Tehnici de meditatie ghidata care ii ajuta pe copii sa doarma mai bine

/ / Modificat: 2024-01-08
Tehnici de meditatie ghidata care ii ajuta pe copii sa doarma mai bine

Meditatia ghidata pentru copii nu trebuie sa fie complicata, extinsa sau formala. De fapt, pot fi aplicate practici cu o abordare creativa si distractiva pentru a face experienta captivanta si benefica pentru copii, mai ales la culcare. Incorporarea unor elemente ludice, cum ar fi personaje simpatice, povesti pline de imaginatie sau jocuri simple, le va permite acestora sa se implice in exercitii intr-un mod mai autentic si mai spontan. Iata cateva idei!

Tehnici de meditatie ghidata pentru a-i ajuta pe copii sa doarma mai bine

In cadrul unei meditatii ghidate pentru copii, ghidul ofera instructiuni verbale care ii ajuta pe copii sa se relaxeze, sa se concentreze si sa vizualizeze imagini sau ganduri specifice. Acest lucru le permite sa ajunga la o stare de calm, ideala pentru a adormi si a se bucura de un somn odihnitor.

1. Tehnica Koeppen

Aceasta este o adaptare a metodei de relaxare a lui Jacobson, pe care noi, adultii, o folosim adesea. In loc de instructiuni conventionale si serioase, tehnica Koeppen include jocuri si imaginatie si este ideala pentru ca copiii sa invete sa-si recunoasca propriul corp. Prin instructiuni simple si atractive ii ajutam pe copii sa isi incordeze si sa isi relaxeze muschii.

O lamaie, pentru maini si brate

"Imagineaza-ti ca tii in mana o lamaie. Stoarce-o cu putere pentru a-i extrage tot sucul. Simti cum muschii ti se incordeaza in timp ce faci acest lucru. Deschide incet mana si pretinde ca dai drumul la lamaie. Acum faci acelasi lucru cu cealalta mana.”

Pisica lenesa, pentru brate si umeri

“Acum esti o pisica lenesa care se intinde dupa un pui de somn. Intinde labele din fata (bratele) deasupra capului si adu-le inapoi pentru a iti intinde umerii. Apoi da-le drumul pentru a se relaxa.”

Broasca testoasa ascunsa, pentru umeri si gat

"Esti o broasca testoasa, intinsa la soare. Deodata auzi un zgomot puternic care te sperie - trebuie sa te ascunzi in carapacea ta! Ascunde-ti capul si adu-ti umerii la urechi. Pericolul a trecut, poti iesi acum".

2. Meditatie ghidata de recunostinta pentru copii

A-i invata pe copii sa fie recunoscatori este fundamental pentru bunastarea lor, iar o rutina de recunostinta seara poate fi foarte valoroasa in acest proces. Ritualul este simplu, trebuie doar sa faci urmatoarele:

  • Gasiti un loc linistit.
  • Rugati-l/ii sa inchida ochii.
  • Respirati adanc pentru a crea o atmosfera relaxata.
  • Ghidati-l prin ganduri placute:
  • "Ganditi-va la lucrurile care va fac sa va simtiti fericit si recunoscator in viata dumneavoastra".
  • "Poate fi familia ta, prietenii, jucariile tale preferate sau orice altceva care te face sa zambesti".

3. Tehnica balonului

Metafora balonului este ideala pentru a-i introduce pe copii in practica respiratiei constiente si, in acest fel, pentru a-i ajuta sa se calmeze si sa reduca stresul inainte de a merge la culcare. Le poti spune sa isi imagineze ca exista un balon in interiorul burtii lor si ca trebuie sa il umfle incet. Pe masura ce aerul intra inauntru, balonul se dilata putin cate putin. "Inspira adanc, umpland balonul, iar apoi expira usor, lasand aerul sa iasa din balon". Repeta acest proces de mai multe ori pana cand ajungi la o stare de liniste.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Meditatii copii Somn bebelus Somn bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre