Plagiocefalia sau deformarea capului sugarului. Cum o putem preveni

/ / Modificat: 2021-11-07
Plagiocefalia sau deformarea capului sugarului. Cum o putem preveni

Plagiocefalia pozitionala sau posturala este o deformare destul de frecventa a capului bebelusului. Aceasta este cauzata de odihna bebelusului cu capul aflat mereu in aceeasi pozitie.

Craniul nou-nascutilor este foarte maleabil, ceea ce inseamna ca orice presiune externa sau o postura continua poate provoca o deformare. Aceasta postura recurenta duce la deformare craniana, asimetrie faciala si urechi nealiniate.

Cauzele plagiocefaliei

Cauzele plagiocefaliei sunt genetice si de mediu. Cea mai comuna este cea de mediu. De asemenea, plagiocefalia afecteaza mai mult baietii decat fetele, iar copiii care sunt mai mari la nastere sunt mai predispusi la deformari. La fel de predispusi la plagiocefalie sunt bebelusii care stau intinsi pentru perioade lungi de timp.

Plagiocefalia este numele general a deformarii capului bebelusului. Insa, exista mai multe denumiri ale acesteia. De exemplu, deformarea partii din spate a capului se numeste brahicefalie, in timp ce una cauzata de dormitul pe o parte se numeste scafocefalie ( aceasta este frecvent intalnita la copiii prematuri).

Inainte de nastere, pozitia in care este asezat copilul in uter este una dintre cauzele deformarii craniene. O pozitie prelungita de calare sau de decubit dorsal favorizeaza o anumita presiune asupra capului copilului.

O disproportie intre dimensiunea copilului si pelvisul mamei joaca, de asemenea, un rol important, fie ca este vorba de o gestatie multipla, de o gestatie dupa termen sau de un fat prea mare (macrosomic).

Odata nascut, principala cauza a plagiocefaliei deformationale este sustinerea capului copilului in aceeasi pozitie.

Cum sa previi plagiocefalia

1. Alterneaza pozitiile. Modul de prevenire este foarte simplu: alterneaza pozitiile posturale pe parcursul zilei. Daca bebelusul sta intins pe spate timp indelungat, este mai probabil sa dezvolte o deformare a capului.

2. Pune-l pe copil sa stea pe burtica. Acest lucru este cunoscut sub numele de "timp de burtica". Lasa-ti copilul sa petreaca ceva timp pe burtica in timpul zilei, atata timp cat nu doarme si se afla sub supravegherea stricta a unui adult.

Aceasta pozitie contribuie si la intarirea muschilor gatului, spatelui si bratelor, precum si la stimularea simturilor, la promovarea dezvoltarii abilitatilor motorii grosiere, cum ar fi tararea, asezarea si rostogolirea, si mai tarziu a abilitatilor motorii fine.

3. Alternarea pozitia capului atunci cand va culcati. Cand bebelusul doarme pe spate, variati pozitia capului de pe o parte pe alta, deoarece deformarea apare in momentul in care capul copilului este pozitionat mereu pe aceeasi parte.

4. Schimba pozitia copilului cand il tii in brate. Nu tineti intotdeauna copilul cu acelasi brat, ci alternati bratele pentru a minimiza riscul de deformare a capului.

5. Foloseste hamace si suporturi speciale pentru purtarea copilului. In acest fel copilul va sta in pozitie verticala, iar capul acestuia nu va suferi deformari.

Cum se trateaza plagiocefalia

In cazurile usoare sau moderate, aceste modificari posturale sunt de obicei recomandate pentru a inversa deformarea capului. In cazurile mai grave, intotdeauna sub prescriptie medicala, se folosesc benzi ortopedice sau o casca de corectie pentru a trata plagiocefalia.

In cazul majoritatii copiilor se amelioreaza in doua-trei luni. Daca, in ciuda tratamentului postural, deformarea nu se amelioreaza sau chiar se inrautateste, este recomandata consultarea unui neurochirurg dupa varsta de 5-6 luni a bebelusului.

Este important de mentionat ca deformitatea posturala nu afecteaza dezvoltarea creierului si functiile acestuia in timp ce copilul este un sugar sau in viitor.

Sursa foto: pexels.com

Taguri Plagiocefalia

Articole recomandate

Citeste si despre