Faci baie impreuna cu copilul? Cand ar trebui sa renunti la acest obicei

/ / Modificat: 2024-03-13
Faci baie impreuna cu copilul? Cand ar trebui sa renunti la acest obicei

 

In calitate de parinti, v-ati confruntat cu mai multe probleme la care aveti nevoie de un raspuns specific. Calitatea de parinte aduce atat de multe indoieli, temeri si dileme, incat se cauta in mod constant raspunsuri. Cand sa incetezi sa alaptezi? Cand sa lasam copiii sa inceapa sa doarma singuri? Cand este in regula ca copiii sa se joace singuri in alta camera? Cand sa incepem intarcarea? Si, o alta intrebare de un milion de dolari - cand sa nu mai facem baie cu copiii? O rutina in care multe familii se complac si pe care o iubesc absolut, baia cu copiii este o activitate populara pe care parintii vor dori mai tarziu sa o opreasca, dar s-ar putea sa nu stie cand sau cum sa o faca. Desi nu exista o varsta sugerata, a inceta sa faci baie cu copiii este o alegere personala si depinde de alti cativa factori. Citeste mai departe pentru a afla mai multe despre cand sa nu mai faci dus cu copiii.

Cand ar trebui sa nu mai faci baie cu copilul tau?

Cand copiii incep sa se simta inconfortabil

Este foarte util sa luati in considerare indicatiile copiilor. Atunci cand copiii incep sa comenteze si sa se simta stanjeniti si inconfortabil in preajma parintilor atunci cand acestia sunt dezbracati, atunci parintii trebuie sa se abtina de la a se schimba sau de a face baie in fata lor. Uneori, fetele se simt bine cand isi vad mamele dezbracate, dar nu si tatii. Este invers si in cazul baietilor.

Cand parintii insisi se simt inconfortabil

Sentimentul de stanjeneala este reciproc. Parintii pot incepe sa se simta si ei inconfortabil sa fie goi in fata copiilor lor. Daca, in calitate de parinte, simti ca este jenant sa fii dezbracat in fata copilului tau de opt sau zece ani, atunci poti sa o incurajezi sa faca dus singura si sa nu mai faci baie cu ea.

Cand copiii incep sa puna intrebari

Uneori, copiii incep sa chicoteasca si pun intrebari despre partile tale intime. De asemenea, copiii pot face comentarii despre partile corpului parintilor lor, deoarece acestea arata diferit de ale lor. Baietii vor avea intrebari de pus mamelor lor, despre motivul pentru care partile lor intime arata diferit, iar fetele vor pune aceleasi intrebari tatilor lor. Este potrivit sa le raspunzi la intrebarile lor si apoi sa nu mai faci dus cu ei.

Cand copiii sunt pregatiti sa mearga la scoala

La scoala, copiii sunt protejati de personalul care lucreaza cu ei. De asemenea, isi vor face prieteni care vor avea un stil de viata diferit de al lor. Este posibil ca multi dintre colegii lor sa nu fi facut niciodata dus cu parintii lor, iar daca se intampla ca copiii tai sa le dezvaluie acest lucru, ar putea duce la o multime de intrebari. Atunci cand copiii incep scoala, trebuie sa stie, de asemenea, ca trebuie sa se protejeze pentru a nu fi vulnerabili. Este important sa ii educi pe copii cu privire la partile lor corporale si ca niciun strain sau alta persoana in afara de parintii lor nu are voie sa se uite la ele.

Situatia familiei

Fiecare familie este diferita. Fiecare parinte trebuie sa tina cont de ceea ce este potrivit pentru copilul sau si pentru familia sa. Situatia trebuie sa fie bine evaluata si toti cei implicati trebuie sa fie de acord cu decizia luata. Unele familii nu se dedau la activitati precum scaldatul copiilor, iar acest lucru functioneaza bine pentru ele. Familiile care se simt confortabil cu nuditatea si dusul cu copiii trebuie sa isi invete copiii importanta corpului lor (al lor si al parintilor). Este important sa le insufli increderea de a-si iubi corpul si sa ii inveti despre consimtamant si respect. Aceste lectii dureaza toata viata si nu trebuie sa se limiteze doar la dus sau baie.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Baie copii Obiceiuri parinti

Articole recomandate

Citeste si despre