Craciun cu mama sau cu tata? Cum sa rezolvi unul dintre cele mai mari conflicte ale parintilor divortati

/ / Modificat: 2022-12-23
Craciun cu mama sau cu tata? Cum sa rezolvi unul dintre cele mai mari conflicte ale parintilor divortati

Craciunul poate starni conflicte in cazul parintilor divortati, deoarece ambii parinti isi doresc sa petreaca cat mai mult timp impreuna cu cei mici. Si astfel, apar adesea conflicte intre parinti, care, in cele din urma, nu ii fac rau decat copilului, pana sa ajunga sa cada la un acord privind zilele pe care copilul le va petrece alaturi de un parinte si zilele pe care le va petrece alaturi de celalalt parinte.

Ce se intampla daca unul dintre parinti refuza sa le permita copiilor lor sa se bucure de sarbatori acasa la celalalt parinte, alaturi de familia acestuia? Sau, daca chiar copilul este cel care refuza sa petreaca sarbatorile alaturi de unul dintre parinti? 

Cum poti imparti sarbatorile daca nu cadeti la un acord si nu exista o hotarare judecatoreasca care sa specifice cand sta copilul cu un parinte si cand cu celalalt?

Situatia ideala in acest caz este ca micutul sa aleaga unde sa petreaca sarbatorile si cat timp sa stea la unul dintre parinti. Sau chiar sa petreceti ziua de Craciun impreuna. Dar aceste situatii ideale apar doar in cazuri rare. 

In acest caz, in functie de fiecare situatie in parte trebuie actionat diferit. Iata care sunt principalele situatii care apar de Craciun pentru parintii divortati care au impreuna unul sau mai multi copii. 

Parintele nu il poate impiedica pe celalalt parinte sa-si vada copilul de Craciun

Relatiile cu copiii si regimul de vizita trebuie sa fie prevazute in conventia de divort. In cazul in care nu a existat o casatorie, acest lucru trebuie prevazut in conventia privind relatiile paterno-filiale sau materno-filiale. In mod normal perioada sarbatorilor este impartita in doua. Astfel copiii vor petrece o saptamana cu unul dintre parinti si o saptamana cu celalalt, perioadele alternand in fiecare an.

Ce se intampla cand nu exista o hotarare judecatoreasca?

In acest caz, parintii trebuie sa imparta sarbatorile in egala masura.  Lipsa unei hotarari judecatoresti nu trebuie sa-I impiedice pe parinti sa-si viziteze copiii sau sa petreaca timp cu ei, ori sa respecte procedurile legale obisnuite.

In acest caz, parintii pot tine cont de dorintele copilului. Sau, daca acest lucru nu este o optiune, atunci este important ca cei doi sa ajunga la un acord. Daca acest lucru nu este posibil, o instanta judecatoreasca poate decide in ce perioade va sta copilul la un parinte si in ce perioade va sta la celalalt parinte.

Copilul refuza sa petreaca Craciunul cu unul dintre parinti. Ce este de facut?

In cazul in care copilul refuza sa petreaca Craciunul cu unul dintre parinti, trebuie sa se afle cauza din spatele refuzului. Aceasta poate fi diferita. De la faptul ca micutul prefera mancarea preparata de unul dintre parinti, la faptul ca nu a trecut peste divort, la frica ca nu va primi cadoul de la Mos, daca pleaca de acasa si pana la cauze mai grave, care trebuie investigate, precum abuzul.

Pe scurt, daca exista vointa si intelegere, este posibil sa facem ca perioada de Craciun sa fie una frumoasa pentru copii, chiar daca suntem divortati.

FOTO: freepik.com

Articole recomandate

Citeste si despre