Ce poti face in casa cu copiii atunci cand e urat afara

/ / Modificat: 2019-09-27
Ce poti face in casa cu copiii atunci cand e urat afara

Copiii tai au nevoie de atentie constanta, dar si sa isi consume energia, sa se distreze si sa se simta stimulati.

Acesta este motivul pentru care este important sa practicati impreuna diverse activitati in casa, mai ales atunci cand vremea de afara nu va permite sa iesiti prin parc sau la locul de joaca.

E important sa evitam ca plictiseala sa se instaleze in randul celor mici. Pentru a-i distra nu trebuie sa iti faci planuri foarte complicate sau prea costisitoare. Doar putina imaginatie este suficienta ca sa transformi weekendurile, spre exemplu, in momente pline de satisfactie pentru voi si copiii vostri.

In functie de varsta, copiii vor avea interese specifice, astfel ca va trebui sa iti concentrezi intotdeauna atentia asupra nevoilor lor.

Activitati pentru copii de la 1 la 3 ani

In aceasta etapa, totul devine o provocare. Cei mici incep sa-si dobandeasca primele abilitati fizice si vor sa le puna in practica. Copiii sunt foarte activi, foarte curiosi si dornici sa exploreze lumea din jur.

Incep sa fie independenti, dar totusi nu stiu sa se raporteze la alti copii de varsta lor, asa ca prefera sa se joace cu adultii. Cei mici incep sa socializeze prin observatie, astfel incat cele mai convenabile activitati sunt urmatoarele:

Marionete si deghizari

papusele

Copiii se amuza foarte tare de masti sau de costumatiile anapoda. E suficient sa imbraci pe cap o pereche de pantaloni scurti si copilul imediat va pricepe gluma. Marionetele sunt un alt instrument educational excelent cu ajutorul caruia, prin mici dialoguri, va puteti distra si ii poti invata o multime de lucruri. Unele accesorii vechi, pungi de hartie si cearceafuri sunt suficiente pentru a da viata unor personaje comice.

Demontati si reasamblati

Invata-ti copiii cum functioneaza obiectele si cum difera in functie de forma si dimensiune. Nu este necesar sa cumperi jocuri specifice. Acasa poti gasi multe obiecte cu ajutorul carora sa recreezi anumite activitati cum ar fi introducere unui obiect in spatiul potrivit. Spre exemplu, poti folosi o strecuratoare si cateva spaghete crude, iar cel mic sa le introduca prin gauri. Este o activitate perfecta pentru a stimula dezvoltarea coordonarii fizice.

De la 4 la 6 ani

In faza prescolara se folosesc foarte mult jocurile care stimuleaza capacitatea de invatare, deoarece dificultatea poate fi crescuta sau diminuata in functie de abilitatile copilului. Personalitatea copilului joaca un rol fundamental, fiindca unii prefera activitatea fizica si activa, in vreme ce altii raspund mai pasiv.

Daca vrei sa ii dezvolti memoria vizuala sau orientarea spatiala, iata cateva activitati iti vor permite sa o faci intr-un mod distractiv:

Jocuri de carti

carti

Ia o carte de joc si cere-i si copilului sa faca la fel. Cel care are cel mai mare numar castiga. Acest tip de joc poate ajuta la imbunatatirea memoriei si a atentiei. Adaugarea si compararea cartilor sunt instrumente utile pentru o invatare distractiva.

Vanatoare de comori

Aduna diverse obiecte mici si ascunde-le. Apoi, deseneaza o harta si un tabel cu puncte pentru fiecare element gasit. Dupa ce totul este gata, da-i copilului instructiuni. Il poti ajuta sa isi gaseasca drumul cu tehnica „rece” (departe) /„cald” (aproape). Premiul final ar putea fi cateva dulciuri, pe care le vei numi „comoara”.

De la 6 la 7 ani

Incepand cu varsta de 6 ani, jocurile devin o completare a ceea ce invata la scoala, ajutandu-i sa-si controleze emotiile, sa-si dezvolte personalitatea, sa dobandeasca autonomie si sa isi imbunatateasca respectul de sine.

Iata cateva exemple de activitati pe care le poti face cu copiii din aceasta grupa de varsta:

Hand-made

Dezvoltati impreuna cu cei mici un proiect, activitati didactice care includ folosirea mainilor pentru a crea si a se exprima. Profita de acest moment pentru a va bucura impreuna de o gustare speciala. Pe Internet veti gasi numeroase idei la costuri reduse si cu utilizarea de materiale reciclabile.

handmade

Jocuri de masa

Aceasta este varsta ideala pentru a incepe sa folositi jocuri de masa, deoarece copiii pot intelege si pot asimila regulile. Din aceste activitati sunt obtinute o multime de beneficii, printre care: invata sa isi astepte randul, incep sa se gandeasca la strategii pentru a gasi solutii la probleme si, in acelasi timp, realizeaza ce inseamna sa castigi sau sa pierzi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre