Tratarea ranilor si taieturilor

/ / Modificat: 2005-06-03
Tratarea ranilor si taieturilor





 

Medicina populara ne ofera numeroase retete pentru tratarea ranilor adanci sau mai putin adanci, a celor infectate sau a celor care se vindeca mai greu.

Pentru tratarea ranilor care se vindeca mai greu, se aplica pe rana frunze strivite de patlagina. Se leaga cu un bandaj, avand grija ca frunzele sa fie schimbate din doua in doua ore. Pe rana se mai poate aplica, de asemenea, de patru ori pe zi, suc proaspat de patlagina.

În cazul unor rani greu de tratat se foloseste uleiul de sunatoare. Acesta se obtine din 500 g de flori proaspete si frunze, care se pun intr-un litru de ulei si se tin trei zile. Se fierb 500 ml de vin alb timp de doua ore la foc mic, iar când s-a racit se amesteca împreuna cu uleiul de sunatoare. În cazul ranilor purulente se va aplica pe rana suc proaspat de pelin, acesta fiind si un execelent mijloc de dezinfectare a ranilor.

Ranile infectate se mai pot vindeca aplicand comprese cu miere diluata (30%) în apa distilata sau apa fiarta si racita. Rana se poate unge si cu miere, dupa care se acopera, aplicandu-se o compresa usoara, sterila.

Pentru ranile purulente este indicata aplicarea compreselor din decoct de frunze de brustur sau chiar frunzele fierte în lapte. Compresele se vor schimba din doua în doua ore.

Una dintre cele mai eficiente metode de vindecare a ranilor este aplicarea de comprese cu tinctura de urzica: se pun frunzele de urzica într-o sticluta (aproape pâna sus) si se toarna deasupra alcool. Se lasa la soare timp de doua saptamani. Înainte de aplicarea compresei rana trebuie spalata. Compresele se vor schimba din trei în trei ore.

Pentru vindecarea ranilor si a juliturilor se amesteca frunze proaspete de sunatoare si salvie (cantitati egale) cu untura proaspata de porc si se strecoara printr-un tifon. Se pastreaza în borcan închis. Unguentul se mai poate prepara din tinctura de sunatoare, amestecata cu untura proaspata de porc în proportie de 1:4.

Pentru tratarea ranilor si a taieturilor se mai poate prepara un unguent din urmatoarele ingrediente: 100 g ulei de masline (sau floarea soarelui), 8 g ceara galbena, 5 g ceara alba, 20 g rasina de pin si un gram de tamâie. Se adauga o lingura de unt nesarat si se pune pe foc, timp de 10 minute (nu trebuie sa dea în clocot). Se amesteca bine si se ia spuma. Se pune amestecul în borcan. Unguentul este cât se poate de eficient, în special pentru ranile mai vechi care se vindeca greu. Se vor aplica din patru în patru ore comprese.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre