tau a baut foarte putin din el. Desi pare o risipa, este mai sigur pentru cel mic.

Bacteriile din lapte, din aer si din saliva copilului se pot multiplica daca produsul este lasat in biberon chiar si o perioada scurta de timp. A?adar, refolosirea lui ar pune in pericol sanatatea micutului.

Daca a stat la temperatura camerei mai mult de doua ore, arunca-l. In plus, specialistii ne recomanda sa nu preparam dinainte mai mult lapte decat este nevoie, ci doar cantitatea necesara unei mese, de fiecare data cand hranim copilul. Laptele matern poate fi pastrat in siguranta la frigider, dar nu mai mult de 24 de ore.

Cum iti dai seama ca micutul e alergic la lapte

Alergia la laptele de vaca este una dintre cele mai des intalnite afectiuni la varste fragede, afectand pana la 5% din copiii hraniti cu lapte praf, conform studiilor de specialitate.

Cand un bebelus sufera de acest tip de alergie, cele mai frecvente simptome sunt: varsaturile, durerea abdominala ce da reactii asemanatoare colicilor, diareea, prezenta sangelui in scaun, urticaria sau diverse alte tipuri de eruptii cutanate, tusea, respiratia suieratoare, ochii umezi, nasul infundat si, in cazuri grave, umflarea gurii si a gatului.

In plus, iti poti da seama ca micutul tau nu tolereaza laptele, daca nu ia in greutate o perioada mai lunga de timp.

In acest caz, trebuie sa renunti imediat la laptele praf obisnuit. Discuta cu pediatrul si inlocuieste-l cu unul special creat pentru sugarii cu alergie la proteina laptelui de vaca. Arunca o privire pe produsele Aptamil, pentru a alege ceea ce este mai bun pentru copilul tau.

Copilul n-are alte simptome, dar vomita dupa mese. Cum rezolvi problema

Daca micutul tau vomita deseori dupa ce-l hranesti, lasa-l sa ragaie la fiecare cateva minute in timp ce-i dai laptele, ne sfatuieste medicul Hansa Bhargava, de la Academia Americana de Pediatrie.

De asemenea, nu il întinde in pat si nu il lua la joaca timp de 45 de minute dupa ce a mancat. In schimb, tine-l in brate drept dupa fiecare masa. Daca totusi continua sa vomite mult, ar trebui sa mergi cu el la doctor.

Cum testezi corect temperatura laptelui: nu pe incheietura mainii

Multi parinti obisnuiesc sa testeze daca laptele preparat are o temperatura potrivita atingand incheietura mainii cu biberonul. Medicii spun, insa, ca acest truc este incorect, deoarece in aceasta zona pielea este mai putin sensibila la caldura. In schimb, poti afla temperatura laptelui daca picuri putin din el pe dosul palmei.

Cum sa speli biberoanele

Poti curata biberoanele si suzetele cu detergent si apa fierbinte. Fa asta inainte de fiecare utilizare. Daca recipientele sunt din plastic, nu le pune in masina de spalat vase, intrucat, potrivit unor studii, unele chimicale din plastic ies la suprafata acestuia daca este expus la temperaturi foarte ridicate.

In concluzie, pe langa faptul ca trebuie, bineinteles, sa fii foarte atenta la reactiile pe care copilul tau le are cand il hranesti, ar fi bine sa nu asculti chiar toate sfaturile din batrani cu privire la modul de alimentare sau la vindecarea in casa a diverselor afectiuni, intrucat unele dintre ele pot fi daunatoare.

Acorda timp si atentie spalarii produselor cu care micutul intra in contact si, daca observi simptome neobisnuite, nu ezita sa mergi la medic.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Abilitate hranire copii

Articole recomandate

Citeste si despre