10 trasaturi ale parintilor TOXICI care distrug viata copiilor fara sa-si dea seama

/ / Modificat: 2019-10-10
10 trasaturi ale parintilor TOXICI care distrug viata copiilor fara sa-si dea seama

Psihologii si specialistii in comportamentul copiilor vor sa afle diferenta dintre micutii nerecunoscatori si cei care au fost victime ale unei influente toxice. Psihologii Seth Meyers si Preston Ni explica modul in care actiunile parintilor pot distruge viata copiilor.

Sa cresti un micut este foarte dificil si nimeni nu are dreptul sa fie judecat atunci cand vine vorba despre stilul de educatie. Dar exista o linie foarte fina intre greselile pe care le fac parintii, in general, si comportamentul inadecvat al parintilor toxici.

Ce afecteaza psihicul unui copil si cum se rezolva problemele dintre parinti si copii

1. "Iti este frica de mine, dar iubeste-ma"

Pentru parintii toxici, un atac emotional este sinonim cu dragoste si atentie. In astfel de familii, copiii stiu in ce dispozitie se afla parintii lor dupa sunetul cheilor aruncate sau dupa sunetul pasilor. Astfel, micutii traiesc in teama si retinere constanta. Acesti parinti toxici sunt jigniti daca actiunile lor "amabile" sunt tratate cu suspiciune. Acestia sustin: "Am facut totul pentru tine si tu esti  atat de nerecunoscator."

2. "Trebuie sa asculti problemele adultilor, dar inca nu ai drepturi"

In familiile toxice, parintii arunca responsabilitatile pe unerii copilului. De exemplu, un micut considera ca comportamentul lui rau il face pe tatal sau sa consume alcool pentru a se calma. Ulterior, el va fi tarat in scandalurile adultilor. Adolescentul va fi obligati sa asculte plangerile parintilor, sa se adapteze la o "situatie complicata," sa se puna in locul parintilor, sa ajute, sa tolereze si sa se consoleze. Din pacate, in aceste cazuri, el nu au dreptul sa isi exprime opinia.

3. "Fii cel mai bun, dar nu uita ca nu esti special"

Parintii narcisici se asteapta ca cel mic sa performeze la cel mai inalt nivel si considera ca toate  realizarile trebuie sa vina de la sine. Comentariile descurajante pot strica cu adevarat viata copilului, deoarece il fac sa creada ca este intotdeauna o dezamagire pentru parinti.

4. "Destainuie-te in fata mea, dar sa nu fii surprins daca afla toata lumea"

Parintii toxici isi forteaza copilul sa fie sincer si uneori chiar il fac sa se simta vinovati daca nu doreste sa ii impartaseasca sentimentele. Ulterior, aceleasi informatii sunt folosite impotriva lui. Exista 2 moduri in care se intampla:

- Rudele, vecinii si alte persoane afla tot ceea ce micutul le-a marturisit parintilor. Iar acestia nu vad nimic in neregula.

- Un copil ofera parintilor oportunitatea de a-i speria sau de a face comentarii sarcastice.

5. "Esti rau, dar nu incerca sa devii mai bun"

Cu cat este mai scazut respectul de sine al copilului, cu atat este mai usor sa il controlezi. Parintii toxici discuta despre esecurile si defectele celui mic si, in cele mai multe cazuri, comenteaza. Daca nu exista "defecte evidente”, ei nu fac tot posibilul sa le gaseasca.

Acesti parinti insufla copilului un complex de inferioritate si nu vor sa-l vada ca incearca lucruri noi si ca are succes. Ei nu doresc sa aiba un copil de succes care sa-si demonstreze vointa.

6. "Realizeaza-te si uita de planurile tale de viitor.”

Parintii isi doresc ca micutul lor sa aiba succes, dar nu le pasa cum va face. De exemplu, ei vor ca acesta sa isi construiasca o cariera de succes, atat timp cat nu paraseste niciodata casa.

Un parinte narcisist va fi incantat de realizarile copilului sau din 2 motive:

- Le place sa se laude cu succesul lui, astfel incat ceilalti sa-i invidieze.

 - Copilul de succes este garantul unei vieti mai bune pentru parinti.

7. "Urmeaza instructiunile mele, dar nu sunt eu de vina daca nu reusesti"

In acest caz, parintii isi trateaza copilul ca pe un obiect: fac planuri si se asteapta ca acesta sa le urmeze. Si nu le pasa de consecintele pe care le are un astfel de control total, tot timpul. Daca ceva nu merge bine, nu este vina lor.

8. "Pleaca, dar nu ma lasa singur"

In familii sanatoase, parintii isi ajuta copilul sa "isi ia zborul" si sa isi traiasca propria viata. Parinții toxici nu doresc niciodata sa-si lase micutii sa plece, dar ei subliniaza intotdeauna ca banii, casa si mancarea le apartin. Orice optiuni sau obiectii din partea copilului sunt ignorate in astfel de cazuri.

Ce vor cu adevarat acesti parinti? Vor ca copilul lor ascultator sa le ramana alaturi!

9. "Accepta ajutorul nostru, dar noi iti vom aminti mereu"

Acesti parinti ofera ceva ce poate realiza si copilul fara ajutorul lor, dar orice refuz provoaca resentimente. Si atunci incepe sa se gandeasca: "Parintii mei doresc doar companie si vor sa se simta uitili." Si accepta ajutorul, le multumeste si ofera ceva in schimb. Dar nu exista un final fericit, deoarece parintii ii vor aminti mereu "favoarea" pe care i-au facut-o. 

Copiii se transforma in prizonieri:

- Daca refuza ajutorul.  Copilul se considera nepoliticos daca refuza oferta unei rude care vrea sa-l ajute.

- In cazul in care accepta ajutorul. Copilul considera ca ar trebui sa le fie recunoscator pentru sprijinul lor si trebuie sa fie gata sa ii ajute in orice moment.

10. "Crede-ma, dar fereste-te mereu. ”

Viata privata? Spatiu personal? Pentru parintii toxici nu exista.

Daca copilul incearca sa le restrictioneze accesul pe teritoriul personal, parintii il vor acuza de lipsa de incredere. Chiar si propriul apartament sau casa nu va proteja un copil crescut astfel, deoarece acesti parinti pot folosi cheile de rezerva. Si odrasla lor trebuie sa raspunda intotdeauna la toate intrebarile: "De ce nu ai spalat acea ceasca?" sau "De ce ai dat bani pe lucrul respectiv?" Acesti parinti nu au niciun respect pentru viata si deciziile personale ale copilului lor.

Cum sa te descurci cu un parinte toxic?

Specialistii au venit cu cateva sfaturi care ii pot ajuta pe copiii care au astfel de parinti sa isi protejeze limitele personale si sa salveze o relatie. Dar trebuie sa realizeze ca;

- Trecutul NU poate fi schimbat.

 - O relatie toxica este ca o boala cronica - este aproape imposibil de vindecat, asa ca trebuie evitata orice complicatie.

Fiecare persoana are drepturile si nevoile ei de care nu trebuie sa ii fie rusine. Astfel:

- Traieste in propria casa dupa propriile reguli.

 - Nu lua parte la rezolvarea problemelor altor rude.

 -Limiteaza accesul pe teritoriul tau.

 - Castiga-ti propria experienta si ignora-ti parintii atunci cand spun "stiu mai bine."

 - Gestioneaza-ti resursele: bani, timp si efort.

 - Separa-ti interesele personale fata de cele ale parintilor tai.

Aceste reguli sunt relevante pentru ambele "parti." Copiii nu ar trebui sa-si excluda parintii din viata lor si sa nu le acorde ajutorul atunci cand vor avea nevoie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parinti Parinti toxici

Articole recomandate

Citeste si despre