Copilul tau este nascut in aceeasi luna cu tine? Exista o explicatie stiintifica pentru asta!

/ / Modificat: 2023-12-17
Copilul tau este nascut in aceeasi luna cu tine? Exista o explicatie stiintifica pentru asta!

Oamenii de stiinta cred ca au descoperit de ce atat de multe mame au aceeasi luna de nastere cu copiii lor. 

Cercetatorii din Spania si SUA au analizat 10 milioane de nasteri din 1980 pana in 2013 si au descoperit ca fenomenul este mai frecvent decat se credea pana acum.

De fapt, au existat cu 4,6% mai multe nasteri in care mama si copilul au impartit aceeasi luna de nastere decat ar fi sugerat estimarile anterioare. De asemenea, au fost cu 12,1% mai multi decat se asteptau, in cazul in care fratii si-au aniversat ziua de nastere in aceeasi luna. Motivul pare sa fie atat social, cat si biologic.

CITESTE SI: De ce este bine sa sarbatoresti intotdeauna ziua de nastere a copilului tau 

De exemplu, femeile cu studii superioare au tendinta de a naste primavara, deoarece este mai probabil ca acestea sa isi "planifice" sarcina din timp.

Copiii lor tind apoi sa obtina, de asemenea, o diploma universitara si exista o sansa mai mare de repetare a ciclului.

Cercetatorii spun ca ar putea fi ceva biologic in joc

Dr. Adela Recio Alcaide, autorul principal, a declarat pentru DailyMail.com:

„Motivul acestei asocieri intre lunile de nastere ale rudelor pare a fi faptul ca modul nostru de viata ne face mai probabil sa concepem in anumite momente decat in altele si ca, in general, modul nostru de viata si cel al rudelor noastre sunt similare. 

In acest studiu, am vazut ca indivizii cu diferite caracteristici personale legate de ocuparea fortei de munca (statutul profesional, calificarea profesionala, nivelul de educatie) prezinta in mod clar modele de nastere diferite. Mai degraba decat sa fie o variabila aleatorie, sezonul nasterii pare sa fie legat de caracteristicile familiei, care ar trebui sa fie controlate atunci cand se evalueaza efectele lunii de nastere asupra rezultatelor ulterioare”, se arata in studiul publicat in revista Population Studies.

In timp ce multi cred ca a avea aceeasi luna de nastere ca un parinte se reduce la planificarea familiala, noul studiu a dezvaluit ca nu este intotdeauna asa.

Alcaide, epidemiolog la Universitatea din Alcala, a declarat: „Care ar putea fi cauza probabilitatii mai mari ca membrii unei familii sa se nasca in acelasi anotimp?”

Explicatiile potentiale par sa fie atat sociale, cat si biologice

Echipa a analizat caracteristicile sociodemografice ale mamelor, cum ar fi educatia materna, varsta, paritatea, re-parteneriate, rasa, clasa sociala, ordinea nasterii sau legitimitatea.

Echipa a analizat toate nasterile din Spania din 1980 pana in 1983 si din 2016 pana in 2019 si toate nasterile din Franta din 2000 pana in 2003 si din 2010 pana in 2013. 

Inregistrarile au furnizat luna de nastere a copilului, precum si pe cele ale parintilor si ale fratelui sau surorii care era cel mai apropiat de ei ca varsta.

Cercetatorii au impartasit faptul ca nasterea intr-o anumita tara tinde sa urmeze un tipar, mai multi copii nascandu-se in anumite perioade ale anului decat in altele - acest lucru este cunoscut in literatura academica drept sezonalitatea nasterilor.

Cu toate acestea, echipa a vrut sa vada daca mamele si copiii au aceeasi luna de nastere.

Datele au aratat un varf in randul mamelor nascute in ianuarie, iar acelasi lucru a fost observat si la copiii din februarie si asa mai departe.

CITESTE SI: Urmeaza ziua de nastere a copilului? Trebuie sa inviti toti elevii de clasa sau nu?

Acest lucru a fost valabil pentru ambele tari si pentru toate cele patru perioade de timp studiate.

De asemenea, echipa a descoperit cazuri similare in randul fratilor - cu 12,1 la suta mai multe nasteri de frati in aceeasi luna decat se presupunea. 

De asemenea, studiul a constatat ca exista cu 4,4% mai multe nasteri cu parinti care au aceeasi luna de nastere si cu 2% mai multe nasteri cu copii si tatal.

„In Spania, de exemplu, o femeie cu studii superioare are mai multe sanse sa nasca primavara decat o femeie fara studii superioare', au notat cercetatorii.

„Daca ea are o fiica, pe langa faptul ca este mai probabil sa se nasca primavara, aceasta fiica ar putea avea mai multe sanse de a avea studii superioare, deoarece mama ei le are.”

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nastere Zi de nastere

Articole recomandate

Citeste si despre