Cum sa-ti impiedici copilul sa puna aceeasi intrebare de un milion de ori. Iata cum dezactivezi modul papagal

/ / Modificat: 2023-12-17
Cum sa-ti impiedici copilul sa puna aceeasi intrebare de un milion de ori. Iata cum dezactivezi modul papagal

Atunci cand copilul tau repeta intrebarea de doua, trei sau 14 ori (cine le numara?), iata ce trebuie sa faci, potrivit unui analist de comportament al copilului.

Cu totii am trecut prin asta cu copii de o anumita varsta: respectivul copil va pune aceeasi intrebare la nesfarsit... si la nesfarsit... si la nesfarsit. Este frustrant. Este enervant. Iti doresti sa se opreasca - dar cum? Mandy Grass, un analist comportamental si antrenor pentru parinti, are cateva sfaturi pe care parintii le pot folosi pentru a combate intrebarile repetate.

Intr-un videoclip recent, Grass descrie abordarea ei pentru a raspunde la intrebarile redundante ale copiilor mici.

Pasul 1. "Primul lucru este ca atunci cand raspund pentru prima data copilului meu, sa ii dau cat mai multe informatii detaliate", spune ea. De exemplu, cu un copil care tot intreaba despre mersul la film, puteti merge dincolo de un simplu raspuns "da" si puteti intra in detalii: "Da, mergem la film. Mergem la ora 18:00. Plecam de acasa la 17:45. Mergem cu Joey. O sa luam popcorn".

Ea adauga: "Vreau sa fiu cat se poate de specifica, astfel incat sa reduc celelalte intrebari care vin". Facand acest lucru se poate reduce anxietatea sau incertitudinea cu privire la planurile viitoare. Sau poate ca va ajuta doar la satisfacerea curiozitatii lor.

Pasul 2. A doua oara cand copilul intreaba, ea sugereaza sa scrie informatiile intr-un bilet. Este important sa recunoasteti ca acest lucru va functiona doar pentru un copil putin mai mare, care poate citi sau recunoaste cuvinte. Dar, oferindu-le ceva la care sa se refere, puteti incepe apoi sa va limitati raspunsurile cand va intreaba. Daca ei continua sa repete intrebarile, de exemplu, nici macar nu raspundeti - aratati pur si simplu spre bilet.

Pasul 2b. O alternativa pentru copiii mai mici, care nu stiu sa citeasca, este de a intreba: "Stii raspunsul la asta?". Sunt sanse mari sa stie, pentru ca ati discutat deja despre asta.

Pasul 3. Mai tarziu, in videoclipul ei, Grass explica despre motivul pentru care copiii intra adesea in modul papagal. "Uneori, copiii pun intrebari redundante pentru ca nu stiu ce altceva sa spuna", explica ea. "Am eliminat incertitudinea, nu-i asa? Ei stiu ce se intampla pentru ca am expus si am scris pentru ei.

Asa ca urmatorul lucru ar putea fi sa puna o intrebare de genul: "Ma intreb daca vom putea lua popcorn", sau "Ma intreb daca vor avea Buncha Crunch" sau altceva despre film. Acest lucru ajuta la facilitarea conversatiei si la gasirea altor intrebari." 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Intrebari copii Educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre