Cum sa adormi bebelusul: strategii eficiente pentru un somn cat mai lung pe timpul noptii

/ / Modificat: 2018-02-21
Cum sa adormi bebelusul: strategii eficiente pentru un somn cat mai lung pe timpul noptii

Bebelusul tau nu adoarme pana tarziu si te trezeste in mijlocul noptii? Cu siguranta ca te asteptai la acest lucru, doar ca problema nu ar trebui sa persiste prea mult. Bebelusii, la fel ca tine, au nevoie de somn.

Cafeaua in exces nu va rezolva problema, insa, daca pui in aplicare cateva strategii, s-ar putea sa te poti odihni atat cat ai nevoie pe timpul noptii. Afla din cele ce urmeaza cum trebuie sa procedezi pentru a-l convinge pe prichindel sa doarma mai mult!

Schimbatul scutecelor

Ti-ai facut un obicei de a-l scimba pe micutul tau destul de des in timpul noptii? Acest lucru nu este neaparat necesar, decat atunci cand e vorba de treaba numarul doi. Schimbatul il va trezi de-a binelea si exista toate sansele sa iti fie greu sa-l adormi din nou. In special pe timpul noptii este important sa folosesti scutece si servetele umede de calitate. Un scutec calitativ va absorbi lichidul si il va mentine uscat pe bebelus.

Servetelele umede sunt foarte utile atunci cand este necesar sa il schimbi si vrei sa faci acest lucru cat mai repede. Este recomandat sa fie rezistente, de dimensiuni mai mari si potrivite pentru pielea sensibila a bebelusului. Poti folosi si un incalzitor pentru servetele, care va face contactul cu pielea mult mai placut.

Fara suzeta

Poate ca suzeta ti se pare utila atunci cand trebuie sa-l adormi pe bebelus, insa acest obicei va contribui la trezirea sa in timpul noptii. Atunci cand isi pierd suzeta in timpul somnului, bebelusii incep sa planga.

Va trebui sa rezisti tentatiei de a-i lasa suzeta atunci cand incepe sa planga, fiindca abia dupa varsta de 8 luni au abilitatile necesare sa o duca din nou la gura. Daca se intampla sa planga in momentul in care ii iei suzeta, nu iti ramane decat sa incerci sa-l linistesti asa cum stii tu mai bine, iar cu timpul bebelusul se va obisnui si nu va mai avea nevoie de suzeta dupa ce adoarme.

Programul de somn

Programul de somn este foarte important pentru orice copil mic. Din acest motiv este esential sa il pui la somn la aproximativ aceeasi ora in fiecare seara. Dar ce te faci cu zilele in care el are chef de joaca si nu vrea sub nicio forma sa adoarma? Uneori bebelusii pot deveni foarte agitati sau entuziasmati atunci cand invata sau descopera lucruri noi.

In aceste situatii este mai dificil sa il convingi sa doarma. Linisteste-l putin, dupa care pleaca din camera. Nu te intoarce la cel mai mic zgomot, ci lasa-l sa se obisnuiasca cu noua regula. Daca incepe sa planga tare, linisteste-l si spune-i ca o sa va vedeti curand, dupa care pleaca din nou din camera. Vei vedea ca tonul bland al vocii tale il va calma si il va face sa inteleaga ca totul va fi in regula. 

Fratele sau sora mai mare

Daca bebelusul are un frate sau o sora mai mare, ii va trezi atunci cand plange in timpul noptii. Astfel, primul lucru pe care il vei face in mod instinctual va fi sa te duci la el in camera sa il linistesti la cel mai mic scancet. Acest obicei este gresit, deoarce este foarte probabil sa adoarma imediat inapoi. In plus, il vei obisnui cu prezenta ta si va deveni dependent de tine pentru a adormi din nou.

Cel mai indicat este sa le explici copiilor mai mari ca bebelusul ar putea plange. Spune-le ca acest lucru este normal pentru varsta lui si linisteste-i pe ei prima data atunci cand cel mic da semne de trezire. Daca ai dificultati din acest punct de vedere, ia in consideare sa ii lasi pe copiii mai mari o vreme la bunici, pana bebelusul devine familiar cu programul de somn.

Un pui de somn

Bebelusii au nevoie de cel putin cateva reprize de somn peste zi. In timpul somnului au loc procese esentiale in dezvoltarea mentala si fizica. Totodata acest obicei ii ajuta sa doarma mai bine noaptea. Prin urmare, nu il priva deloc de odihna de care are atata nevoie si pune-l zilnic la somn, dupa pranz. Daca nu vrea sa adoarma, incearca aceleasi metode pe care le folosesti si seara, inainte de culcare. Poti sa-i citesti o poveste sau sa pui muzica.

De asemenea, fii atenta la comportamentul sau. De cum vezi ca incepe sa caste, nu rata momentul si asaza-l in patut. Daca nu reuseste sa doarma peste zi, va fi mult prea obosit seara si cu siguranta se va trezi in timpul noptii.

Chiar si cei mai mofturosi bebelusi de peste 4 luni pot fi obisnuiti pana la urma sa doarma noaptea. Foarte importanta este atitudinea ta fata de micut si modul in care il obisnuiesti. Pentru ca somnul este esential pentru amandoi, tine cont de sugestiile de mai sus si odihneste-te atat cat ai nevoie.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somn bebelus Metode adormire bebelusi Somn copii

Articole recomandate

Citeste si despre