Parintii toxici. Cum actioneaza acestia?

/ / Modificat: 2018-12-13
Parintii toxici. Cum actioneaza acestia?

Parintii toxici stabilesc relatii disfunctionale cu copiii lor. Micutii care, daca nu dezvolta suficienta inteligenta emotionala pe cont propriu si se deconecteaza de la dragostea nesanatoasa a parintilor, devin dependenti, nefericiti si extrem de vulnerabili.

Parintii toxici si comportamentul lor

Desi comportamentul parintilor toxici este evident, ei nu sunt intotdeauna identificati de copiii lor. De fapt, acest lucru este foarte dificil sa se intample. De obicei, si, din nefericire, micutii isi dau seama tarziu ca au parinti toxici. In tinerete, cand devin adulti sau la batranete, desi este posibil sa nu-si dea seama niciodata de acest lucru.

Comportamentul parintilor toxici este diferit. Acestia pot fi:

Autoritari

regula

Trebuie sa faci asta, sa fii asa, sa simti si sa gandesti aaa pentru ca eu o spun.

consecinta:

Copii supusi, dependenti, inclinati si cu stima de sine scazuta. Incredere scazuta in ei.

Superprotectori

regula

Nu face, nu simti sau nu gandi nimic fara ca eu sa verific. Trebuie sa fii intotdeauna sub supravegherea mea, ca sa nu suferi, sa nu faci greseli sau sa te ranesti.

consecinta:

Copii incapabili, cu frica de tot si de toata lumea. Lipsa de initiativa.

Spioni

regula

Am dreptul sa intru in viata ta, sa te persecut si sa stiu totul pentru ca ti-am dat viata si te-am crescut.

consecinte:

Copii mincinosi, rebeli, supusi ... in functie de fiecare individ.

Toxocitatea apare mai mult in randul mamelor.

Mamele toxice de tip "am suferit" sunt letale; dezastre pentru independenta si dezvoltarea emotionala a copiilor lor.

O mama toxica, foarte toxica

O mama toxica care toata viata a fost sacrificata sau, cel putin, asta ii arata copilului ei de cand este mic.Ea se bazeaza pe santajul emotional. In timp ce copilul creste, are grija sa-i aminteasca tot ce a amanat sau a sacrificat pentru a se dedica educatiei lui.

Este important de subliniat ca mama toxică "am suferit" nu actioneaza cu rautate. Ea este convinsa ca dragostea mamei este sacrificiu si suferinta.Desi nu exista un motiv specific care sa motiveze comportamentul lor, actiunile se bazeaza pe temeri reale -  copilul creste si pleaca de-acaaă, se indragosteste sau isi da seama ca nu mai are nevoie de ea.

Mama toxică "suferinda" il manipuleaza pe copil intr-un mod care il face sa creada ca ea este cea mai importanta persoana din viata lui. Astfel, il transforma intr-o marioneta si il invata ca si atunci cand creste, ea trebuie s fie tot pe primul loc.

O mamă toxica "suferinda" isi educă micutul ca este de datoria lui sa aiba grija de ea chiar si atunci cand se va casatori si va avea copii. Ea trebuie sa fie prioritatea lui.

Cum este copilul care are o astfel de mama

Un copil care are o mama de acest tip este educat, supus, studios ... un copil model.Orice greseala comite il face sa se simta extrem de vinovat de durerea pe care o simte mama sa. Chiar si atunci cand greseala este la fel de banala ca si spargerea unei farfurii.

Consecintele comportamentului parintilor toxici

Copiii care au parinti toxici devin copii si adulti amarati, pesimisti si cu stima de sine foarte scazuta.

Pe de altă parte, se pot revolta si pot merge pana la vandalism.Oricare ar fi cazul, copiii parintilor toxici considera ca este dificil sa stabileasca relatii sanatoase cu colegii lor si pot fi instabili emotional.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parinti Parinti toxici Copii Mama

Articole recomandate

Citeste si despre