Daca copilul tau manifesta aceste 5 comportamente, inseamna ca este in totalitate introvertit

/ / Modificat: 2023-10-09
Daca copilul tau manifesta aceste 5 comportamente, inseamna ca este in totalitate introvertit

Fiecare copil se naste cu propriile trasaturi unice de personalitate si, ca parinti, avem cea mai buna sarcina de a-i urmari cum cresc, cum se dezvolta. Dar personalitati diferite necesita tipuri diferite de ingrijire, iar daca aveti un copil introvertit , calatoria pe aceasta cale poate fi un pic mai complicata.

Intr-o lume in care extrovertitii sunt mai numerosi decat introvertitii aproape trei la unu, poate fi o provocare sa fii parinte pentru un copil care nu prospera in interactiunea si implicarea sociala. 

Deseori confundam timiditatea cu a fi cu adevarat introvertit si credem ca este treaba noastra ca parinti sa "reparam" acea timiditate, dar cele doua nu sunt acelasi lucru. In timp ce copilul timid poate avea nevoie de ajutor pentru a iesi din carapacea sa, adevaratul introvertit nu va prospera daca va fi scos in evidenta si, in schimb, se va lupta mai mult cu presiunea si socializarea suplimentare.

Introvertitii se reincarca fiind singuri, spre deosebire de colegii lor extrovertiti, care isi castiga energia fiind in preajma altora. Atat copiii timizi, cat si cei introvertiti ar putea evita situatiile sociale, dar introvertitul o face prin alegere, in timp ce copilul timid ia aceasta decizie din teama.

Daca copilul tau manifesta aceste comportamente, inseamna ca este in totalitate introvertit:

1. Evita contactul vizual si interactiunea cu ceilalti, mai ales cu persoanele noi

Pentru ca intalnirea cu oameni noi poate fi epuizanta pentru un introvertit, s-ar putea sa evite sa se implice deloc. Sa stii ca acest comportament nu provine din nepolitete, ci,copilul tau introvertit incearca doar sa se protejeze de intimidarea si jena pe care le simt adesea atunci cand intalnesc straini sau interactioneaza cu persoane pe care nu le cunosc bine.

2. Fac crize de furie sau sunt, in general, suparati dupa o zi aglomerata

O zi petrecuta aglomerata, la o petrecere sau la scoala, poate fi extrem de obositoare pentru un copil introvertit, iar acesta ar putea actiona cu furie din aceasta cauza. Daca stii ca vei avea o perioada prelungita de timp care implica multa interactiune sociala, asigura-te ca programezi ceva timp linistit si singur pentru copilul tau inainte si dupa aceea.

3. Ii gasiti vorbind cu ei insisi sau cu jucariile lor preferate mai mult decat alti copii

Introvertitii au tendinta de a fi mai tacuti decat colegii lor extrovertiti, preferand sa proceseze lumea in interior. Nu fiti surprins daca va gasiti adesea copilul purtand o conversatie cu el insusi sau cu animalul de plus preferat. A avea timp privat pentru a-si despacheta sentimentele si experientele este necesar pentru ei.

4. Prefera sa se joace singuri decat cu alti copii

Placerea de a se juca singur este o caracteristica a copilului introvertit, care prefera sa isi foloseasca imaginatia si sa se joace singur decat sa interactioneze cu alti copii, mai ales in grupuri mari sau atunci cand acei copii nu ii sunt cunoscuti. 

5. Se tin de cativa prieteni de incredere

Introvertitii au si ei nevoie de prieteni; doar ca prefera sa se tina de cativa confidenti apropiati decat sa stranga o gasca de amici. Sa-i ajuti sa formeze legaturi profunde cu acei prieteni in care au incredere si cu care se bucura sa petreaca timp este important ca parinte.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comportament copii Copii introvertiti Parenting

Articole recomandate

Citeste si despre