Invata copilul sa manance singur!

/ / Modificat: 2013-03-19
Invata copilul sa manance singur!

Copilul invata sa manance singur treptat, dupa introducerea alimentelor solide in meniu si dezvoltarea abilitatilor motorii, care-l ajuta sa tina corect in mana si sa duca la gura lingurita. La aproape doi ani, un copil poate capata independenta in a se hrani, fiind capabil sa manance tot de pe farfuriuta, aproape fara pic de ajutor de la parinti. Insa varsta la care copilul incepe sa pape de unul singur depinde si de felul in care este educat si incurajat in aceasta directie.

Foto: healthcastle.com

Care este varsta la care un copil ar trebui sa manance singur?

Este responsabilitatea parintilor sa invete copilul sa manance singurel, astfel incat sa nu ajunga ca multi dintre cei care inca mai sunt hraniti de parinti si la varsta de 5-6 ani.

Nu exista o varsta ideala la care copilul trebuie invatat, deoarece este un proces progresiv, care incepe de la primele gustari pe care le baga in gurita cu manuta, cand este bebelus, si se dezvolta in timp, odata ce invata sa bea singur cu canuta de bebelus si are abilitatile fizice de a tine lingurita corect in mana sau de a o duce la gura.

Cum invata copilul sa manance singurel?

La varsta de un anisor, miscarile bebelusului devin mai precise. Are dezvoltate abilitati fizice care-i permit sa duca la gurita mancarea sau biberonul. Este inceputul autonomiei sau independentei in miscari si trebuie incurajat din plin in acest sens. Este recomandat sa profiti de faptul ca micutul este dornic sa duca diverse lucruri la gurita, pentru a-l incuraja sa manance singurel tot felul de gustari specifice acestei varste ("finger foods").

La un moment dat, vei observa ca pe masura ce ii dai sa pape cu lingurita, copilul va deveni tot mai interesat sa ti-o smulga din mana, deoarece va dori sa pape singur. Este un moment important, care trebuie exploatat. Da-i si lui o lingurita micuta, usoara, cu care sa se joace in timp ce tu il hranesti cu o alta. La cateva luni, copilul nu este capabil sa tina singur o lingura in mana, insa este momentul la care incepe sa invete sa faca asta.

Specialistii sunt de parere ca o metoda buna de a-l incuraja pe copil sa capete independenta in a se hrani este sa pui doua tacamuri si farfurioare la masa atunci cand ii dai sa manance, un set cu care ii dai tu si altul pe care-l va avea el la dispozitie. In acest fel, micutul va incerca, in timp, sa te imite cum tii lingurita, cum faci miscarile pentru a lua mancarica din farfurioara etc.

Copilul invata cel mai bine si mai repede sa manance singur atunci cand ii vede pe ceilalti ca fac asta. De aceea, este important sa setezi un exemplu pozitiv si sa mananci cat mai adesea in fata lui, pentru a-ti urmari cu atentie miscarile si a invata mai repede sa manance singur. Cum observi ca arata interes in a-ti lua lingurita din mana, este timpul sa initiezi procesul si sa ii arati cum sa tina lingurita si care sunt miscarile de baza pentru a deprinde rapid abilitatea de a se hrani singur.

Multi parinti considera gresit ca bebelusul lor de numai un an nu este capabil sa manance singur si ajung sa il obisnuiasca prost, prin a-l hrani cu lingurita pana la varste mari. Trebuie sa stii ca micutul tau este capabil sa manevreze singur lingurita, cu mizeria de rigoare in jur, pana la varsta de 15 luni, asadar, permite-i sa invete cat mai de devreme aceasta abilitate esentiala in dezvoltarea lui.

Copilul tau la ce varsta a invatat sa manance singur? Cum l-ai invatat? Impartaseste-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Independenta copii Abilitate hranire copii Alimentatie copii Alimentatia bebelusului

Articole recomandate

Citeste si despre