Cum iti poti invata copilul sa aiba rabdare

/ / Modificat: 2021-09-04
Cum iti poti invata copilul sa aiba rabdare

Rabdarea se dobandeste in timp si se invata inca din frageda pruncie. Pentru a-l invatat pe copil sa aiba rabdare este important ca in primul rand sa adopti tu acest obicei. Prin urmare, doar prin a-i spune ca trebuie sa invete sa aiba rabdare nu este suficient.

Totodata este necesar sa intelegi ca la varste fragede este dificil ca cei mici sa inteleaga notiunea de rabdare, atata timp cat nu intelege nici macar notiunea de timp.

Copiii mici traiesc doar in prezent si nu stiu sa faca disferenta intre ce se inampla astazi si ce urmeaza sa se intample maine. Din aceasta cauza le este dificil sa asstepte. Prin urmare, spunandu-i copilului “Asteapta un minut” este insuficient. De aceea este important sa ai rabdare cu copilul pana cand acesta incepe sa inteleaga ce inseamna sa astepte putin, sa aiba notiunea timpului pentru a invata sa aiba rabdare.

Lipsa de rabadare a copiilor poate fi declansatoare pentru parinti. De aceea este important sa incerci sa nu-ti pierzi cumpatul si sa fii atent la reactiile pe care le ai fata de copil cand nu are rabdare.

Trucuri pentru a-l invata pe copil sa aiba rabdare

Exista insa cateva trucuri prin care-l poti invata pe copil sa aiba mai multa rabdare. Cand sunt mici si nu inteleg notiunea timpului, cel mai bun mod este ca dupa ce-i explici cat va dura si ce inseamna acel lucru (o ora, o zi, o saptamana etc.) sa-l intrebi ce neclaritati are si sa-i raspunzi la toate intrebarile. Apoi, pentru a evita ca acesta sa faca o criza de tantrum, ii poti distrage atentia cu alte activitati.

De exemplu, daca ii pregatesti pranzul, cat timp tu gatesti, copilul poate desena. Este o modalitate buna de a-l invata pe cel mic sa aiba rabdare, dar si de a evita crizele de plans ale copilului. In plus, daca are o ocupare timpul va trece mai usor pentru acesta si nu te va mai intreba din minut in minut cat mai dureaza.

Daca mergi cu micutul la medic sau intr-un alt loc unde trebuie sa asteptati, este important sa iei cu tine o carte de colorat sau o jucariepreferata a copilului. In acest fel vei evita ca micutul tau sa se plictiseasca si sa deranjeze restul persoanelor cat trebuie sa asteptati.

Dupa varsta de patru ani, copilul poate avea capacitatea de a intelege putin mai bine notiunea de timp. Pentru asta te poti folosi de un ceas clasic, astfel incat sa-I arati ca o ora dureaza pana in momentul in care limba ceasului ajunge de la ora 4 la ora 5.

Bunele obiceiuri ajuta la hranirea rabdarii

Din momentul in care incepe sa vorbeasca un copil trebuie invatat cand poate intra intr-o discutie si cand trebuie sa astepte. Aceasta este o abilitate sociala pe care copilul tau trebuie sa o invete de timpuriu. Trebuie sa-I explici copilului ca daca observa ca vorbesti al telefon sau cu alta persoana care este de fata, trebuie sa aiba rabdare sa terminati dicutia. Desigur, daca are sa-ti spuna ceva important, copilul poate veni la tine si te poate apuca de mana. In acest fel tu vei sti ca micutul are nevoie de tine si vei putea sa-I acorzi atentie mai devreme.

La randul tau, este important sa respecti aceleasi reguli. Cand copilul vorbeste cu prietenii lui este important sa nu-I intrerupi si sa-i respecti convorbirea.

De asemenea, chiar daca sunteti doar voi doi, in momentul in care iti pune o intrebare si nu ii raspunzi instant este important sa stie ca te gandesti la un raspuns si sa astepte. Daca ai mai multi copii trebuie sa-i inveti sa nu vobreasca toti odata. Pot raspunde pe rand sau pot ridica mana, in cazul in careeste necesar. Invatand acest lucru de mici vor sti cum sa se comporte si la varste mai mari, dar si la varsta adulta.

O alta metoda prin care poti cultiva rabdarea copilului este prin a comunica deschis cu acesta. Daca asteptati la coada, sa platiti produsele cumparate, iar copilul nu are rabdare intreba-l cum se simte. Acesta iti va spune ca este plictisit, obosit, ca ii este foame sau orice altceva mai simte. Spune-i ca-l intelegi, dar ca este necesar sa astepte sa va vina randul pentru a plati produsele respective. Uneori, prin simplul fapt ca exprima ce simte si ca stie ca-l intelegi poate avea mai multa rabdare.

Sursa foto: piqsels.com

Taguri Rabdare copii

Articole recomandate

Citeste si despre