9 caracteristici ale parintilor supraprotectivi

/ / Modificat: 2019-01-07
9 caracteristici ale parintilor supraprotectivi

Bineinteles ca vrei sa-ti protejezi copilul. Toti vrem asta. Dar te transformi cumva intr-un parinte supraprotectiv, care poate fi efectiv o piedica in dezvoltarea potentialului copilului tau?

Ai grija la cele 9 caracteristici care tradeaza un parinte supraprotectiv si afla ce poti sa faci pentru a-ti tine in frau pornirile protective.

1.Micromanagement pentru copilul tau

Iti tii copilul aproape de tine, poate prea aproape? Nu este bine nici pentru el, nici pentru tine, sa conduci fiecare aspect al vietii sale.

Micromanagementul iti poate opri copilul in a-si gasi drumul si il poate impiedica sa-si descopere pasiunile, pe care ar dori sa le urmeze. Fii deschis si lasa-l sa-ti spuna ce ar dori sa faca, de exemplu sa inceapa un nou hobby sau sa doarma peste noapte acasa la un prieten.

2.Sa-ti tii copilul departe de esecuri

Nimeni nu vrea sa esueze. Sunt momente cand ne indoim de noi, deoarece dorinta noastra de a fi perfecti ne face sa credem ca am esuat ca parinti. Aceasta teama de esec ne face uneori sa ne abatem de la drumul nostru pentru a ne asigura ca micutii nostri nu vor gresi si ei.

Sa fim realisti totusi, copilul tau avea parte si de insuccese. Si e in regula. Lasa-l sa experimenteze esecul si sa-si revina dupa el. Probabil ca vei fi surprins. Daca nu a castigat cu echipa de fotbal, poate ca se va antrena mai mult si va deveni urmatoarea vedeta a scolii. Daca nu si-a facut temele pentru ca nu ai stat langa el, se va confrunta la scoala cu profesorul si va cauta apoi o cale de a rezolva tema.

3.Sa nu-ti inveti copilul sa fie responsabil

Ii faci patul. Ii faci curatenie in camera. Ii asezi toate hainele in dulap.

Stim cu totii ca poate fi mai usor si mai rapid sa le faci chiar tu. Cu toate acestea, impartirea responsabilitatilor este o lectie importanta pentru cel mic. Chiar si cei mai mici copii pot ajuta la treburile casei, invatand in felul acesta de timpuriu lectia responsabilitatii.

Aloca-ti timp ca sa-ti inveti copilul cum sa-si faca ordine in camera, chiar daca asta inseamna sa il ajuti pentru ultima oara. Fa si cateva poze, ca sa vada exact cum ar trebui sa arate camera cand e curata. Atribuie fiecarui copil treburi adecvate varstei, astfel incat fiecare sa-si faca partea in mod echitabil.

4.Sa-ti consolezi prea mult copilul

Ti se rupe inima cand iti vezi copilul suparat, fie ca este vorba de o buba sau de un alt copil care a fost rau cu el? Vrei sa repari acele sentimente ranite si asta inseamna, de obicei, o recompensa din departamentul de consolari?

Nu este ca si cum ti-a rasfata copilul pentru a-l face sa se simta mai bine. Se intampla doar atunci cand iti consolezi prea mult copilul si nu-l lasi sa-si gestioneze singur emotiile pentru a se auto-alina. Asta nu inseamna ca nu poti fi acolo pentru copilul tau.

Saruta buba. Da-i o imbratisare calduroasa cand vorbesti despre ce i-a facut celalalt copil. Dar nu exagera, dand fuga la chioscul de inghetata sau la magazinul de jucarii pentru un incident minor.

5.Gestionarea relatiilor de prietenie ale copilului tau

Dar Matei e un baiat asa de frumos. Copilul tau ar trebui sa fie cel mai bun prieten al lui.

Cat de minunat ar fi daca am putea alege prietenii copiilor nostri. Dar pe de alta parte nici tie nu ti-ar placea ca parintii tai sa-ti aleaga acum prietenii, nu-i asa? Nu e rau in a sparge, uneori, gheata pentru copilul tau in prezentarea altor copii. Dar asta nu inseamna ca il poti forta sa aiba o relatie de prietenie cu un copil, doar pentru ca este fiul celui mai bun prieten al tau.

Totusi, atunci cand este necesar, poti interveni. In asa-numitele prietenii care sunt daunatoare, cum ar fi un alt copil care iti raneste copilului fizic sau psihic, trebuie intervenit fara indoiala.

6.Sa-i amintesti constant de pericole

Siguranta copilului ar trebui sa fie intotdeauna o prioritate. Totusi nu este cea mai buna tactica sa-l sperii ca ceva rau i se poate intampla la fiecare lucru marunt pe care-l face.

Daca observi ca-i spui incontinuu "Nu!" si "Stop!" copilului tau, "nu" face asta si incearca sa te "stapanesti". Tot ce aude copilul tau sunt interdictii care vin din toate directiile pentru tot ce incearca sa faca. Daca se joaca pe strada, evident ca vei vrea sa-i spui sa se opreasca. Daca observi ca se invarte pe roata de la locul de joaca de minute bune, poti sa-i spui sa faca o pauza.

7.Sa-ti opresti copilul in a face lucrurile diferit

El vrea sa incerce sa joace baschet in acest an, dar stii ca este foarte bun la fotbal. Vrea sa mearga la cercul de matematica, cu cel mai bun prieten al lui, dar tu stii ca punctul lui forte sunt limbile straine. Vrea sa mearga in alta tabara de vara, decat cea in care a fost in ultimii 4 ani.

Uneori ne impiedicam copiii sa faca lucrurile asa cum vor ei. E in regula daca nu este atat de bun la baschet, dar el chiar vrea sa incerce. Nu conteaza daca principalul motiv pentru care vrea sa mearga la cercul de matematica este ca va fi coleg cu prietenul sau. Si daca vrea sa mearga intr-o alta tabara de vara, pentru a explora ceva nou, este in regula.

Lasa-ti copilul sa ia propriile decizii cu privire la interesele si pasiunile sale. El se va bucura de libertate si va deveni o persoana mai independenta, ceea ce ne dorim totii pentru copiii nostri.

8.Sa continui sa-l verifici

Invatatoarea copilului tau este in capul listei in agenda telefonului, astfel incat sa poti obtine frecvent informatii despre modul in care se comporta la clasa? Nu poate merge acasa la prietenul sau, pe aceeasi strada, fara sa suni din ora in ora? Intotdeauna te intrebi daca este bine si daca poti sa faci ceva pentru el?

Ca parinte grijuliu, uneori exagerezi cu grija. Vrei doar sa te asiguri ca este bine, dar asta poate duce la sufocarea lui si la teama atunci cand nu poti sa dai de el.

Da, ar trebui sa fii in legatura cu invatatoarea copilului tau. Bineinteles, trebuie sa te asiguri ca micutul tau este acasa la prietenul sau. Si, da, poti sa vorbesti la telefon cu copilul tau pentru a vedea ce face. Dar se impune un echilibru in toate aceste verificari, astfel incat sa nu simti ca innebunesti cu nevoia ta constanta de reasigurare.

9.Plasarea copilului intr-un glob, departe de lumea reala

Ce bine ar fi fost daca viata era plina de soare si unicorni. Dar copiii din ziua de azi joaca jocuri video cu "impuscaturi", pe care nu am fi dorit niciodata sa le cream. Vad la televizor imagini, care ar fi trebuit sa se difuzeze doar dupa miezul noptii si sunt expusi la tot felul de pericole.

Vrei sa-l protejezi, atat cat poti, de la ceva daunator. Uneori ne dorim atat de mult sa ne crestem copiii intr-un glob, departe de lumea reala, dar acest lucru, pur si simplu nu este posibil.

Este mai bine pentru el sa-l inveti despre unele dintre realitatile aspre ale lumii moderne, pentru a-l face mai vigilent pe strada. Este mai bine sa invete de la tine decat de la prietenii sai sau sa intre intr-o situatie in care merge cu multimea, pentru ca nu are nicio idee ce se intampla.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parinti

Articole recomandate

Citeste si despre