Aerul poluat, un inamic pentru copii

/ / Modificat: 2021-04-20
Aerul poluat, un inamic pentru copii

In fiecare zi, aproximativ 93% dintre copiii lumii respira un aer poluat, care le pune in pericol dezvoltarea si sanatatea. Nivelul de poluare a aerului, atat in exterior, cat si in interior, este mai ridicat in tarile subdezvoltate.

Un studiu realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii a aratat ca femeile insarcinate care respira aer poluat sunt mai predispuse sa nasca prematur ori sa aiba copii cu greutate mica la nastere.

De asemenea, poluarea aerului are un impact puternic asupra abilitatilor cognitive si dezvoltarii neuronale in randul copiilor expusi la aer poluat. Totodata, poate fi un declansator pentru astm si cancer.

Cercetarea a mai aratat faptul ca acei copii care au fost expusi unor niveluri ridicate de poluare prezinta riscuri crescute de a dezvolta, mai tarziu in viata, boli cronice, precum cele cardiovasculare.

Unul dintre motivele pentru care copiii sunt deosebit de vulnerabili la efectele poluarii este ca respira mai repede decat adultii si astfel absorb mai multi poluanti. In plus, sunt mai aproape de sol, unde unii poluanti ating concentratii maxime. Iar acest lucru se intampla intr-o perioada in care creierul si corpul lor sunt in curs de dezvoltare.

Tot Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca petrecem prea mult timp in interior si nu mai respiram aer proaspat de afara. Intr-o casa cu o circulatie slaba a aerului, respiram aer reciclat. Din acest motiv, riscul de imbolnavire de gripa sau raceala in timpul iernii este mai mare, iar copiii sunt mai expusi, intrucat sistemul lor imunitar nu este suficient dezvoltat. Dar nu aceasta este cea mai mare problema, ci faptul ca, fara o circulatie adecvata a aerului, in locuinta se pot acumula substante chimice eliberate din tot felul de produse casnice. Acest lucru va duce la o calitate slaba a aerului.

O solutie pentru a respira un aer proaspat in interior este folosirea unor dezumidificatoare. Datorita filtrelor incorporate, aceste produse sunt excelente purificatoare de aer, benefice mai ales celor care au alergii la spori de mucegai, polen, praf, acarieni si par de animale.

De ce aerul proaspat este important pentru copii

In prezent, copiii nu mai respira suficient aer proaspat, timpul petrecut afara fiind din ce in ce mai mic. Acest lucru duce la un deficit de vitamina D (care ajuta organismul sa absorba mai bine calciu si astfel cel mic va avea oase mai puternice). O simpla iesire la aer poate creste nivelul de vitamina D. Este recomandat sa mergem cu cel mic in zone cu niveluri mai mici de poluare (in parc, in padure, in zone rurale), astfel incat el sa respire aer sanatos.

Si copiii se streseaza, de aceea trebuie sa petreaca timp de calitate afara. Copiii din noua generatie sunt mai predispusi la a suferi de anxietate sau depresie. Cateva minute in mijlocul naturii ii linistesc, ajutandu-i sa elibereze furia si tensiunea acumulate.

Din cauza aerului poluat, copiii pot suferi de raceli, dureri de cap, stari de somnolenta, iritare, disconfort sinusal, congestie respiratorie superioara sau iritatii la nivelul ochilor. In schimb, aerul proaspat ii ajuta sa fie mai energici, sa doarma mai bine in timpul noptii, sa scape mai repede de raceli si sa aiba o stare de spirit buna.

Oferindu-le copiilor nostri posibilitatea de a respira un aer de calitate, atat atunci cand se afla in interior, cat si cand ies afara, ii ajutam sa se dezvolte si sa creasca armonios.

Sursa foto: Yuliya Evstratenko/ Shutterstock

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre