Copilul tau vorbeste in somn? Ce inseamna acest lucru si ce este de facut

/ / Modificat: 2023-06-15
Copilul tau vorbeste in somn? Ce inseamna acest lucru si ce este de facut

Se intampla uneori sa ne dam seama ca ai nostri copii scot tot felul de sunete sau chiar articuleaza cuvinte in timp ce dorm. Fenomenul poate fi ingrijorator pentru multi parinti, mai ales daca apar si tipete sau plans in timpul somnului. Problema vorbitului in somn a fost cercetata de numerosi oameni de stiinta si s-a ajuns la concluzia ca pana la 14% dintre copii prezinta acest comportament in somn si ca, in general, nu ar trebui sa ne ingrijoreze.

Episoadele de vorbit in somn sunt, de obicei, scurte

Vorbitul in somn dureaza cateva secunde si se intampla intr-o etapa profunda de somn. Copilul nu isi va aminti ca a spus ceva sau a scos sunete in timp ce dormea, insa uneori cuvintele sunt insotite de ras, plans sau tipete, in orice caz exprimarea unor emotii. Dupa ce episodul se termina, copilul doarme in continuare ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat si nu isi va aminti nimic a doua zi.

Vorbirea in somn se datoreaza faptului ca, in timp ce dormim, unele zone ale creierului care sunt responsabile pentru muschii orofaciali sa ramana active. Poate exista si o componenta genetica in acest caz, potrivit specialistilor, dar in general episoadele de vorbit sau plans in somn apar mai ales in perioade cu stres, anxietate sau schimbari bruste in viata copilului. De asemenea, se pot suprapune peste episoadele febrile sau se pot manifesta impreuna cu convulsiile. Acest fenomen mai este asociat si cu alte tulburari de somn, cum ar fi somnambulismul sau cosmarurile.

Ce sa faci pentru a-l ajuta pe copil sa depaseasca aceste episoade

In cazul in care episoadele de vorbit in somn sunt scurte si nu sunt insotite de plans, agitatie sau tipete, ele sunt inofensive. Daca insa apar si aceste lucruri, este cazul sa iei cateva masuri, pentru a-l ajuta pe copil sa treaca mai usor peste ele.

Redu nivelul de stres. Schimbari precum inceperea gradinitei sau a scolii, mutatul de la o unitate de invatamant la alta, divortul parintilor, mutarea in alt oras, nasterea unui alt copil in familie etc reprezinta factori de stres pentru copii. Micutii sunt tulburati emotional de aceste schimbari, iar asta se va vedea in calitatea somnului lor.

Ajuta-l sa se relaxeze. Exercitiile de respiratie, miscarea in aer liber, crearea unui mediu in care copilul se simte in siguranta si se poate relaxa - toate il vor ajuta sa doarma mai bine, iar sansele ca astfel de episoade sa apara pe timpul noptii scad.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vorbit somn copii Somn bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre