Cum sa alegi salteaua potrivita pentru patutul bebelusului tau. Sfaturi pentru a evita plagiocefalia

/ / Modificat: 2023-03-27
Cum sa alegi salteaua potrivita pentru patutul bebelusului tau. Sfaturi pentru a evita plagiocefalia

Cand afli ca urmeaza sa devii mamica pentru prima oara, entuziasmul initial este urmat de o multime de indoieli si de un mare sentiment de nesiguranta. Luarea deciziilor poate fi coplesitoare pentru viitorii parinti, dar mai ales pentru mamici, care se confrunta cu o lista nesfarsita de pregatiri pentru primirea bebelusului.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care parintii trebuie sa le ia in calcul este alegerea saltelei potrivite pentru patutul bebelusului. Salteaua potrivita este cruciala pentru dezvoltarea micutilor, precum si pentru evitarea viitoarelor probleme de dezvoltare.

Stiai ca aproape jumatate (47%) din toti bebelusii (47%) sufera de un anumit grad de plagiocefalie in primii doi ani de viata? Aceasta este o deformare craniana produsa ca urmare a presiunii constante asupra partii din spate a craniului, din cauza ca petrec prea mult timp in aceeasi pozitie. Acest lucru se intampla deoarece, in acest stadiu, oasele capului bebelusului nu sunt inca fuzionate si este o anomalie care a crescut incepand cu anii 1990, datorita recomandarii generale ca bebelusii sa doarma pe spate pentru a evita cazurile de moarte subita.

Nu este doar o problema estetica

Aceasta deformare posturala a craniului depaseste aspectul estetic, care, fara indoiala, ii ingrijoreaza si pe parinti, deoarece ultimele studii sugereaza ca este un factor de risc pentru anumite probleme viitoare, cum ar fi tulburarile de muscatura, otita medie, problemele de vedere, torticolisul, precum si intarzieri in cresterea psihomotorie si cognitiva a copilului.

Asadar, alegerea saltelei potrivite pentru patut poate face diferenta atunci cand vine vorba de evitarea acestei probeme in cazul bebelsului. Iata de ce trebuie sa tii cont cand alegi salteaua bebelusilor.

Cum ar trebui sa arate o saltea pentru bebelusi

Pentru a evita plagiocefalia, pe langa tinerea frecventa in brate a bebelusului si asezarea acestuia pe burtica cel putin 30 de minute pe zi (intotdeauna sub supraveghere), este indicat sa alegi un model de saltea anti-plagiocefalie, care au un continut conceput special pentru acest scop.

Mai exact, este vorba despre saltelele care au un design sub forma de mici piramide care genereaza numeroase puncte de sprijin pentru a reduce presiunea asupra capului copilului.

Ferma si sigura

Salteaua pentru bebelusi trebuie sa fie ferma pentru a nu ceda la greutatea bebelusului, dar in acelasi timp confortabila. De exemplu, o saltea realizata din spuma Oxygene HR, care asigura fermitatea necesara pentru un somn sigur, este ideala pentru bebelusi.  

Fara risc de sufocare

Compozitia materialelor si designul trebuie sa permita aerului sa circule in toate directiile, favorizand circulatia oxigenului si impiedicand formarea de buzunare de CO2, chiar daca bebelusul este asezat cu fata in jos. Alege o saltea care are un design cu canale de aer in toate directiile, ceea ce reduce riscul de sufocare sau de moarte subita a sugarului.

Respirabila si racoroasa

Aceasta este o conditie esentiala pentru a asigura circulatia aerului in interiorul saltelei, evitand umiditatea si supraincalzirea.  

Este esential sa se mentina o temperatura stabila in patut in timp ce bebelusul doarme. Alege, asadar o saltea din materiale racoroase, care sa o faca confortabila pentru bebelus inclusiv in cele mai calniculare zile de vara. 

Fara substante toxice

La fel ca multe alte produse pentru copii, este esential ca salteaua pentru bebelusi sa fie fabricata din materiale naturale. Asigura-te ca are toate certificatele necesare care garanteaza ca la fabricarea sa nu au fost folosite substante daunatoare sanatatii.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Saltele nou nascuti Patut bebelus Plagiocefalia

Articole recomandate

Citeste si despre