NU-I umple camera cu jucarii, UMPLE-I memoria cu amintiri

/ / Modificat: 2019-09-19
NU-I umple camera cu jucarii, UMPLE-I memoria cu amintiri

Diverse studii si experiente au aratat ca micutii care cresc cu limitari sunt predispusi sa prezinte anumite deficite pe termen scurt, mediu si lung.

Adica, vor fi prezente chiar si in viata de adult. Totusi, aceste cazuri nu apar numai in absenta, ci si in exces.

Urmele lasate de educatia autoritara, predominanta in urma cu cativa ani, au determinat noile generații de parinti si educatori sa caute modele mult mai democratice, in care sa-i ofere copilului un rol mult mai activ. Cum ar fi luarea unor decizii. Dar trebuie sa ai grija pentru ca este foarte usor sa cazi in extrema cealalta.

Din lipsa de timp, parintii incearca sa compenseze absenta din viata celui mic prin cadouri, cautand sa-i ofere tot ce este mai bun, ghidati de dorinta de a-i face o copilarie fericita. Si asta se rezuma, in general, la indeplinirea dorintelor sale materiale: jucaria preferata, cel mai modern gadget sau cel mai dorit joc video.

Patricia de la Fuente, specialist in educatia si dezvoltarea copilului spune ca, poate fara sa ne dam seama, noi parintii, scufundam copilul intr-o lume a exceselor, prin jucarii si dispozitive care le pot limit imaginatia, creativitatea, capacitatea de a rezolva probleme, chiar si de a-si controla frustrarile si de a fi tolerant.

Pe de alta parte, excesul de informatii pe care un micut il gaseste pe internet, chiar necesita timp pentru a analiza si prelucra date, in masura limitarii capacitatii lui de a admira atunci cand descopera lucruri noi, fara a tine cont de dependenta de retea. Ar putea reduce orele de somn si odihna.

De aici, importanta ca parinti, sa nu pierdem din vedere rolul in educatia copilului, fiind constienti ca acest tip de exces, departe de a-i pregati pentru viata, ar putea duce la deficiente in abilitatile socio-emotionale.

Cum sa faci sa nu cazi in extrema?

1. Este important sa nu pierzi din vedere faptul ca cel mic are nevoie de timp liber si de activitati care nu sunt directionate, astfel incat sa isi lase imaginatia si creativitatea sa zboare. In acest sens, chiar momentele de plictiseala sunt utile pentru el ca sa gaseasca modalitati de a se distra cu elementele de care dispune.

2. Cu toate ca jucariile electronice pot reprezenta o abordare distractiva pentru copil, este vital sa se joace cu jucarii in functie de varsta si stadiul lui de dezvoltare, precum si cu cele care ii solicita imaginatia.

3. Utilizarea in mod responsabil si rational a internetului si a noilor tehnologii. Ultimele recomandari ale expertilor indica faptul ca ar fi de preferat sa nu expui copilul la tehnologiile moderne decat dupa varsta de cinci ani, in special acasa, unde supravegherea este si mai dificila.

4. Spatiile de agrement si timpul liber pentru joaca reprezinta o oportunitate de socializare cu alti copii. In plus, acest lucru il ajuta in dezvoltarea abilitatilor socio-emotionale, cum ar fi munca in echipa, rezolvarea conflictelor, toleranta si gestionarea frustrarilor, printre altele.

5. Este necesar sa-i oferi experiente care sa-i stimuleze toate simturile. Nu exista un contact direct cu natura sau crearea de obiecte sau jucarii care prind viata datorita imaginatiei copilului si care vor fi folosite pentru a-si imbunatati abilitatile si pentru a dezvolta un numar mai mare de competente.

amintiri1

6. Este foarte important sa-i asiguri programele regulate de somn. Odihna adecvata, care include orele de somn necesare varstei sale ajuta semnificativ la dezvoltarea zonelor cognitive ale creierului. Mai multe studii au aratat ca somnul favorizeaza maturizarea creierului, in timp ce lipsa sau tulburarea creierului, poate provoca deteriorarea capacitatii de autoreglare a emotiilor, printre alte efecte nocive.

Excesul de jucarii, dispozitive electronice si chiar experiente "distractive" ii pot oferi copilului momente de "fericire," dar, in general, absenta ordinii sia restrictiilor are un cost. Saturatia stimulilor ii desensibilizeaza si ii determina sa uite ceea ce este cu adevarat "valoros."

In calitate de parinte, trebuie sa cauti un echilibru fundamental intre cantitatea si calitatea timpului pe care il petreci cu copilul tau.

Suma trebuie sa fie suficienta pentru ca relatia sa fie imbogatita prin satisfacerea reciproca a nevoilor de baza: hrana, somn, igiena, exercitii fizice si, mai ales, afectiune. Faptul ca parintii sunt prezenti in viata de zi cu zi a celui mic, il va impulsiona si se dezvolta corect.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Amintiri Parenting

Articole recomandate

Citeste si despre