Este dovedit stiintific: Iata motivul pentru care copiii nu isi lasa parintii sa doarma

/ / Modificat: 2020-07-13
Este dovedit stiintific: Iata motivul pentru care copiii nu isi lasa parintii sa doarma

Dormeam linistita pe canapea in timp ce micuta mea era ocupata sa se joace impreuna cu tatal ei. La un moment dat, s-a plictisit si si-a dat seama ca lipsesc. A inceput sa ma caute. Gasindu-ma pe canapea, s-a catarat peste mine si a inceput chinuiala: a inceput sa ma traga de nas si sa imi ridice pleoapele, tipand: Mama! Mama! Esti acolo? Trezeste-te!

Va suna familiar? Nimic nu poate limita somnul mai mult decat sa fii parinte. 

Conform teoriei atasamentului, atunci cand raspunzi nevoilor copilului tau, o legatura puternica este formata si tesuta in personalitatea lor, servind ca baza pentru toate legaturile emotionale viitoare. Deci copiii tai te iubesc si depind de tine. si se pot simti anxiosi atunci cand se separa involuntar de tine, ca de exemplu atunci cand dormi. 

Ce spun psihologii 

Psihologul pentru copii Esther Cohen sugereaza ca este destul de universal faptul ca sugarii si copiii mici incearca sa deschida ochii parintilor lor adormiti. Teoria ei este ca atunci cand esti prezent, dar cu ochii inchisi, nu esti activ la nevoile lui, iar la un anumit nivel acest lucru provoaca copilului tau o forma de „suferinta emotionala”. Deci, cea mai buna si mai usoara cale pentru a se simti mai bine este sa te trezesti.

Cohen considera ca restabilirea contactului ocular pune la punct decalajul dintre prezenta fizica si prezenta emotionala, ceea ce face ca situatia sa se simta din nou normala. Copiii tai sunt usurati ca esti alert si acolo pentru a interactiona cu ei - si ca esti disponibil pentru a-i proteja.

La nastere, creierul tau reprezinta doar aproximativ 25% din volumul sau adult. Nascuti vulnerabili, depindem de ani de ingrijire si iubire.

Copiii au, de asemenea, sensul a ceea ce se numeste permanenta obiectului - capacitatea de a intelege cine sau ce este sau nu este prezent. 

Asadar, data viitoare cand te strecori discret pentru un pui de somn si copilul tau te cauta, sa stii ca este un instinct natural pentru ei si vor trece peste el. 

si pentru un fapt amuzant in plus: Cercetarile indica faptul ca acesta ar putea fi si motivul pentru care iti este atat de greu sa-ti ignori partenerul atunci cand lucrezi de acasa. Sunt acolo, dar nu sunt disponibile din punct de vedere tehnic, asa ca veti gasi in permanenta motive pentru a interactiona cu ei. 

Sursa:https://www.mother.ly/

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre