Pericolul la care se expun copiii cand se uita pe YouTube. Specialistii atrag atentia

/ / Modificat: 2023-05-30
Pericolul la care se expun copiii cand se uita pe YouTube. Specialistii atrag atentia

Copiii au acces la tehnologie inca din primii ani de viata, iar telefonul, tableta sau televizorul fac parte din viata lor de zi cu zi. Multi parinti isi lasa copiii sa se uite la desene animate sau la filmulete pe YouTube inca din primii ani de viata, fara sa fie constienti de pericolele care pot aparea. De data aceasta nu vorbim despre impactul aspupra vederii, al creierului sau faptul ca dispozitivele mobile pot crea dependenta pentru copii, ci despre un alt pericol de care multi adulti nu sunt constienti.

Pericolul de pe YouTube

YouTube este o platforma pe care gasesti de toate, de la muzica, desene, filmulete si jocuri pentru copii, pana la continut la care cei mici nu ar trebui sa aiba niciodata acces. Un raport de specialitate atrage atentia asupra faptului ca, din cateva click-uri, copiii pot ajunge la videoclipuri cu impact emotional semnificativ. Chiar daca nu cauta ei insisi anumite imagini explicite, algoritmul de la YouTube este unul de asa natura incat acestea pot aparea la sugestii sau la continut asemanator, iar copiii le pot accesa fara sa iti dai seama.

Astfel, cei mici pot ajunge sa vada inclusiv imagini al caror continut este foarte violent, in care se folosesc arme sau imagini explicite cu accidente etc. Desi platforma are anumite standarde in ceea ce priveste continutul, acestea pot fi incalcate de catre cei care urca filmulete si, pana cand acele filmulete sunt raportate si verificate de catre angajatii platformei, ele pot fi accesate nestingherit de catre copii.

Cum previi expunerea copilului la continut daunator

Specialistii recomanda ca, daca ii lasam pe cei mici sa se uite pe YouTube, sa nu fie niciodata nesupravegheati. Atunci cand ajung la anumite imagini explicite, putem intrerupe rapid vizionarea si este recomandat sa raportam filmuletul respectiv pentru incalcarea standardelor YouTube si sa blocam canalul, astfel incat copiii sa nu mai aiba acces la el.

Autorii raportului privind pericolele de pe YouTube au explicat faptul ca baietii interesati de jocuri video, care cauta imagini din joc, pot ajunge foarte usor la scene in care se face uz de arme letale in scoli, instructiuni despre cum sa folosesti o arma si asa mai departe.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Retele socializare Efecte negative retele socializare

Articole recomandate

Citeste si despre