Ce inseamna sa fii parinte-tigru si ce impact are asupra copiilor

/ / Modificat: 2023-09-19
Ce inseamna sa fii parinte-tigru si ce impact are asupra copiilor

A fi parinte nu este deloc o misiune usoara. Din dorinta de a face lucrurile cat mai bine pentru copiii lor, multi parinti exagereaza atunci cand vine vorba despre metodele de educatie si acest lucru are impact asupra copiilor, pe termen lung. Dintre multiplele tipuri de parenting, astazi vorbim despre ce inseamna sa fii un parinte-tigru, ce avantaje si mai ales dezavantaje are asupra copilului.

Un parinte-tigru este acela care stabileste reguli rigide pentru copiii lui si care se concentreaza pe performanta acestora. Parintele-tigru vrea ca ai lui copii sa fie cei mai buni in tot ceea ce fac si sa isi depaseasca limitele. Acesti parinti nu cresc copii, ci cresc viitori adulti de succes. Un astfel de parinte controleaza total aspectele vietii copilului sau, pentru a se asigura ca acesta va deveni un adult de succes. Nu se multumeste cu putin si cere din ce in ce mai mult de la copilul lui, crezand ca astfel il motiveaza.

Semne care arata ca esti un parinte-tigru

Vrei ca al tau copil sa fie cel mai bun in ceea ce face. Indiferent ca este vorba despre performantele scolare, un sport pe care il practica sau un instrument la care canta, copilul trebuie sa fie intotdeauna primul.

Vrei sa studieze in loc sa se joace. Consideri ca joaca este o pierdere de timp si ca al tau copil ar putea folosi acele resurse de timp pentru a studia si pentru a-si imbunatati performantele.

Copilul invata sa fie autosuficient. Nu faci niciodata lucrurile in locul copilului, ci il pui pe el sa le faca. Partea buna este ca acesti copii sunt capabili si au o incredere ridicata in ei insisi. Ajung sa faca fata usor in multe situatii incomode, datorita acestui tip de educatie.

Reguli si program strict. Al tau copil stie exact care sunt orele de joaca, de studiu si cele dedicate altor activitati si nu va abateti de la acest program.

Te concentrezi pe rezultate. Ca parinte-tigru, te intereseaza notele, rezultatele la examene si mai putin competentele pe care le dobandeste copilul. Nu iti pui problema in legatura cu ce simte sau vrea copilul, ci vrei sa aiba intotdeauna rezultate excelente.

Ce consecinte are asupra copilului

Acest tip de parenting are, in mod clar, avantaje cum ar fi acela ca astfel de copii devin adulti de succes si au intotdeauna rezultate remarcabile in ceea ce fac. Reversul medaliei este insa faptul ca acesti copii sunt adesea nefericiti, tind sa dezvolte anxietate sociala si, mai tarziu, depresie. Ajung sa isi dea seama tarziu in viata ca nu fac ceea ce le place, ca nu si-au ales singuri drumul si ca au fost influentati prea mult de parinti si de dorinta de a avea succes.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parinte Comportament parinti Parenting

Articole recomandate

Citeste si despre