Doctor pediatru Mihai Craiu: "Stop panica gripa"

/ / Modificat: 2019-01-31
Doctor pediatru Mihai Craiu:

Doctorul Mihai Craiu, pediatru la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului a publicat, fondator al paginii de socializare Spitalul Virtual pentru Copii, a publicat o serie de sfaturi pentru parinti. 

In postarea sa, medicul pediatru trage un semnal de alarma si le cere parintilor sa nu faca o obsesie pentru testarea de gripa si sa se imbulzeasca la spitale cu copiii la cel mai mic stranut sau la aparitia febrei, in cazul in care copilul are o stare generala buna. 

Iata mai jos mesajul integral al medicului pediatru 

Avem oficial epidemie de gripa. Ce facem si .... mai ales ce NU FACEM la un copil cu posibila gripa?

Dupa ce am recunoscut faptul ca boala cu febra, de data aceasta, este altfel decât la toate celelalte episoade de "raceala" pe care juniorul le-a experimentat la gradinita, putem sa ne gândim la gripa. Este asa numita situatie de ILI (Influenza-like Illness). In care musafirul nedorit (virusul gripal) a venit "fast & furious".

In gripa copilul devine evident bolnav, cu dureri de cap, de muschi si de oase, în câteva ore. Pare a fi mult mai bolnav decât o arata tusea rara!😊

Ce facem? Dam un medicament de febra si apelam medicul de familie pentru a ne sfatui despre pasii de urmat.

Ce NU facem?

1. Daca febra nu scade deloc, în ciuda dozelor corecte de Paracetamol sau Ibuprofen, nu ne grabim cu alte antitermice, fara aviz medical. 

În nici un caz nu dam aspirina (nici efervescenta, nici tamponata, de nici un fel!!) unui pacient care ar putea avea gripa. Sau varicela😊 De ce? Pentru ca ar putea face complicatii mortale, cum este sindromul Reye (de citit linkul) care afecteaza grav ficatul si creierul copilului.

2. Nu ne repezim la spital cu un copil care are DOAR febra si se simte altfel foarte bine si se joaca normal, daca este un copil ce nu are nici o boala grava cunoscuta. Mai ales daca are mai mult de 5 ani.

3. Nu ne ducem la spital NICI in a 5-a zi de febra foarte mare asociata cu semne evidente de ILI. Chiar daca aflam, la acest moment, cu ajutorul testelor de laborator, ca este gripa, e prea tarziu pentru tratament specific cu antivirale (Oseltamivir). Tratamentul are eficacitate maxima daca e inceput in primele 2 zile de boala.

4. Nu utilizam la domiciliu si FARa consult medical, nici un antibiotic. In aceasta de grupa de NU ANTIBIOTICE intra si prescriptiile telefonice. Copilul mic, sub 5 ani sau avand o boala cronica, TREBUIE consultat direct, daca e suspect ILI si nu telefonic!!

5. NU ne "culcam pe o ureche" dupa un test rapid negativ pentru gripa. Nu este absolut sigur ca nu avem boala si ca nu o putem transmite altora. Trebuie sa ne izolam la domiciliu si sa evitam cu grija sa nu tusim incorect (fara a acoperi cu cotul). Cateva zile, putine, pâna scade febra.

6. Nu dezvoltam o psihoza pentru nevoia imperioasa de test de gripa. Zeci de copii au fost adusi la INSMC (si in toate celelalte spitale de copii pe care le cunosc) pentru testare de gripa. Sub cele mai ciudate pretexte - are vecinul de palier gripa, scoala noastra va fi închisa, stau in orasul cu numarul maxim de pacienti confirmati etc etc. Uneori la copii altfel sanatosi.

Testul de gripa ar trebui facut la acei pacienti care ar trebui internati sau care au o forma severa de boala sau care ar putea face complicatii majore.

7. Ca sa fie cu noroc... Nu dam Oseltamivir (Tamiflu) de capul nostru. Daca dam super-oferta de Tamiflu tuturor copiilor cu gripa suspectata si la toti contactii lor, vom obtine o selectie a virusurilor circulante cu rezistenta la Oseltamivir. S-a mai întâmplat si in anii trecuti. Abuzul de Tamiflu are aceleasi efecte de selectie a "golanilor MARI si rezistenti" ca si excesul de antibiotice in cazul bacteriilor.

8. Nu exista purtator sanatos de virus gripal. si nu facem teste sa verificam daca "a ramas" virusul în corpul copilului dupa vindecare.

9. Nu intram in panica din cauza ca nu am gasit Tamiflu din proprie initiativa pt autotratament la domiciliu. Doar pentru ca banuim ca avem gripa. In spital pentru pacientii cu gripa medie/severa exista medicatia adecvata.

10. Diversele suplimente de "imunitate" promovate asiduu pe toate canalele radio-TV in aceste zile au efect ZERO BARAT ABSOLUT pentru cazurile de gripa. Daca e gripa usoara (cum sunt aproape toate formele de boala observate recent) se va vindeca fara niciuna din doctoriile "miraculoase". Daca e gripa severa se trateaza in spital.

#STOPpanicaGRIPa, a scris medicul pediatru pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gripa Epidemie gripa Gripa a

Articole recomandate

Citeste si despre